don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τα 4 στάδια (Yes Minister)… το Παρίσι και το Bocconi, το “τραινάκι του τρόμου” και η bull market, ο Λάκων και το τεχνολογικό; δεύτερο deal, ο φιλόδοξος Γιάννος, η Cenergy Holdings και η… στάση του Στάσση

*Κι όμως το “επιτελείο” ακολούθησε πιστά τα τέσσερα στάδια που είχε εκπονήσει και κακώς λοιδορείται παντοιοτρόπως. Το σχέδιο είχε ως εξής:

1) δεν πρόκειται να συμβεί κάτι, άρα δεν κάνουμε τίποτε.

2) κάτι μπορεί να συμβεί, αλλά ευχόμαστε να μην χρειαστεί να κάνουμε τίποτε

3) Ίσως κάτι έπρεπε να κάνουμε, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε

4) σίγουρα έπρεπε να γίνει κάτι, αλλά τώρα είναι πλέον αργά.

Έτσι ανασύρθηκε η δοκιμασμένη, αλλά… αμφιβόλου εκλογικής αποτελεσματικότητας, συνταγή. Στην περίπτωση μας, να λάβουν  από δύο χιλιάδες όσοι εγκλωβίστηκαν στην Αττική οδό.

*To πάθημα της “Μήδειας” ΔΕΝ μας έγινε μάθημα, με συνέπεια να βιώσουμε την επανάληψη του με την “Ελπίδα”. Ώρες απόδοσης-πιο νηφάλια- ευθυνών. Από την κορυφή του “Επιτελικού Κράτους” μέχρι τον τελευταίο οδηγό εγκλωβισμένο στην ΛΕΑ της Αττικής Οδού και χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο Νίκος (Ελευθερόγλου) έθιξε προχθες, μία από τις πλευρές του ΕΚ “να παραιτηθεί ο Στυλιανίδης” εύλογα. Ωστόσο, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς επιρρίπτει την ευθύνη, κυρίως, στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα. Όμως, δυστυχώς και αυτό το πάθημα ΔΕΝ θα μας γίνει μάθημα, μέχρι την επόμενη δεινή κακοκαιρία. Παράπλευρα, για το θέμα των αποζημιώσεων (2.000 ευρώ από την Αττική Οδό, 1.000 ευρώ από την ΕΡΓΟΣΕ) ελλοχεύει το ενδεχόμενο; κίνδυνος; δεδικασμένου. Ενδεικτικά, ποιος θα αποζημιώσει τον επιχειρηματία, που ΔΕΝ πέταξε για Παρίσι, στην ώρα του; ή τον φοιτητή, που ΔΕΝ πήγε Μιλάνο και έχασε το τελευταίο μάθημα του, στο Bocconi. Πραγματικά περιστατικά γνωστών μου, εύλογα τα ερωτήματα από την πλευρά τους. Και το κλείνω το θέμα, με το ευρηματικό (αν μη τι άλλο) “Προχθές η Αττική Οδός είχε την καλύτερη απόδοση. Με 2,80 έδινε 2.000…”

*Sell off αλλά και Total Recall, στην Wall Street, με volatility που παραπέμπει σε τραινάκι του τρόμου. Ως την πιο κρίσιμη εβδομάδα της 10ετίας, εν γένει της bull market, χαρακτηρίζουν Αμερικανοί αναλυτές, καθώς Apple, Microsoft και Tesla ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα 2021. Ή οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα “σώσουν την παρτίδα” ή το sell off θα επεκταθεί. Τις θυμόμαστε τις σκηνές από το big short… Όποιος νομίζει, πως κολοσσοί με κεφαλαιοποίηση τρισ$ δεν μπορεί να καταρρεύσουν σε χρόνους d.t να του θυμίσω τι έγινε με την Netflix. Η Apple είναι η σηματωρός, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια θεωρούνταν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Όμως, σε αυτή την φάση η Microsoft είναι πιο σημαντική, δεδομένης της διόρθωσης του τομέα του cloud. Η περίπτωση της Salesforce (Νοέμβριος 2021) είναι ενδεικτική.

*Το DeA, θα επιμείνει πως είναι σε εξέλιξη ξεφούσκωμα των “τεχνολογικών” και μεταφοράς κεφαλαίων σε value stocks, χρυσό, τροφές, μέταλλα σε πιο απτές αξίες. Για τα value stocks είναι 4η εβδομάδα σερί ανόδου, για τον χρυσό 5η, για το δολάριο 5η και το… ωραίο, με όλα έρχονται πάνω-κάτω στις ΗΠΑ; ο Trump κάνει το break και σήκωσε κεφάλι ως καταλληλότερος του Biden. Η Wall Street προεξοφλεί 4 αυξήσεις επιτοκίων, φέτος (από 25 μ.β η κάθε μία). Θυμόμαστε, τι είχε προβλέψει ο Jamie Dimon. Αλλά και τι υποστηρίζουν οι contrarians του zerohedge: το επίσημο τέλος της πανδημίας θα μπορούσε να σημάνει την αρχή ενός κύκλου μεγάλης διόρθωσης. Γιατί; επειδή οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν το πρόσχημα να “τυπώνουν” χρήμα, να παρέχουν αφειδώς φθηνή χρηματοδότηση. Και επιτόκια υψηλότερα του 2% θα “στραγγαλίσουν” κυρίως τις υπέρ δανεισμένες επιχειρήσεις.

*Αναφέρθηκα στον ισχυρό της JPMC. Να δούμε θα έρθει, τελικά, Αθήνα για το επικοινωνιακό που ετοίμαζε η κυβέρνηση κ.λ.π Συνάντηση Jamie Dimon με Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το deal JPMC με Viva Wallet, και στο φόντο τον Αλέξη Πατέλη. Ενδιαφέρον πάντως, να έρχεται ο chief του πανίσχυρου ομίλου-με aum 4 τρισ$- στην Ελλάδα- των 190 δισ. ΑΕΠ-. Για το δεύτερο deal, που tweetίβισε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού μου λένε, πως θα αφορά τον κλάδο της “τεχνολογίας”. Καλώς να συμφωνηθεί. Θα μείνω λίγο στα πέριξ: Διάβασα σε (επιλεγμένα) Μέσα πανομοιότυπα κείμενα (copy paste) για τις 3 προτεραιότητες του νέου CEO της ΕΧΑΕ: διαμόρφωση πλαισίου για την είσοδο στο ΧΑ εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας (το πάλευε προ 20ετίας ο Σπύρος Καπράλος), δημιουργία περιβάλλοντος για ανάπτυξη της “πράσινης ενέργειας” και του ενδεχόμενου απορρόφησης του ΧΑΑ από μεγαλύτερο ξένο χρηματιστήριο. Καλώς να τα υλοποιήσει ο Γιάννος Κοντόπουλος, αλλά μου διαφεύγει η εξής λεπτομέρεια. Ο διορισμός του- τύποις- πρέπει να εγκριθεί από το δ.σ της ΕΧΑΕ. Από την στιγμή, που είναι εισηγμένη, που υποτίθεται πως εφαρμόζει τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και άλλα ωραία. Ο.Κ, μέχρις εδώ, μόνο που στο καλεντάρι της ΕΧΑΕ η πρώτη προγραμματισμένη συνεδρία είναι για την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου. Τα κείμενα (στοχευμένες διαρροές να υποθέσω) “ανέβηκαν” προχθές. Κάτι δεν καταλαβαίνω, πάλι.

*Όλη η αγορά “ψάχνεται” να βρει τι κρύβεται πίσω από την θεαματική άνοδο που έχει η μετοχή της Cenergy Holdings σε μία συγκυρία, που στις αγορές επικρατεί ένας χαμός. Στην προσέγγιση Χάρη Ηλιάδη με Γιάννη Στασινόπουλο, με παρέπεμψε παλαιά καραβάνα της Σοφοκλέους. Να ετοιμάζει κάποιο σημαντικό deal ο mr Goldman Sachs; Πάντως η συνεργασία της Cenergy (επαναλαμβάνω είναι holdings δηλαδή και Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια) με την Orsted είχα εκτιμήσει, πως “μετρά” μερικές δεκάδες εκατ. για το fair value της εισηγμένης. Αρκετά πάνω από τα 713,1 εκατ.

*Για την Autohellas το πουλέν του Ευτύχη Βασιλάκη, τάχουμε πει 2-3 φορές. Την είδαμε χθες, στα 9,58 (2,46%).

*Το ίδιο ισχύει και για την Papoutsanis των Γκάτζαρου-Τασσόπουλου και της Truad των Λεβέντηδων. Η πηγή μου, πάντως, επιμένει για Σαράντηδες. Ένα χρόνο τώρα και δεν επιβεβαιώνεται. Ούτε και διαψεύδεται. Κάποιος μαζεύει μεθοδικά από την αγορά.

*ΔΕΗ: έβγαλε αντίδραση, χθες, από τα 8,33 ευρώ. Ναι μεν πολλά μεγάλα funds μπήκαν στην αμκ με κόστος 9 ευρώ/μτχ αλλά για μέρες πριν (την ανακοίνωση της αύξησης) είχαν γίνει πολλές συναλλαγές στο εύρος 7,8-8,2 ευρώ. ΔΕΝ υπάρχει ούτε μία στις χίλιες να αφήσει ο Γιώργος Στάσσης ξεκρέμαστους παίκτες, όπως λ.χ. το CVC Capital.

*Περίεργα παιχνίδια στα Πλαστικά Θράκης. Στα 6,10 ευρώ η μετοχή, με διόρθωση 14,80% στο 3μηνο και 22,59% στο 6μηνο. Συμμετοχών, με ισολογισμό που στο 9μηνο του 2021 “έβγαζε μάτια”. Ο.Κ ακούω τα περί ενεργειακού κόστους, μετάβασης από το πλαστικό σε πιο eco friendly κ.α. για τα οποία όμως έχει μεριμνήσει, καιρό τώρα, η διοίκηση Χαλιορή. Έχω υπόψη μου ένα σενάριο: η εισηγμένη θα ανακοινώσει αποτελέσματα 2021 θεαματικά, με ταμείο γεμάτο ρευστό προς διάθεση. Στους μετόχους, ενδεχομένως μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Όσο μεγαλύτερη θέση έχουν (σε φθηνότερες τιμές) οι λίγοι και ισχυροί, τόσο περισσότερο ρευστό θα βάλουν στην τσέπη τους. Ψιλοkinky, ε; Εάν όμως…

*Στην Intrakat έγινε το βήμα, που περιμέναμε. Μέσω 2 πακέτων, από 200.000 το καθένα, αμφότερα στα 1,92 ευρώ. Στις 13.50΄18″ και στις 13.50΄55″. Στο δευτερόλεπτο σας έχω. Μεθοδικά προετοιμάζεται η είσοδος στο μ.κ ενός μεγάλου παίκτη. Σύντομα περισσότερα.

*Δεν κατάλαβα, γιατί η προσυμφωνημένη συναλλαγή για τα 9.130.000 μτχ της Alpha Bank έπρεπε να  “γραφτεί” στα 1,219 (συνολική αξία 11,13 εκατ.). Στη συνέχεια πέρασε και ένα των 250.000 μτχ στα 1,238 ευρώ. Το premium το καταλαβαίνω.             

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask