Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα 10+2 ραντεβού του ΟΔΔΗΧ με τις αγορές για το 2025

Τα 10+2 ραντεβού του ΟΔΔΗΧ με τις αγορές για το 2025

Στις 21 Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στο ποιο θα είναι το τελικό ύψος του χρέους και ως απόλυτος αριθμός αλλά και ως αναλογία με το ΑΕΠ, στο τέλος του 2024. Είναι η ημέρα ανακοίνωσης των τελικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2020-2023 και εκεί θα αποτυπωθεί και η επίπτωση από την εγγραφή των αναβαλλόμενων τόκων και από την αναθεώρηση του ΑΕΠ αναδρομικά από το 2020 καθώς αλλάζει το έτος βάσης.

Θα μάθουμε τη συγκεκριμένη ημέρα αν το χρέος θα είναι τελικώς 356 δις. ευρώ (μιλάμε πάντοτε για γενική κυβέρνηση) ή περισσότερο και αν η αναλογία ως προς το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος στο 153% ή χαμηλότερα. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, στον ΟΔΔΗΧ φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά. Το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας θα ανακοινωθεί -ως είθισται- παραμονές Χριστουγέννων αλλά οι βάσεις έχουν μπει ήδη.

Καταλήγουν σε ένα σχήμα 10+2 ραντεβού με τις αγορές. Τα 10 ραντεβού αφορούν στις επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων και τα 2 έχουν να κάνουν με την έκδοση καινούργιων. Οι 10 επανεκδόσεις μπορούν… χαλαρά να αποφέρουν ρευστότητα της τάξεως των 2,5 -3 δις. ευρώ ενώ οι δύο καινούργιες εκδόσεις θα πρέπει να προσθέσουν τα υπόλοιπα 5-5,5 δις. ευρώ. Για όχι περισσότερα από 8 δις. ευρώ θα βγει ο ΟΔΔΗΧ στις αγορές του χρόνου ποσό που καθιστά την Ελλάδα από τους πιο «σφικτούς» εκδότες της Ευρωζώνης και για το 2025.

Όσο λιγότερη η εκδοτική δραστηριότητα βέβαια, τόσο το καλύτερο για την ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης. Μιας ζήτησης η οποία θα μεγαλώσει κατά αρκετά δις. ευρώ αν πάρουμε το 2025 και την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ