*Φρένο ή γκάζι στην φθίνουσα διαδρομή της ευρωπαϊκής οικονομίας, χαρακτήρισε τις εκλογές κορυφαίος επιχειρηματικός παράγοντας απηχώντας την κοινή εκτίμηση για την επομένη της Κυριακής. Η προειδοποίηση του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει “θανάσιμη απειλή” από την οικονομική υποχώρηση, τον επίμονο πληθωρισμό, τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα συνδυαστικά με την (εκ νέου) ξεκάθαρη υποστήριξη του για ανάληψη θέσης κλειδί από τον Μάριο Ντράγκι καταδεικνύει την κρισιμότητα μίας κατάστασης πριν γίνει μη αναστρέψιμη. Ο συνδυασμός υψηλού ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη, που πλέον είναι πολύ ακριβότερο των ΗΠΑ, των ελκυστικών επιδοτήσεων που προσφέρει η Ουάσιγκτον για τα projects πράσινης ενέργειας και ημιαγωγών που θα κατασκευαστούν στη χώρα, η λιγότερη γραφειοκρατία και τα νομισματικά “όπλα” ενισχύουν την θέση της αμερικανικής οικονομίας έναντι της ευρωπαϊκής.
*Ενδεικτικό της βραδύτητας, της μονομέρειας που χαρακτηρίζει το…Βυζάντιο των Βρυξελλών το γεγονός πως-σχεδόν- δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της Inflation Reduction Act-από την Ουάσιγκτον στην Κομισιόν δεν έχουν εξεύρει αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης/διαχείρισης της αυτής της “πληθωριστικής πολιτικής”. Ακόμη και στο μείζον θέμα των κρίσιμων μετάλλων η βραδυπορία των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες ξεπερνά και την παραδοσιακή ελληνική. Δέκα μήνες για να προχωρήσει ο φάκελος για τα Critical Raw Materials (λ.χ. Γάλλιο, βωξίτης, αλουμίνα) όταν στις ΗΠΑ οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα είχαν ήδη χρηματοδοτηθεί. Συνέπεια αυτών η διαρκής “μετανάστευση” εταιρειών (τσιμεντοβιομηχανίες, μεταλλουργικές, μεταποίησης) με παράλληλη εκροή κεφαλαίων από ευρωπαϊκά σε αμερικανικά assets.
*Σε αυτή την συγκυρία η ΕΚΤ δεν έχει και πολλές επιλογές, όπως επιβεβαιώθηκε και εχθές μετά την λήξη της συνεδρίασης και την ρητορική Λαγκάρντ. Τα funds “γύπες” οσμίζονται ήδη αίμα, βάζουν στο στόχαστρο τους Ρώμη, Βρυξέλλες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει από την Δευτέρα κιόλας. Μία πρόχειρη ανάγνωση των στοιχείων (της Statista) για το ιταλικό χρέος, προκαλεί δέος. Στα 3,251 τρισ το 2024, προβολή για 3,381 το 2025, 3,509 τρισ το 2026 κ.ο.κ. Σε σχέση με το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε ο συντελεστής επιτείνει το δέος. ΒΕΤ. Σε ορισμένα ευρωπαϊκά Μέσα προεξοφλούν πως οι “αγορές” θα πιέσουν- και μέσω χρέους- την Τζόρτζια Μελόνι.
*Σε αυτό το περιβάλλον, συγκριτικά χαλαρότεροι είναι στην Αθήνα, γιατί; μα επειδή στον ΟΔΔΗΧ ενεργούν ήδη για την ταχύτερη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, με πιθανότατο ενδεχόμενο το “ελληνικό χρέος” να είναι έξω από την εμβέλεια των vulture funds. Τότε, θα έχει σημασία προφανώς το επιτόκιο αλλά κυρίως η διαφορά/spread, δηλαδή η πραγματική διαφορά απόδοσης.
*Η εποπτική αρχή της ΕΚΤ (SSM) ενημέρωσε ΧΘΕΣ τις διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ότι εγκρίθηκε η διανομή των μερισμάτων που εισηγήθηκαν για τη χρήση του 2023. Οι τυπικές αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων τραπεζών που θα ακολουθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.
*Alpha Bank: Μόλις προχθές, η διοίκηση της Alpha Bank άδραξε την ευκαιρία και “βγήκε” με Tier II- 500 εκατ.- με τις προσφορές στο 1,5 δισ , την απόδοση στο 6,25% και το 89% plus στα χέρια μακροπρόθεσμων επενδυτών (τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, διαχειριστές κεφαλαίων), αρκετά safe καταστάσεις σε καιρούς όπως οι τωρινοί.
*Με αφορμή και τα Ποσειδώνια, η ελληνική ναυτιλία στα καλύτερα της. Αναμφίβολα θετικό- υποβοηθητικό για την Αθήνα- καθώς το ναυτιλιακό κεφάλαιο αυξάνει την άμεση και έμμεση συμμετοχή του στην ελληνική οικονομία, αποκτά ειδικό ευρωπαϊκό βάρος, διαδραματίζει και γεωπολιτικό ρόλο (ευνόητα πως…). Συνεπώς ουδεμία έκπληξη το εκτενές αφιέρωμα του Loyd’s List, όπου καταδεικνύεται το γεγονός πως η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ποτέ. Με 5.500 πλοία οι Greeks ελέγχουν το 20,2% του παγκόσμιου μεταφορικού έργου, ειδικότερα το 30% του στόλου των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου, το 25% (χωρητικότητας) στο χύδην φορτία. Ενδιαφέρον το αφιέρωμα του Lloyd’s List, και για το τι παίζεται γεωπολιτικά.
*Η ΜΕΤΚΑ θα (ξανά) εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Πότε; τέλος 2025-αρχές 2026. Άλλωστε είναι τόσο μεγάλο το κατασκευαστικό έργο (περί τα 26 δισ ) που business υπάρχουν για όλους. Εάν λυθούν και ζητήματα έγκαιρης χρηματοδότησης, εγγυητικών κ.λ.π που αιτούνται οι του ΣΤΕΗΤ, τότε η υλοποίηση θα είναι ταχύτερη, αποτελεσματικότερη.
*Όπως έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση της Cenergy Holdings η θυγατρική στις ΗΠΑ (Hellenic Cables Americas), σχεδιάζεται να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, επένδυση ύψους 300 εκατ. $. Παράλληλα, η Hellenic Cables Americas είναι κοντά στην απόκτηση ενός παραθαλάσσιου ακινήτου (έκτασης περίπου 155 στρεμμάτων στο Wagners Point/Βαλτιμόρη), καθώς η μονάδα θα πρέπει να διαθέτει και λιμάνι. Και νέο ιστορικό υψηλό, στα 9,10 ευρώ-αποτίμηση 1,722 δισ. Από τα 2 δισ plus είχε πει η DeA τα (ξανά) λέμε.
*Εκλογές (ΣΕΒ) μετά τις εκλογές (Ευρωβουλή) και τα τηλέφωνα των δύο διεκδικητών της προεδρίας του Συνδέσμου έχουν “ανάψει”, όπως έχουν αυξηθεί και οι συναντήσεις, επαφές κ.λ.π της Ιουλίας Τσέτη και Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (Δευτέρα) η Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη. Εξετάσθηκαν οι δυνατότητες προσέλκυσης μακροπρόθεσμων επενδύσεων και ενδυνάμωσης των ΜμΕ. Η Ιουλία Τσέτη αναφέρθηκε στην ανάγκη οι μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για αυτό και πολλοί ΜμΕπιχειρηματίες-και πολλοί νεότεροι- κλίνουν προς την πλευρά της επικεφαλής του ΟΦΕΤ. Έτσι θα εξηγούσε κάποιος τα προσκόμματα της “παλαιάς φρουράς” στην δυνατότητα όσο το δυνατόν περισσότερων να συμμετάσχουν στην διαδικασία.
*Οι ναύλοι εμπορευματοκιβωτίων και εμπορευμάτων πιθανότατα θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, εάν συνεχιστούν τα προβλήματα λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης. Οι εντάσεις δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα στα κέρδη, αλλά ο παρατεταμένος αντίκτυπος από το ότι πρέπει να γίνεται ένα μεγαλύτερο ταξίδι χιλιάδων επιπλέον μιλίων γύρω από την Αφρική πιθανότατα θα «δαγκώσει» στο δεύτερο 6μηνο.
*Καπετανάκος (Noval Property): Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για καλύτερες αποδόσεις στους μετόχους μας. Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης χτύπησε χθες πρωί ο CEO της εταιρείας Παναγιώτης Καπετανάκος. Καλή, προσεκτική η “πρώτη”, στα 2,819 η μετοχή.
*Αβέβαιο παραμένει το μέλλον των ξενοδοχείων με το εμπορικό σήμα «Labranda», που διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα ο γερμανικός κολοσσός FTI, ο οποίος πριν από δύο ημέρες κήρυξε πτώχευση, προκαλώντας τριγμούς στον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ξενοδοχεία του ομίλου που βρίσκονται σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κω και απασχολούν περίπου 2.500 εργαζόμενους συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας.
*Με τιμή-στόχο στο 1,55 ευρώ ξεκίνησε κάλυψη της Intralot η Optima Bank. Σύσταση “buy”, καθώς το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα ξεπερνά το 35%. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση της εταιρείας έχει αρχίσει να αποδίδει.
*Τη μετοχή της MED την παρακολουθείτε, η wannabe Κύρια Αγορά- προσώρας της ΕΝ.Α- θέλει αρκετά εκατ. ευρώ σε όρους αποτίμησης. Με αυξημένες συναλλαγές, Τρίτη-Τετάρτη.