Για τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας αναφορικά με την σχέση της με τη Δύση μίλησε στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης.
“Νομίζω ότι η Τουρκία αυτό το οποίο επιχειρεί αυτή τη στιγμή είναι πρώτον, να διατηρήσει τη σχέση με τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ταυτόχρονα να έχει έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας προκειμένου να λαμβάνει κατά κάποιο τρόπο τις αποφάσεις εκείνες που θα της επιτρέπουν να λειτουργεί ως περιφερειακή δύναμη. Και αυτό νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι σε μία σημερινή συνέντευξη που έχει ο Χουλουσί Ακάρ στους Financial Times, λέει ότι η Τουρκία δεν θα ενεργήσει ουδέποτε εναντίον του ΝΑΤΟ. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα που επιχειρεί να στείλει και προς την Ουάσιγκτον και προς τις Βρυξέλλες και προς το ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επανενταχθεί πλήρως και οργανικά στη συμμαχία. Θα διατηρήσει την αυτονομία της ώστε να μπορεί να συνομιλεί και με την Ανατολή και με τη Ρωσία, όπως είπα ως περιφερειακή δύναμη, με φιλοδοξία να καταστεί και παγκόσμια δύναμη”, σχολίασε ο καθηγητής.
Αναφορικά με το ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ εφαρμόζουν τις κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί από κοινού στη Συμμαχία κατά της Ρωσίας, ενώ η Τουρκία δεν τις εφαρμόζει και τη συμπεριφορά της σε σχέση με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο κ. Ιωακειμίδης σημείωσε ότι “το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέχονται αυτή την πολιτική από πλευράς Τουρκίας για τον λόγο που ήδη ανεφέρθη. Με άλλα λόγια, κρίνουν ότι η Τουρκία είναι μία πολύτιμη χώρα στρατηγικώς για την περιοχή. Δεν θα ήθελαν να τη χάσουν, να τη σπρώξουν πλήρως στην αγκαλιά της Μόσχας και ως εκ τούτου το ανέχονται μία σειρά αν θέλετε από παρεκτροπές. Τώρα, σε ό, τι αφορά τα F-16, νομίζω κι εγώ ότι στο τέλος της διαδικασίας θα δοθούν τα F-16 στην Τουρκία. Ελπίζω ότι θα υπάρχουν κάποιοι όροι, αν και ο Τσαβούσογλου είπε χθες ότι δεν πρόκειται να δεχθεί όρους κτλ. Αλλά παρά ταύτα μπορεί να βρεθεί εκείνη η γλώσσα που να συνοδεύονται από κάποιους όρους που να εξυπηρετούν και τα ελληνικά συμφέροντα. Αλλά πάντως τα F-16 θα δοθούν στην Τουρκία. Και επιτρέψτε μου να πω κάτι το οποίο έχει σηκώσει και συζήτηση τελευταία στη χώρα. Νομίζω ότι δεν θα είναι εναντίον των ελληνικών συμφερόντων το να δοθούν τα F-16 με ορισμένους όρους στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, είναι προτιμότερο η Τουρκία να εξαρτάται σε ό, τι αφορά τα οπλικά συστήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη Δύση γενικώς, παρά να εξαρτάται ενδεχομένως από τη Μόσχα ή από την Ινδία ή οποιαδήποτε άλλη πηγή”.
Τέλος, ανέφερε πως “η Ευρώπη είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα, είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Διότι πρώτον, η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ευρώπης και δεύτερον η Ευρώπη έχει μια θα έλεγα, ιδιαίτερη ευθύνη σε ό, τι αφορά την Ελλάδα και τα εξωτερικά της σύνορα. Διότι τα σύνορα στο Αιγαίο, τα σύνορα της χώρας μας είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και θα έλεγα ότι πέρα από τη Frontex και τη διάσταση του μεταναστευτικού που είναι μια πάρα πολύ ευαίσθητη πτυχή και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και από την Ελλάδα θα έλεγα, αλλά και από τη Frontex, πολύ περισσότερο βεβαίως από την Τουρκία που δεν θα πρέπει να εργαλειοποιεί το όλο ζήτημα, αλλά παραταύτα ταύτα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο, ειδικά αυτή την ευαίσθητη περίοδο της προεκλογικής διαδικασίας, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε παράλογη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας. Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υψώσει ένα τείχος προστασίας στην Ελλάδα και μπορεί να το κάνει. Έχει τις δυνατότητες, έχει τις αν θέλετε ρυθμίσεις των συνθηκών που της επιτρέπει να το κάνουν. Αρκεί και η Ελλάδα να ζητήσει κάτι τέτοιο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αποκοτιά αν θέλετε στη διάρκεια της προεκλογικής περίοδου που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και που μπορεί να βάλει σε πειρασμούς αν θέλετε τον πρόεδρο Ερντογάν εάν αυτό εξυπηρετεί τις προεκλογικές του φιλοδοξίες”.