Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤι είπε ο Οικονόμου στην ενημέρωση

Τι είπε ο Οικονόμου στην ενημέρωση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τον οδικό χάρτη πολιτικών που θα επιτρέψει στην Ελλάδα και τους Έλληνες να βαδίσουμε με ασφάλεια, σταθερότητα και σιγουριά μέσα στον τυφώνα των διεθνών κρίσεων που χειμάζουν την Ευρώπη μετά την πανδημία, αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Με εφόδιο τη γνώση μας, τις εμπειρίες, τον επαγγελματισμό, τη διαχειριστική επάρκεια που επιδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε καταφέρει να αποκρούσουμε ένα μεγάλο μέρος της εισαγόμενης ακρίβειας, στηρίζοντας την κοινωνία με ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια στην Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση μέτρων. Ανέπτυξε και ένα σαφές εφαρμοστικό πλάνο, το οποίο έχει, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή. Ήδη, τα μέτρα εξειδικεύθηκαν λεπτομερώς από τους αρμόδιους Υπουργούς και συντομότατα θα τεθούν σε πλήρη ισχύ, έτσι ώστε να μην μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις και να μπορούν οι πολίτες να κάνουν εγκαίρως τον προγραμματισμό της ζωής τους για το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας. Με συνέπεια, με συνέχεια δίνουμε στον πολίτη τη σιγουριά, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον τόσο μεγάλης αστάθειας. 

Για να μπορέσουν όλα όσα εξαγγέλθηκαν και όλα όσα σχεδιάζουμε να πραγματωθούν χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, την οποία και θέτουμε ως βασικό μας πολιτικό στόχο. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, βλέποντας την κατάσταση και τη συμπεριφορά της Αντιπολίτευσης, είναι προφανές ότι για την Κυβέρνηση υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Να αποτελέσει το θεματοφύλακα της σταθερότητας αυτής. Η σταθερότητα είναι ζητούμενο σε όλη την Ευρώπη και ήδη, δυστυχώς, άλλες χώρες έχουν εισέλθει ή εισέρχονται σε περιδίνηση. Αυτό δεν βοηθά την αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων, θα έλεγα ότι τις επιδεινώνει κιόλας. Για να μπορέσουμε να αντέξουμε και να ξεφύγουμε τελικά από τον στρόβιλο των κρίσεων, χρειάζεται μελετημένο σχέδιο, εφαρμοστικό πλάνο, διαχειριστική επάρκεια και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση. Η Κυβέρνησή μας θα παραμείνει προσηλωμένη σε αυτά το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι τις εκλογές του 2023.

Ειδικότερα, ένα φιλόδοξο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή με προτεραιότητα τους νέους μας και τα νέα ζευγάρια. Τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανέπτυξαν σήμερα, λίγο πριν, οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Στις βασικές γραμμές του το σχέδιο αυτό -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Δ.Ε.Θ.- φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ και θα απευθύνεται σε 137.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σταδιακά.

Το σχέδιο αυτό είναι ένα από τα πλέον καινοτόμα και δραστικά στην Ευρώπη και σε σύντομο χρόνο θα φέρει απτά αποτελέσματα προς όφελος της νέας γενιάς.

«Κοινωνική πολιτική στην πράξη»

Η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι ασκεί -και αυτό θα συνεχίσει να κάνει- κοινωνική πολιτική στην πράξη, που να φέρνει αποτελέσματα σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Μεγάλο μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αφορούν την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων, αλλά και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Δεν είναι, όμως, τα μόνα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και άλλα μέτρα, όπως π.χ. η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Μέτρα που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, που θα αναρτηθεί σύντομα σε διαβούλευση. Σημειώνω 5 από τα μέτρα αυτά:

1. Αυξήσεις άνω του 6% στις κύριες συντάξεις

Από 1/1/2023 αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων (περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους), που αναμένεται να ξεπεράσει η αύξηση αυτή το 6%.

2. Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Πέραν των δημοσίων υπαλλήλων,  αφορά συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Πρέπει να τονιστεί πως τα εισοδήματα αυτά δεν αφορούν μόνο στις συντάξεις, αλλά στο σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων από τον συνταξιούχο.

3. Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες

Το Δεκέμβριο πρόκειται να δοθεί και πάλι εφάπαξ ενίσχυση στους ευάλωτους συμπολίτες μας 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνεται σημαντικά το πλήθος των ωφελούμενων συνταξιούχων, καθώς την ενίσχυση θα την λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν πλέον μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ σε αντίθεση με τα 600 ευρώ που ίσχυε το προηγούμενο διάστημα.

4. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα (στην μητέρα ή στον πατέρα εναλλακτικά)

Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι μήνες στους εννέα. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα και αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το επίδομα θα καταβάλλεται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

 5. Κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ)

Το μέτρο αυτό -σε συνδυασμό με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους- οδηγεί στην ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης

Ιδιαίτερη σημασία  αποδίδει η Κυβέρνηση στη συνεχή ενίσχυση της απασχόλησης. Δεν εφησυχάζουμε, παρά τα θετικά αποτελέσματα που συνεχώς παρατηρούμε στο κομμάτι αυτό. Έτσι, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α) έβαλε από τις 12 Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή ένα ακόμη πρόγραμμα και προγραμματίζει άλλα έξι που θα «τρέξουν» έως τον επόμενο Δεκέμβριο. Έχουν συνολικό προϋπολογισμό 516 εκατ. ευρώ και θα καλύψουν συνολικά 56.220 δικαιούχους. 

-Το πρώτο από τα προγράμματα -που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή- αφορά στην επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.000 νέων 18-29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.

-Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 ελεύθερων επαγγελματιών 30-45 ετών στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.  Επιπλέον, η δράση αφορά 220 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

-Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της Δ.ΥΠ.Α.

-Το τέταρτο πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της ΔΥΠΑ, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές με πολύ υψηλή ανεργία.

-Το πέμπτο πρόγραμμα αφορά την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

-Το έκτο πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες 18-66 ετών. 

-Και το έβδομο αφορά το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων – επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ