Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤο ανανεωμένο στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank και η ψήφος εμπιστοσύνης

Το ανανεωμένο στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank και η ψήφος εμπιστοσύνης

Αύξηση των εσόδων στα 2,3 δισ. ευρώ έως το 2025, πιστωτική επέκταση 7% ετησίως, δημιουργία κεφαλαίων ύψους 2,3 δισ. ευρώ και πρόβλεψη καταβολής μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη του 2023, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Alpha Bank για την τριετία 2023-2025, που παρουσιάστηκε από τη διοίκηση του ομίλου σε διεθνείς επενδυτές.

«Θα αξιοποιήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική των τραπεζικών εργασιών μας εντός και εκτός Ελλάδος για να αυξήσουμε τα έσοδά μας κατά 5% ετησίως και τα δάνειά μας κατά σχεδόν 25% έως το 2025», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, με στόχο οργανική δημιουργία κεφαλαίων άνω των 2,3 δισ. ευρώ και σταθερή επιδίωξη την απόδοση αξίας στους μετόχους.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε μία περίοδο διαρκούς μακροοικονομικής ανάπτυξης, με πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 3% ετησίως, περαιτέρω μείωση της ανεργίας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, και ετήσια αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 4% έως το 2025, η στρατηγική της Alpha Bank για την περίοδο 2023 – 2025 στοχεύει στην κεφαλαιοποίηση αυτής της οικονομικής ανάκαμψης, δίνοντας έμφαση στους κλάδους της οικονομίας και σε εκείνους τους πελάτες, που θα αναζητήσουν την υποστήριξη της Τράπεζας προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις προοπτικές που ανοίγονται.

Ψήφος εμπιστοσύνης από ξένους οίκους

Με θετικά σχόλια και νέες τιμές στόχους υποδέχτηκαν επενδυτές και αναλυτές τις εν λόγω ανακοινώσεις που έκανε στο Investor Day η Διοίκηση της Alpha Bank, όπου έθεσε τους στόχους και τις αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της με βάση το νέο της Στρατηγικό Σχέδιο για το 2023-2025.

Συγκεκριμένα, «καθησυχαστικούς» χαρακτηρίζει τους στόχους που έθεσε η Διοίκηση της Τράπεζας η Citigroup για αύξηση κερδών ανά μετοχή (EPS) >20% σε ετήσια βάση (CAGR) έως το 2025 και για απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) >12% το 2025. Σε αυτή την κατεύθυνση ο επενδυτικός οίκος αυξάνει την τιμή-στόχο κατά 17% στα 1,75ευρώ από 1,50 ευρώ προηγουμένως.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs επιβεβαιώνει την πρόσφατη αναβάθμιση της τιμής-στόχου της Τράπεζας σε 1,95 ευρώ βλέποντας περιθώριο ανόδου 27%, ενώ αναμένει ισχυρότερα κέρδη για το 2023, 2024 και 2025 σε σχέση τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Alpha Bank.

Θετικά ήταν τα σχόλια και της Axia Ventures, η οποία επισημαίνει σε σημείωμά της προς τους επενδυτές πως η Alpha Bank παρέδωσε μία ολοκληρωμένη στρατηγική ενημέρωση για την περίοδο 2023-2025, συνοδευόμενη από ένα σύνολο φιλόδοξων νέων στόχων, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς (Buy) και την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 30%.

Ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι το γεγονός ότι ο όμιλος στοχεύει να δημιουργήσει κεφάλαια 2,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2023-2025, εκ των οποίων 0,4 δισ. ευρώ μέσω υψηλότερης αναγνώρισης DTA, 0,9 δισ. ευρώ για οργανική ανάπτυξη και 0,3-0,4 δισ. ευρώ σε μερίσματα, αφήνει τον όμιλο με 1-1,1 δισ. ευρώ πλεονάζοντος κεφαλαίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για πρόσθετες διανομές (με την έγκριση του SSM) είτε για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Ο CEO του ομίλου Βασίλης Ψάλτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε στο χθεσινό Investor Day ότι η αναζήτηση ευκαιριών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, δεν αποτελεί προτεραιότητα προς το παρόν.

Σε αύξηση της τάξης του 6% της τιμής – στόχου της μετοχής της Alpha Bank προχώρησε πρόσφατα η Deutsche Bank, θέτοντας ως νέο στόχο τα 1,70, από 1,60 ευρώ και σύσταση αγοράς buy, σημειώνοντας ότι το Investor Day έδειξε ένα πιο φωτεινό δρόμο για την τράπεζα και χαρακτηρίζοντας «λογικούς» τους νέους στόχους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ