Ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε τη Χάποελ Μπερ Σεβά, 1-1, στον πρώτο φιλικό αγώνα του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μετά από πέντε σερί νίκες στα φιλικά της Αυστρίας. Με δύο διαφορετικές ενδεκάδες, απουσίες, αλλά κυρίως με…καύσωνα, είχε καλές και κακές στιγμές, ατομικά και ομαδικά.
Με τόσο υψηλή θερμοκρασία ήταν αδύνατο να βγει ρυθμός, σε μεγάλη διάρκεια. Δημιουργικά το πρόσημο ήταν πάντως θετικό, με αρκετές από τις ευκαιρίες να προκύπτουν από την σωστή πίεση ψηλά, την οποία δουλεύει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Εκτελεστικά δεν ήταν όμως η εικόνα το ίδιο καλή.
Η ομάδα στήθηκε όπως πάντα στο 4-3-3, με τον Λοντίγκιν στα δοκάρια, αριστερό μπακ τον Μλαντένοβιτς, δεξιό τον Κώτσιρα και τους Σιδερά – Μάγκνουσον στο κέντρο της άμυνας. Ρούμπεν, Κλεϊνχέισλερ και Μπερνάρντ ήταν η τριάδα στη μεσαία γραμμή, αριστερός εξτρέμ ο Βέρμπιτς, δεξιός ο Παλάσιος και στη κορυφή ο Σπόραρ.
Οι πολλές αλλαγές στο β’ ημίχρονο, δεν επιτρέπουν πολλά συμπεράσματα. Στο 46′ πέρασαν στο ματς οι Ζέκα, Τζούρισιτς, Βαγιαννίδης, Μαντσίνι, Τσοκάι, Φικάι, Χουάνκαρ, Αϊτόρ και Γερεμέγεφ. Στο 64′ πάτησε χορτάρι ο Μπρινιόλι και ο Κάτρης.
Ένα κύριο στοιχείο λοιπόν που δουλεύει πολύ ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην προετοιμασία είναι το πρέσινγκ. Οι ποδοσφαιριστές του “τριφυλλιού” πρέσαραν ψηλά όσο άντεξαν λόγω της ζέστης, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν αναστάτωση στην αμυντική γραμμή της Χάποελ.
Οι δύο αγώνες κόντρα στη Ντνίπρο είναι οι αγώνες της χρονιάς. Εάν δεν βελτιωθεί και ο βαθμός της αποτελεσματικότητας στην επίθεση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός έβγαλε φάσεις, με τον Τζούριτσιτς να τον κάνει πιο δημιουργικό, τον Γερεμέγεφ να συμμετέχει στις ευκαιρίες και την ομάδα να φτάνει αρκετές φορές κοντά στο γκολ.
Όσον αφορά στο όπλο του Παναθηναϊκού του Ιβαν Γιοβάνοβιτς που είναι η ανασταλτική λειτουργία, σε αυτό το φιλικό επέτρεψε στη Χάποελ ασυνήθιστα πολλές στιγμές, με όχι καλές αντιδράσεις στο αμυντικό τρανζίσιον. Απουσίαζε βέβαια ο Σένκεφελντ και στο δεύτερο μέρος τα δίδυμα των στόπερ ήταν: Σιδεράς-Κάτρης και Φικάι-Κάτρης.
Ο νέος στην ομάδα Μλαντένοβιτς σε ρόλο κεντρικού χαφ στην ανάπτυξη λειτούργησε καλά. Από τη φυσική του θέση στα αριστερά πάντως βρήκε τον Βέρμπιτς που σκόραρε ξανά και παρουσιάζεται πιο ενεργός σε σχέση με πέρσι. Παρά την μεσοεπιθετική πληρότητα στο ρόστερ, ο σλοβένος μοιάζει να έχει προβάδισμα για τα αριστερά.
Ο Κάρλος Ζέκα μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και θύμισε κάτι… από τα παλιά. Είχε ένταση, πάθος και κέρδισε το χειροκρότημα. Ο Αϊτόρ θέλει ακόμη χρόνο, κυρίως στο ψυχολογικό μέρος.
Με ένα ακόμη φιλικό, αυτό με τη Ράγιο Βαγιεκάνο στις 18 του μήνα και φυσικά με τα παιχνίδια των προκριματικών του Champions League απέναντι στην Ντνίπρο να πλησιάζουν, με την αρχή να γίνεται στη Σλοβακία στις 25 Ιουλίου, η ομάδα δεν έχει ακόμη πολλά χρονικά περιθώρια.
Η Χάποελ είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο προετοιμασίας με τον Παναθηναϊκό. Ο οποίος χρειάζεται, εκτός από νέες ιδέες, όπως αυτές του Μλαντένοβιτς στο κέντρο της ανάπτυξης και του Αϊτόρ στα δεξιά, και την παρουσία καλύτερων παικτών. Τέτοιος είναι ο Βιλένα, η ετοιμότητα του οποίου μπορεί να μετρήσει καθοριστικά, διότι είναι μονάδα υψηλότερου επιπέδου από τις υπάρχουσες στη δική του θέση στα χαφ.