Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα πλεονεκτήματα του ναυτιλιακού κολοσσού που δημιούργησε στις ΗΠΑ η Α. Φράγκου

Τα πλεονεκτήματα του ναυτιλιακού κολοσσού που δημιούργησε στις ΗΠΑ η Α. Φράγκου

Στην απόφασή να συγχωνεύσει τις Navios Maritime Partners L.P – Navios Maritime Acquisition Corporation, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια εταιρεία ναυτιλιακός κολοσσός στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του 23ου Marine Money Greek Forum 2021, η Αγγελική Φράγκου. «Η συγκεκριμένη συγχώνευση των δύο εταιρειών μας έχει πλεονεκτήματα, τόσο για εμάς, όσο και για τους μετόχους μας και αποτελεί μια στρατηγική κίνηση», τόνισε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας.

Ειδικότερα, η κα Φράγκου επεσήμανε πως πρόκειται για την μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία στις τρεις βασικές κατηγορίες της αγοράς, με 15 διαφορετικούς τύπους πλοίων. «Δημιουργήσαμε τη μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία με 140 πλοία σε τρεις τομείς: στο τμήμα ξηρού χύδην, στα δεξαμενόπλοια και στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Έχουμε 15 τύπους πλοίων συνολικά», ανέφερε η κα Φράγκου υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία και όχι για πολυεθνική.

Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα της νέας εταιρείας, σημείωσε πως αποτελείται από ένα μικτό στόλο και ως εκ τούτου θα υπάρχει και η ανάλογη προσαρμογή στις διακυμάνσεις της αγοράς. Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα είναι η βελτίωση ρευστότητας και μια καλύτερη στρατηγική σε ναυλώσεις και νέες αγορές πλοίων.

Σημειώνεται πως κατά τη συγχώνευση, κάθε κοινή μετοχή της Navios Acquisition (εκτός των μετοχών της Navios Partners) ανταλλάχθηκε με 0,1275 της Navios Partners, με τους Navios Partners. Όπως αναφέρθηκε, η νέα εταιρεία διαθέτει ένα στόλο με περισσότερα από 140 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 15 εκατομμυρίων dwt. Η τρέχουσα αξία των πλοίων της εταιρείας εκτιμάται σε 4,2 δισ. δολάρια.

Ποια είναι η Αγγελική Φράγκου

Η Αγγελική Φράγκου γεννήθηκε στο νησί της Χίου στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος και προέρχεται από μια οικογένεια εφοπλιστών, με καταγωγή από τα Καρδάμυλα Χίου. Ο πατέρας της είναι ο εφοπλιστής Νικόλαος (Νικόλας) Φράγκος.

Η ίδια σπούδασε μηχανολογία στην Αμερική και εργάστηκε για κάποια χρόνια ως αναλύτρια στη Wall Street, στον εμπορικό όροφο της “Republic National Bank”. Ανέλαβε τα ηνία της Navios το 2004. Επτά χρόνια αργότερα, το 2011 το Fortune την κατέτασσε 50η στη λίστα με τις πιο ισχυρές γυναίκες του παγκόσμιου επιχειρείν.

Στα τέλη του 2020 η Lloyd’s την κατέτασσε 25η στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία. Και τώρα η Αγγελική Φράγκου ήρθε να κατακτήσει και μία κορυφή. Είναι πλέον η επικεφαλής της μεγαλύτερης – βάσει στόλου- εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στη Wall Street. Με τη συγχώνευση των Navios Maritime Parthners και Navios Maritime Acquisition δημιουργείται ένας γίγαντας με στόλο 143 πλοίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 15 εκατ. dwt και αθροιστικής αξίας 4,2 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της δεύτερης μάλιστα εκτινάχθηκε 38% στον απόηχο της είδησης.

Σε ερώτηση που είχε δεχθεί κάποτε για την παρουσία των γυναικών σε ισχυρές θέσεις της ναυτιλίας, είχε πει: «Δεν πιστεύω στο φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία. Αν σκεφτείτε ποτέ ότι εργάζεστε σε μια εταιρεία για οποιαδήποτε άλλο λόγο πέρα από την ικανότητά σας, πρέπει να φύγετε».

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ