Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και σε ηλικίες άνω των 65...

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και σε ηλικίες άνω των 65 ετών

Γράφει η Ρ. Μελά

Τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα ηλικιών άνω των 65 ετών αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού με συνέπεια να έχουμε περισσότερα εμβόλια για μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού, γεγονός που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε γρηγορότερα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Τα καλά νέα ανακοίνωσε  το απόγευμα η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχόλης Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε το εμβόλιο να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου είναι συνεχείς οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων. Στα τέλη Ιανουαρίου ο EMA αξιολόγησε το εμβόλιο της AstraZeneca, με τη σύσταση να γίνεται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και πάνω. Λίγες ημέρες αργότερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε με στόχο να εξετάσει τα δεδομένα που αφορούν στο εμβόλιο. Ο έλεγχος ήταν λεπτομερής, με στόχο την εξέταση όλων των στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Ασφαλές και αποτελεσματικό

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό. Κυρίως, αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και βοηθά στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία» όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου. Σε σημαντικό βαθμό δρα προστατευτικά και για την ήπια νόσο, ενώ δημιουργεί αντισώματα, μειώνοντας και τη διασπορά του ιού σε κάποιον βαθμό, συνέχισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού.

Το εμβόλιο χορηγούνταν από την ηλικία των 18 έως την ηλικία των 64 ετών, γιατί δεν είχαν γίνει αρκετές μελέτες σε άτομα άνω των 65 ετών. Ωστόσο οι ειδικοί είχαν δηλώσει από την    πρώτη στιγμή  ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν.

«Σήμερα, έναν μήνα μετά, έχουμε ήδη προδημοσίευση τριών μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικιωμένα άτομα, δηλαδή σε ομάδες εκείνες που οι αρχικές μελέτες ήταν μειονεκτικές» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η πρώτη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αφορά σε πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων. Οι ερευνητές  διαπίστωσαν ότι με τη χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου, έπειτα από διάστημα 28 έως 35 ημερών,  μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% από το εμβόλιο της AstraZeneca. Με μία δόση επετεύχθη η μείωση των εισαγωγών.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου αφορά σε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμού από τη Μεγάλη Βρετανία. Ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών και διαπιστώθηκε ότι η μία δόση εμβολίου μειώνει τον  κίνδυνος κατά 80%.

Μέσα στο Μάρτιο η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι μέσα στον Μάρτιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων Α, δηλαδή εκείνες με τα πιο βαριά νοσήματα και θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69.
“Έχουν γίνει σήμερα 30.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουμε κάνει πάνω από 1.120.000 εμβολιασμούς. Οι 373.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και έχουμε κάλυψη 7,3% του γενικού πληθυσμού. Το εντυπωσιακό είναι ότι η συμμετοχή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συνεχίζει να αυξάνεται” είπε και συνέχισε: “Η Επιτροπή εμβολιασμού αποφάσισε τον εμβολιασμό σε όλον τον πληθυσμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα επιτευχθεί η συγχώνευση των δύο συστημάτων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Η Pfizer μας ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων και θα λάβουμε 1.171.000 δόσεις.
Η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι θα δώσει τις δόσεις που είχε υποσχεθεί, με τις παραδόσεις να ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου και να φτάνουν τις 1,2 εκατ. δόσεις.
Εντός Μαρτίου θα ανοίξουμε την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων Α και ακολούθως για τις ηλικίες 70-74. Θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 65-69.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις, οι ηλικιακές ομάδες θα έχουν εμβολιαστεί έως τις αρχές Μαΐου».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ