Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές ενέργειας θέτοντας σε περιδίνηση τον προϋπολογισμό αλλά και το σενάριο για το εύρος της αναγκαίας στήριξης για τα νοικοκυριά.
Ήδη, το φυσικό αέριο στον Ολλανδικό δείκτη TTF, “φλερτάρει” με τα επίπεδα άνω των των 145-148 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση το διάστημα 1η Ιουνίου – 1η Ιουλίου, 70%, από 87 ευρώ/ MWh στα 147,5 ευρώ. Οι, δε, τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, κινούνται πέριξ των 300 ευρώ/MWh. Χθες, η η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, έφτασε τα 323,78 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 9,2%. Η, δε, μέση τιμή για τις πρώτες μέρες του ιουλίου είναι στα 300.84 ευρώ/MWh. Βέβαια, λόγω πρόσβασης σε Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, η Ελλάδα είναι κάπως καλύτερα από άλλες χώρες, ενώ και η ίδια η Γερμανία έχει για σήμερα τιμή στα 318,37ευρώ/MWh.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στην Ιταλία να φθάνει στα 418,68 ευρώ/MWh, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα 347,08 ευρώ/MWh, τη Γαλλίας στα 371,6 ευρώ/MWh και τη Γερμανίας στα 318,37 ευρώ/MWh.
Το εθνικό σενάριο διαχείρισης της κρίσης
Στο φόντο αυτό, χθες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ειδικότερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας,εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίωνLNG».
Ειδικότερα:
• Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικόδεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.
• Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Να σημειωθεί ότι η Mytilineos αλλά και η ΔΕΠΑ έχουν κλειδώσει χρονοθυρίδες εκφόρτωσης για τη Ρεβυθούσα σε βάθος έτους, με την πρώτη εταιρία να έχει ημερομηνίες μέχρι και το 2024 καθώς μάλιστα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μπαίνει σε λειτουργία και η νέα μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
• Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις. Να σημειωθεί ότι και η υπερσύγχρονη μονάδα ισχύος ισχύος 660 MW, η Πτολεμαϊδα 5 αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το φθινόπωρο.
• Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel. Βέβαια μια τέτοια μετατροπή δίνει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα λειτουργία καθώς οι πιθανότητες βλαβών είναι μεγάλες.
• Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το ΥΠΕΝ, η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Η στήριξη
Στο φόντο αυτό ανακοινώνονται σήμερα τα νέα μέτρα για τις επιδοτήσεις Ιουλίου εν αναμονή της ενεργοποίησης του νέυ μηχανισμού.
Να σημειωθεί, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δημοσιονομικό σενάριο για το νέο μηχανισμό, που προβάλλει η κυβέρνηση, ως “ανάχωμα” στην ενεργειακή ακρίβεια, έχει ήδη ξεπεραστεί. Όπως έχει πει, άλλωστε, ο κ. Σκυλακάκης το σχέδιο εργασίας βασιζόταν σε τιμές αερίου μέχρι 100 ευρώ/MWh. Ωστόσο, τώρα, ήδη η τιμή “πετάει” πολύ πάνω από τα 140 ευρώ/MWh χωρίς να ξέρει κανείς το τι θα συμβεί, εάν ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν συνεχίσει να κάνει “γυμνάσια” στην Ευρώπη με την παροχή αερίου. Αναπόφευκτα έτσι, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινείται όλο αυτό το διάστημα πάνω από τα 300 ευρώ η MWh, δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh. Επίσης κάθε 10 ευρώ μου ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου αφαιρούνται από το ΑΕΠ 500 με 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια αύξηση απαιτεί 300-400 εκατ. ευρώ έξτρα δαπανών από τον προϋπολογισμό για να διατηρηθεί ο στόχος επιστροφής των τιμολογίων του ρεύματος σε επίπεδα κοντά σε αυτά που ίσχυαν πριν την ενεργειακή κρίση. Ισχύει βεβαίως και το αντίστροφο, αλλά όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Βέβαια, λόγω της εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διαθέτει περισσότερα χρήματα από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής.