Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤιμητική διάκριση για τον e-ΕΦΚΑ στο Forum της Διεθνούς Ένωσης Φορέων Κοινωνικής...

Τιμητική διάκριση για τον e-ΕΦΚΑ στο Forum της Διεθνούς Ένωσης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο Πόρτο

Κορυφαία διάκριση και βραβείο καλής πρακτικής για την Ευρώπη 2024 απέσπασε η υποψηφιότητα του e-ΕΦΚΑ στο Forum της Διεθνούς Ένωσης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA), που αφορά στην «ολιστική προσέγγιση για τη διαδικασία απονομής συντάξεων με νέες, πελατοκεντρικές ψηφιακές υπηρεσίες». Συνολικά, ελήφθησαν 119 συμμετοχές από 40 ιδρύματα-μέλη του ISSA από 26 χώρες της Ευρώπης.

Τα βραβεία καλών πρακτικών, που έχει θεσπίσει ο κορυφαίος Παγκόσμιος Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA), αποτελούν την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς των φορέων όσον αφορά στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας τους, προκειμένου να επιτευχθεί η αριστεία στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αναγνώριση της εφαρμογής και εκτέλεσης καλών πρακτικών του e-ΕΦΚΑ ως μέλους του ISSA παρείχε μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου ο διοικητής του φορέα, Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, να παρουσιάσει τις σημαντικές διοικητικές πρωτοβουλίες και τις καινοτόμες λύσεις, που έχουν υλοποιηθεί, σε παγκόσμιο ακροατήριο.

Ο e-ΕΦΚΑ στην υποψηφιότητά του για το «Βραβείο Καλής Πρακτικής για την Ευρώπη 2024» περιέγραψε τη δύσκολη πορεία από τη στιγμή της σύστασής του ως ενιαίου φορέα (2017) μέχρι σήμερα, αποτυπώνοντας με σαφήνεια το «φλέγον» ζήτημα της διόγκωσης των εκκρεμουσών συντάξεων και των καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που «κληρονόμησε» από τους τέως φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το εγχείρημα της αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων παρουσίαζε εγγενείς αδυναμίες, οι οποίες εντοπίζονταν στην απουσία διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων και των μητρώων των τέως φορέων, στη δυσκολία στη συλλογή των δεδομένων, στην απουσία αποτελεσματικής επικοινωνίας των πολιτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες και, τέλος, στη δυσκολία όσον αφορά στη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμελιωδών-δομικών προβλημάτων, αναπτύχθηκε μια ολιστική προσέγγιση, που στόχευε σε τρία επίπεδα:

– Αυτοματοποίηση της διαδικασίας απονομής συντάξεων.

– Εμπλουτισμός των καναλιών εξυπηρέτησης και επικοινωνίας με τους πολίτες.

– Δημιουργία (ηλεκτρονικού συστήματος) εποπτείας της απονομής συντάξεων, που αποτελεί απαραίτητη διαδικασία, η οποία παρέχει αξιόπιστα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων.

Τα επόμενα «ψηφιακά» βήματα σε τροχιά υλοποίησης περιλαμβάνουν:

– Την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002.

– Την ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του e-ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.

– Την υλοποίηση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών με βάση τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των συναλλασσομένων.

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη διάκριση που έλαβε ο φορέας από έναν οργανισμό με κύρος και αξιοπιστία, όπως είναι ο ISSA (International Social Security Association). H βράβευση αυτή αναγνωρίζει τις άοκνες προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων για τη βέλτιστη αξιοποίηση των νέων ψηφιακών εργαλείων μάνατζμεντ προς όφελος των εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων μας. Αποτελεί, επίσης, σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στη μεγάλη προσπάθεια για τον πλήρη μετασχηματισμό του φορέα, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων προκλήσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι το βραβείο αυτό θα μας δώσει ώθηση να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και να επιταχύνουμε την αποστολή μας που είναι να δημιουργήσουμε τον πιο σύγχρονο, ψηφιακό και αποτελεσματικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογράμμισε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη διάκριση που έλαβε ο e-ΕΦΚΑ από τον ISSA (International Social SecurityAssociation), έναν οργανισμό με ιδιαίτερο κύρος κι αυτό, γιατί, μέσα σε λίγους μήνες, καταφέραμε να προσπεράσουμε εμπόδια δεκαετιών. Η αναγνώριση από τον ISSA είναι για εμάς η απόλυτη επιβράβευση μιας αδιάκοπης δουλειάς. Είναι η ηθική ανταμοιβή των εργαζομένων και της διοίκησης και, ιδιαίτερα, του διοικητή, Αλέξανδρου Βαρβέρη, που αποδεικνύουν ότι το δημόσιο μπορεί, αλλάζει, εξελίσσεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βελτιώνουν ημέρα με την ημέρα την καθημερινότητα των πολιτών».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ