Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται σε όλη την Ευρώπη. Το ανακοίνωσε η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και -συνολικά πλέον- η Eurostat.
Όμως, άλλο πράγμα η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και άλλο πράγμα η ακρίβεια. Πόσο μάλλον όταν στα τρόφιμα, δεν παρατηρείται καν ουσιαστική αποκλιμάκωση στον ρυθμό αύξησης των τιμών.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης τιμών της βιομηχανίας τροφίμων ανέβηκε τον Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο άρα θα το δούμε αυτό να αποτυπώνεται και στις τιμές του Μαρτίου.
Τι σημαίνει διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα; Ότι ένα νέο μεγάλο ποσοστό ανατιμήσεων έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο και η τιμή γίνεται ολοένα και υψηλότερη.
Τα ακριβά τρόφιμα -για την ακρίβεια τα ολοένα και ακριβότερα τρόφιμα- θα μας συνοδεύουν για το επόμενο μακρύ χρονικό διάστημα και -δυστυχώς- δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει αποκλιμάκωση όπως συνέβη με τις τιμές της ενέργειας.
Από την άλλη έχουμε τα επιτόκια. Ακόμη και αν δεν υπάρξει άλλη αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ (είναι λίγες οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο) οι 350 μονάδες που έχουν συσσωρευτεί στα δάνεια έχουν ανεβάσει υπερβολικά το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Το πρόβλημα είναι ότι οι δύο «βόμβες» συνυπάρχουν και έχουν εκραγεί ταυτόχρονα δημιουργώντας πολύ μεγάλα προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις και τα 200 ευρώ τον μήνα προκαλώντας απώλειες εισοδήματος αντίστοιχες με αυτές της ύφεσης των προηγούμενων ετών. Ειδικά στα μεσαία στρώματα που δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ουσιαστική αύξηση του εισοδήματος, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.
Άλλωστε, με εξαίρεση τα market pass, άλλη στήριξη δεν έχει υπάρξει ενώ ειδικά για το θέμα των δανείων δεν αναμένεται και να υπάρξει. Η διπλή βόμβα θα είναι ενδεχομένως και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.