don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το…Δουκάτο των Αθηνών, στα ύψη το φυσικό, ανησυχία οικονομολόγων για Μέση Ανατολή, pantophobia, Βαβέλ η Φρανκφούρτη και τα προβλήματα των εισαγωγών στο ΧΑ

*Νέα ηγεσία στην Αθήνα. Όπως σχολίαζε μετά το αποτέλεσμα παλαιός πολιτικός συντάκτης “δύσκολοι καιροί για…πρίγκιπες πιο εύκολοι για Δούκες”.

*Από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή η κατάσταση στις αγορές. Ήδη, από την Παρασκευή, το φυσικό αέριο στα 55 ευρώ/MWh- υψηλή τιμή από Μάρτιο- στα 89,3$ το Brent. Στα 1,051$ το ευρώ, στα 1,218$ η στερλίνα, πάνω από τα 1.900$/ουγγιά ο χρυσός- υψηλή τιμή 3 εβδομάδων. Φαίνεται ότι κατευθυνόμαστε προς μια μαζική χερσαία εισβολή στη Γάζα και μιας μεγάλης κλίμακας απώλεια ζωών, σημειώνει ο Ben Cahill, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Ασφάλειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). Οποτεδήποτε έχετε μια σύγκρουση αυτής της κλίμακας, θα έχετε μια αντίδραση της αγοράς. Τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια κινήθηκαν αντίθετα: ο χρυσός ανέβηκε περισσότερο από 3% την Παρασκευή και το δολάριο ΗΠΑ άγγιξε το υψηλό μιας εβδομάδας.

*Μια διευρυνόμενη σύγκρουση πιθανότατα θα προκαλούσε επίσης επιτάχυνση του πληθωρισμού και ως υποπροϊόν των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Bernard Baumohl, επικεφαλής οικονομολόγος στο The Economic Outlook Group στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϋ. Ωστόσο, ενώ ο πληθωρισμός και τα επιτόκια σε άλλες χώρες πιθανότατα θα αυξηθούν σε αυτό το χειρότερο σενάριο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση, καθώς οι ξένοι επενδυτές ρίχνουν κεφάλαια σε αυτό που θεωρούν ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας σύγκρουσης. Από την πρώτη μέρα (Δευτέρα 9/10) η DeA είχε αναφερθεί σε αυτή την εξέλιξη πως, δηλαδή “χρήμα” θα κινηθεί προς το χρέος των ΗΠΑ, στα ομόλογα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εισφέροντας πολύτιμη ρευστότητα μετά το τελευταίο sell off στην αγορά των US Bonds.

*Σημείο καμπής στην ιστορία της Μέσης Ανατολής χαρακτηρίζει την 7η Οκτωβρίου η Handelsblatt, ημέρα επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ. Ως στροφή των καιρών Νο2 την χαρακτήρισε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Νο1 η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022), με τον πρόεδρο του Ισραήλ Χιτζάγκ Χέρτσογκ να δηλώνει πως, από το Ολοκαύτωμα δεν είχαν σκοτωθεί τόσοι πολλοί Εβραίοι σε μία ημέρα. Και μόνο με την συνοπτική εισαγωγή καθίσταται προφανές ότι οι μέρες ελάχιστα σχέση έχουν πλέον με τις προ 7ης Οκτωβρίου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα βεβαίως και για την οικονομία.

*Δεν είναι εκτός πλαισίου οι συνεχείς προειδοποιήσεις του Τζέιμι Ντήμον, με τον επικεφαλής της JPMC να είναι σε θέση να “βλέπει” τα επερχόμενα σε μία συγκυρία που ο Μπομπ Σάβατζ “καλωσορίζει” την pantophobia. Τι εννοεί ο επικεφαλής ανάλυσης της ΒΝΥ-Mellon λέγοντας πως, οι αγορές έχουν λόγους για να φοβούνται τα πάντα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται επεξήγηση. To “κουτί της Πανδώρας”…

*Αυτά στην “σκακιέρα”, αλλά απ’ ότι φαίνεται στις Βρυξέλλες περί άλλων…μέχρι και το ΣΚ τα διάφορα green/eco lobbies επέμεναν στην λογική του κλίμα at any cost. Όπως σημειώνεται (insider.gr), η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών συνιστά βελτιώσεις στο πλαίσιο του Πυλώνα 1 για την καταγραφή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων. Προληπτικά! Για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό, σημαίνει νέες απαιτήσεις σε κεφάλαια. Προληπτικά βεβαίως, βεβαίως!

*Μία περιέργεια για το τι θα “βγει” από την ΕΚΤ στο 2ήμερο της Αθήνας την έχω. Βαβέλ η Φρανκφούρτη, κάθε μέλος του governing council και μία εκτίμηση, για τα επιτόκια-νομισματική σύσφιξη. Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Banco de Espana Pablo Hernandez de Cos δήλωσε ότι η ΕΚΤ μάλλον έχει κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, στέλνοντας σήμα για παύση των αυξήσεων. Όμως, την ίδια μέρα ο επικεφαλής της De Nederlansche Bank, Klaas Knot, τόνισε ότι δεν αποκλείεται νέα αύξηση επιτοκίων. Η ΕΚΤ έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Στο ίδιο πλαίσιο με τον Ολλανδό και ο Αυστριακός Robert Holzmann, που σε δηλώσεις του την προηγούμενη Τρίτη δήλωνε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ή δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, αν έρθουν κι άλλα σοκ στην οικονομία. Αντίθετα, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ και επικεφαλής της Banque de France  Francois Lilleroy de Galhau, δήλωνε την ίδια μέρα με τον Αυστριακό ομόλογό του ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε καλό επίπεδο και τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω αυξήσεις. Με τον Γάλλο αξιωματούχο συμφωνεί ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης, Πίτερ Καζιμίρ, που την περασμένη Πέμπτη εκτίμησε ότι η πρόσφατη αύξηση επιτοκίων του Σεπτεμβρίου θα είναι και η τελευταία….ΟΚ, το σταματάω εδώ, γιατί οι άνθρωποι μάλλον δεν έχουν συναίσθηση του τι διαδραματίζεται, τι διακυβεύεται για την Ευρώπη.

*Στην Ευρώπη, μετά από καιρό και μία ενθαρρυντική ένδειξη. Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Τα εργοστάσια παρήγαγαν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά, αν και η συνολική παραγωγή μειώθηκε πάνω από 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στη Γερμανία και αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,7% έως το 2025», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, στο περιθώριο συνεδρίασης του ΔΝΤ στο Μαρακές.

*Στα δικά μας: το σερί έσπασε, η αβεβαιότητα παραμένει, σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη. Αναλυτικά το WeekEnder της ΒΕΤΑ  ΑΕΠΕΥ, στο finupnews. Σε “αναμμένα κάρβουνα” επίσης το οικονομικό επιτελείο καθώς η παράμετρος του απρόβλεπτου έχει υπεισέλθει και στο μέτωπο της οικονομίας, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για εν εξελίξεις σχεδιασμούς. Άμεσης προτεραιότητας η σχεδιαζόμενη απο-επένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική, με την προοπτική διάθεσης ενός 15%+5% ( ; ) μετά την επιτυχή (εύκολη) έκβαση διάθεσης του 1,4% της Eurobank έναντι 93 εκατ. Προς ώρας δεν αλλάζει κάτι μεν, πλην όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει την ροή των εξελίξεων, τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης με το άνοιγμα νέων μετώπων. Αν και νωρίς ακόμη, η μεγαλεπήβολη εισαγωγή του 20%+10% του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος θα μπορούσε να μετατεθεί εάν το διεθνές κλίμα δεν βοηθά την εύλογη “τιμολόγηση” ενός τόσο σημαντικού project. Πάντως, η ΔΕΠΑ Εμπορίας- αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους- μπαίνει στον “πάγο”.

*Την Τετάρτη η γενική συνέλευση μετόχων της Jumbo, με κύριο θέμα την έγκριση διανομής μερίσματος (1,47/μτχ) με τον βασικό μέτοχο να ξαφνιάζει θετικά- για τρίτη φορά, φέτος- τους επενδυτές/μετόχους της εισηγμένης. Δεδομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή δύσκολα δεν θα θιγούν ζητήματα που αφορούν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά αλλά και ειδικά όσον αφορά στο Ισραήλ. Από τον Μάρτιο ο Απόστολος Βακάκης επιχειρεί στην ισραηλινή αγορά στην Elial- θέρετρο στο τρίγωνο της Ερυθράς Θάλασσας- με κατάστημα που σύμφωνα- με τα τότε λεγόμενα- προοριζόταν να είναι το πιο εμβληματικό του δικτύου του.

*Διαβάζω (mononews) σχετικά με την αμκ της Intralot, για 6 μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες που μπαίνουν στην αμκ της εταιρείας του Σωκράτη Κόκκαλη.  Ενυπόγραφο το άρθρο (εγγύηση ο Δημήτρης Κόκκορης) μεταφέρω και εστιάζω στο: Σε κάθε περίπτωση η κίνηση των 6 επιχειρηματιών καταγράφεται ως έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης για την Intralot. Καθώς επί της ουσίας αγοράζουν την δρομολογούμενη εξυγίανση της εταιρείας, αλλά και το αναπτυξιακό story που τη συνοδεύει. Όχι μόνο σε επιχειρηματικό, αλλά και σε μετοχικό επίπεδο. Γιατί σημειώνω πως το άρθρο είναι ενυπόγραφο; και επειδή είδα το Σ.Κ διάφορες “δρακιές” για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.λ.π. Ξανά-μανά, αλλά ΟΚ μεγάλα παιδιά είμαστε/είσαστε.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask