Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤι «διδάσκει» η επόμενη ημέρα της «Ελπίδας»

Τι «διδάσκει» η επόμενη ημέρα της «Ελπίδας»

Πριν καν λιώσουν τα χιόνια στο λεκανοπέδιο, πριν καν ξεκινήσει η τριήμερη μάχη στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό της κυβέρνησης επιχειρείται ήδη μια ψύχραιμη αποτίμηση του τι έφταιξε για τους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους, τις διακοπές ηλεκτροδότησης και το χάος στις μετακινήσεις ακόμη και αρκετά 24ωρα μετά την εκδήλωση του καιρικού φαινομένου.

Τα συμπεράσματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ο κρατικός μηχανισμός, με τη σημερινή του δομή και τρόπο λειτουργίας, κρίνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε φαινόμενα τέτοιας έντασης τα οποία μάλιστα έχουν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με το παρελθόν. Μόνο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, η χώρα έχει δοκιμαστεί από σεισμούς, καταστροφικές πυρκαγιές, δύο ακραία φαινόμενα χιονιού και πλημμύρες με καταστροφικές συνέπειες και στον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και στις περιουσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται και για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Κρίνεται πλέον απαραίτητο –και φαίνεται ότι ωριμάζει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης να γίνουν οι σχετικές εξαγγελίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα- για μια πιο «επιθετική» αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού. Σε πολλά κυβερνητικά στελέχη υπάρχει επίγνωση ότι οι αλλαγές δεν θα φέρουν αποτελέσματα από την μια ημέρα στην άλλη, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο στις επόμενες έκτακτες συνθήκες που θα δημιουργηθούν, η αντιμετώπιση να είναι ακόμη πιο συντηρητική. Δηλαδή, εκκενώσεις στις πυρκαγιές, κλείσιμο των δρόμων σε περιπτώσεις χιονοθύελλας και περιορισμοί μετακινήσεων προ του κινδύνου των επικίνδυνων πλημμυρών. Και μέχρι πότε θα γίνεται αυτό;

Το ζητούμενο είναι να κερδηθεί χρόνος ώστε να οργανωθεί καλύτερα ο κρατικός μηχανισμός και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί και η κλιματική αλλαγή. Περισσότεροι πόροι για εξοπλισμό, καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατικών οργανισμών αλλά και μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, κρίνονται πλέον επιβεβλημένες αλλαγές. Ακόμη και για τους δήμους θα πρέπει να γίνει σαφές ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις τους και να υπάρχουν σαφείς «ποινές» σε περίπτωση που αυτές οι υποχρεώσεις δεν εκπληρώνονται.

Το σημερινό χάος που ο πολίτης ο οποίος ζημιώνεται από την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, πρέπει να τελειώσει και αυτό προϋποθέτει μια βαθιά τομή με εξάλειψη της γραφειοκρατίας και αύξηση της αποτελεσματικότητας. Η σχετική συζήτηση πρέπει να ανοίξει σύντομα. Το ζητούμενο είναι ο χρόνος. Αν θα πρέπει να γίνει δηλαδή τώρα που η οργή των πολιτών είναι δεδομένη ή αν θα πρέπει το θέμα ν α μπει στο τραπέζι όταν τα χιόνια θα έχουν λιώσει και από την… μνήμη μας. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ