Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤι προβλέπει η ομάδα Στουρνάρα για τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη

Τι προβλέπει η ομάδα Στουρνάρα για τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη

Ο Σεπτέμβριος θα είναι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας ο μήνας της επόμενης μείωσης του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ αλλά και αυτός κατά τον οποίο θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του κόστους του χρήματος και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Το «παρατηρητήριο για τον πληθωρισμό της ΤτΕ δεν δίνει πιθανότητες να δούμε μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ στην συνεδρίαση του Ιουλίου, εμφανίζει ωστόσο ως βέβαιη -ποσοτικοποιώντας τις πιθανότητες σε πάνω από 90%- την επόμενη μείωση τον Σεπτέμβριο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η «ομάδα Στουρνάρα» αφήνει ένα παράθυρο και για 3η μείωση από την ΕΚΤ μέσα στο 2024 (σ.σ τις δύο τις θεωρεί βέβαια) ενώ ποντάρει και στη διπλή μείωση επιτοκίου από την FED. Αν αυτό συμβεί, το τέλος του 2024 θα μας βρει με το επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ στο 3,75% (και το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%) αλλά και το επιτόκιο της FED κάτω από το όριο του 5%

Στο «παρατηρητήριο πληθωρισμού» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Τράπεζα της Ελλάδας στοιχηματίζει ότι στη συνεδρίαση του Ιουλίου της ΕΚΤ δεν θα υπάρξει μείωση επιτοκίων (σ.σ δίνονται πιθανότητες 95% της συγκεκριμένης πρόβλεψης) ενώ από την άλλη εκτιμάται ότι το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής θα γίνει τον Σεπτέμβριο με τις πιθανότητες της δεύτερης μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ να τοποθετούνται στο 79%. Πιθανότητα 69% δίδεται στο ότι θα υπάρξει και μια 3η μείωση μέχρι το τέλος του χρόνου με την ΤτΕ να ποντάρει στο ότι η αλλαγή του χρόνου θα μας βρει με το βασικό επιτόκιο στο 3,25% από 4% που είναι σήμερα.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η πρόβλεψη είναι η εξής: η FED αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο στο σημερινό εύρος τιμών (5,25%-5,5%) έως τον Σεπτέμβριο του 2024 και στη συνεδρίαση του συγκεκριμένου μήνα δίνονται πιθανότητες 93% για την πρώτη μείωση. Μέχρι το τέλος του έτους, η FED αναμένεται να προχωρήσει σε δεύτερη μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης κάτι που αναμένεται να συμβεί είτε τον Νοέμβριο (πιθανότητα 59%) είτε τον Δεκέμβριο (πιθανότητα 92%). Η 3η μείωση επιτοκίου μέσα στο έτος και από την FED δεν αποκλείεται.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ