Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ινδία

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ινδία

Τη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία, σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ανέδειξε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Μιλώντας για την ελληνική εξωτερική πολιτική, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία, επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ταξίδι αυτό διότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μια διαδικασία πολύ σημαντικής σύγκλισης Ευρώπης με Ινδία».

Και όπως τόνισε, η Ελλάδα είχε έναν κίνδυνο και μία ευκαιρία. «Ο κίνδυνος ήταν ότι είχαμε μεγάλο εμπορικό έλλειμμα με την Ινδία, δηλαδή, ενώ εξάγουμε περίπου προϊόντα 400 εκατ., εισάγαμε προϊόντα 1,5 δις» Σημείωσε, δε ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αντιστρέψουμε το έλλειμμα.

«Μπορούμε να είμαστε κύρια χώρα εισαγωγής (των ινδικών προϊόντων), διότι ο εμπορικός δρόμος που αυτή τη στιγμή χαράσσεται ξεκινάει από την Ινδία, περνάει από τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ για να φτάσει μετά στην Ευρώπη» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, υπάρχει και μία γεωπολιτική διάσταση στη συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας λέγοντας ότι «όπου υπάρχει εμπόριο, υπάρχει και αμυντική συμφωνία». Ειδικότερα, όπως τόνισε, η Ινδία είναι ένα από τα αναχώματα της τουρκο-πακιστανικής συνεργασίας. 

«Αν η Ινδία συνεχίσει με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα, που είναι συχνά διψήφια φέτος, σε δύο δεκαετίες από τώρα θα ξεπεράσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Οποιοσδήποτε οικονομικός γίγαντας στη συνέχεια εξελίσσεται αναγκαστικά για να προασπίσει τα συμφέροντά του, τα εμπορικά και σε γίγαντα γεωπολιτικής ισχύος, δηλαδή αμυντικής ισχύος. Το είδαμε και με την Κίνα, το έχουμε δει με όλες τις δυνάμεις», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, είναι πολύ σοφό εκ μέρους της Ελλάδας να βρεθεί στις Ινδίες και να αναπτύξουμε αυτή την στρατηγική πλέον σχέση που αναπτύσσουμε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε».

Μεταξύ άλλων ο κ. Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε και στην Τουρκία και στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη. «Η Τουρκία αυτή τη στιγμή με τη Δύση έχει προβλήματα. Στη συμφωνία για τα F-16 “φόρτωσε” και χίλια δυο ανταλλακτικά γιατί ξέρει ότι αν δεν τα διασφαλίσει τώρα, δεν μπορεί κανείς να της διασφαλίσει ότι θα τα πάρει μετά» είπε τονίζοντας ότι αυτό η Τουρκία έχει κάνει πρόοδο στην ανάπτυξη όπλων.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ