Ο φονικός σεισμός που έπληξε στις 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία και τη γειτονική Συρία προκάλεσε ζημιές στο περισσότερο από το 20% της τουρκικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΗΕ.
Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι. Εξάλλου η σεισμική δόνηση προκάλεσε «σοβαρές ζημιές στη γεωργία – μεταξύ των οποίων στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες—όπως και στις αγροτικές υποδομές στις πληγείσες περιοχές», επεσήμανε η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
«Ο σεισμός έπληξε 11 κρίσιμες γεωργικές επαρχίες, επηρεάζοντας 15,73 εκατ. ανθρώπους και περισσότερο από το 20% της παραγωγής τροφίμων της χώρας», διευκρίνισε.
«Η περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, γνωστή ως ‘η εύφορη ημισέληνος’ της Τουρκίας αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του γεωργικού ΑΕΠ και συνεισφέρει σχεδόν στο 20% των γεωργικών εξαγωγών της Τουρκίας», τόνισε ο FAO.
Ο σεισμός προκάλεσε απώλειες 1,3 δισεκ. δολαρίων (1,19 δισεκ. ευρώ) λόγω των ζημιών που υπέστησαν υποδομές, η κτηνοτροφία και οι καλλιέργειες, και 5,1 δισεκ. δολαρίων (4,68 δισεκ. ευρώ) στον γεωργικό τομέα.
Όταν σημειώθηκε ο σεισμός, κατέρρευσαν κατοικίες, καταστράφηκαν καλλιέργειες και σκοτώθηκαν ζώα. Επίσης προκλήθηκαν ελλείψεις ζωοτροφών και εμβολίων για τα ζώα εκτροφής.
Παράλληλα δημιουργήθηκε έλλειψη εργατικών χεριών, η οποία γίνεται αισθητή κυρίως τώρα που πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής.
Ο FAO ζητεί 112 δισεκ. δολάρια (103 δισεκ. ευρώ) δωρεές για να βοηθήσει τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην Τουρκία.