Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤο ΒΕΑ στηρίζει και προωθεί αιτήματα του κλάδου των Ηλεκτρολόγων

Το ΒΕΑ στηρίζει και προωθεί αιτήματα του κλάδου των Ηλεκτρολόγων

Ευρεία κλαδική συνάντηση, με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου των Ηλεκτρολόγων, είχε πρόσφατα η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Κύριο θέμα της συνάντησης, ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και η προώθηση των αιτημάτων του, στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν αιτήματα, όπως: 

– η αναθεώρηση του Π.Δ. 108, προκειμένου να είναι συμβατό με τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες του κλάδου,  

– η έκδοση επαγγελματικής ταυτότητας με δυνατότητα ένταξης στο «gov.gr» και η θεώρηση των Υ.Δ.Ε από τα Σωματεία

– η πώληση εξειδικευμένου ηλεκτρολογικού υλικού μόνο σε αδειούχους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες 

– η ισχύς της άδειας του ηλεκτρολόγου χωρίς χρονικό περιορισμό

– η απλοποίηση των διαδικασιών απόδειξης της προϋπηρεσίας

– η ίδρυση νέων Σχολών Μαθητείας με αναβάθμιση του επιπέδου και εκσυγχρονισμό της εξεταστέας ύλης 

– η ένταξη επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία, για την προσέλκυση νέων στον κλάδο. Σοβαρότατη η έλλειψη τεχνικού προσωπικού.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Β.Ε.Α και προερχόμενος από τον κλάδο των Ηλεκτρολόγων, Κώστας Δαμίγος, έχει αναλάβει εκ μέρος του Επιμελητηρίου, την καταγραφή και κωδικοποίηση όλων των προβλημάτων και αιτημάτων τους, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές εκπροσώπους, ότι το Β.Ε.Α. έχει ήδη εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων, για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων. 

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ως θεσμικός εκπρόσωπος των βιοτεχνικών τεχνικών επαγγελμάτων και με το ρόλο του ως Σύμβουλος της Πολιτείας, θα αναλάβει άμεσα, την προώθηση των θέσεων και αιτημάτων του κλάδου, στα αρμόδια Υπουργεία.  

Επίσης, το Β.Ε.Α, προτίθεται να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη, με παροχές, που θα βοηθήσουν την κάλυψη πρακτικών αναγκών του κλάδου, οι οποίες θα αφορούν δαπάνες σεμιναρίων, (π.χ. Τεχνικού Ασφαλείας, Α΄ Βοήθειες στην εργασία, Ασφαλής εκτέλεση εργασιών σε μεγάλα ύψη, κ.λπ), ή την Πιστοποίηση κατά ISO 9001 και γενικά κάθε συνδρομή, που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση  προβλημάτων των επαγγελματιών Ηλεκτρολόγων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του. 

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ), κος Αλέξανδρος Παυλόπουλος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε δημόσια το Β.Ε.Α για την μέχρι τώρα συμβολή του και δήλωσε την πρόθεση για στενή συνεργασία, προκειμένου να βρεθούν πρακτικές και άμεσες λύσεις στα προβλήματα. 

Ειδική αναφορά έγινε, στο θέμα του «Απογραφικού ελέγχου», στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (επανέλεγχο),  ο οποίος συνεπάγεται αυξημένο κόστος για ιδιοκτήτες κτιρίων και για τα δημόσια κτίρια. Η πρόταση του Β.Ε.Α σε αυτό, είναι να τηρηθεί από κρατικό φορέα το ΜΗΤΡΩΟ Εγκαταστάσεων και  οι σχετικές δαπάνες ελέγχου, να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ.  

Ο Α΄Αντιπρόεδρος, Κώστας Δαμίγος, τόνισε για το θέμα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού, που το Επιμελητήριο έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια: «Με βάση την παραπάνω υπαρκτή αδυναμία, είναι απολύτως αναγκαίο να ενισχυθούν τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων των Σχολών Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ), με ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις νησιωτικές περιφέρειες».

Στη συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Διοικήσεων της ΠΟΣΕΗ, του ΣΕΗΝΑ, του ΠΣΕΗ, του ΣΕΚΗΑ, του ΣΕΗΕΑ και του ΣΕΗΕΜΛ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ