Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι αλλάζει σε φόρους ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού - Τι...

Τι αλλάζει σε φόρους ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού – Τι φέρνει απόφαση του ΥΠΕΘΟ

Με αλλαγές σε 2 βασικούς συντελεστές που, βέβαια, διαμορφώνουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) και το Συντελεστή Οικοπέδου (Σ.Ο.), το υπουργείο Εθνικής και Οικονομικών επικαιροποιεί, με απόφασή του που εκδόθηκε στις 30/12/24, στη βάση και των εξελίξεων ζήτησης, τον χάρτη των φορολογικών επιβαρύνσεων σε περιοχές των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου. 

Βέβαια, αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων στις περιοχές του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, οι οποίες είχαν καθοριστεί τον Αύγουστο του 2022. 

Να σημειωθεί ότι  οι τιμές ζώνης αποτελούν τη βάση του υπολογισμού σχεδόν όλων των φόρων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία ωστόσο ο “τελικός” λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τις πολεοδομικές εισφορές, το τεκμήριο κατοικίας, τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς και δωρεάς κτλ, διαμορφώνεται κι από μια σειρά συντελεστρών. 

Οι τιμές

Στα ακίνητα, πάντως, στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, με τα νέα δεδομένα, οι αντικειμενικές τιμές κυμαίνονται από 3.250 έως 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ειδικότερα, η χαμηλότερη τιμή ζώνης, στα 3.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αφορά ακίνητα που βρίσκονται εκατέρωθεν της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Στον αντίποδα, η υψηλότερη τιμή, στα 8.000 ευρώ, καταγράφεται σε περιοχές όπου οι δρόμοι προς το παρόν παραμένουν ανώνυμοι. Πάντως  η περιοχή πέριξ της λεωφόρου Ποσειδώνος που βλέπει θάλασσα επιμερίζεται σε 13 ζώνες με τις τιμές να ξεκινούν από τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό και  ανάλογα με το σημείο να ανεβαίνουν στα 6.000 και τα 8.000 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καταγράφονται σε ακίνητα υψηλής ζήτησης, κυρίως σε περιοχές με έντονη εμπορικότητα και αναπτυξιακό ενδιαφέρον, όπως αυτές γύρω από τον παραλιακό άξονα και τις κεντρικές αρτηρίες των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου.  

Στη Ζώνη Α, που περιλαμβάνει περιοχές όπως η Λεωφόρος Ποσειδώνος, οι νέοι συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) και οικοπέδου (Σ.Ο.) αυξάνουν τις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, για ακίνητα με Σ.Α.Ο. 0,205, ο Σ.Ο. αυξήθηκε από 1,38 το 2022 σε 1,62 το 2024, οδηγώντας σε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Επιπλέον, νέοι Σ.Α.Ο., όπως το 0,052 με Σ.Ο. 6,38 και το 0,172 με Σ.Ο. 1,93, εισήχθησαν στη Ζώνη Α, επηρεάζοντας κυρίως διαμερίσματα και κατοικίες στον παραλιακό άξονα.

Στη Ζώνη Β, περιοχές όπως η Ζάκυνθου, η Μ. Κάλλας και η Αγ. Γεράσιμου υφίστανται επίσης σημαντικές επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα, για ακίνητα με Σ.Α.Ο. 0,46, ο Σ.Ο. αυξήθηκε από 0,79 το 2022 σε 1,04 το 2024. Νέοι Σ.Α.Ο., όπως το 0,175 με Σ.Ο. 2,72, προστέθηκαν, επηρεάζοντας κυρίως μικρότερα ακίνητα ή οικόπεδα σε περιοχές μέσης εμπορικότητας.

Στη Ζώνη Γ, που περιλαμβάνει περιοχές όπως η Λεωφόρος Βουλιαγμένης, οι επιβαρύνσεις είναι πιο περιορισμένες. Ωστόσο, οι υψηλότεροι Σ.Α.Ο. (π.χ., 2,20) συνδέονται με αυξήσεις στον Σ.Ο. από 0,24 σε 0,32, επηρεάζοντας κυρίως εμπορικές ή νεόδμητες κατοικίες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ