H ελληνική πρόταση για την υιοθέτηση κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο ευρωπαϊκός συντονισμός κατά της πανδημίας, καθώς και η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του Brexit, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα με τον Ιρλανδό ομόλογό του Τόμας Μπερν (Thomas Byrne), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι σκοπός της ελληνικής πρωτοβουλίας για την υιοθέτηση κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, δεν είναι η θέσπιση ενός υγειονομικού διαβατηρίου. Τόνισε, όπως σημειώνεται επίσης, ότι μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού θα είναι δυνατή η αποτύπωση υγειονομικών δεδομένων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, κατά ομοιόμορφο τρόπο, ενώ μελλοντικά θα διευκολυνθεί η κινητικότητα των ατόμων. Επιπλέον, γίνεται γνωστό ότι αναφέρθηκε στην ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης των υποψηφίων εμβολίων κατά του COVID-19, θέση που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναφερόμενος στην οικονομική διάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε την έγκαιρη και άρτια κατάρτιση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζοντας την ανάγκη ταχείας αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τη συζήτηση.
Από την πλευρά του, όπως γνωστοποιείται, ο κ. Μπερν ευχαρίστησε τη χώρα μας για την αλληλεγγύη που επέδειξε προς την Ιρλανδία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του Brexit.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ