*Ολοκληρώνεται (και) χρηματιστηριακά σήμερα ο Σεπτέμβριος. Με θετικές αποδόσεις από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι και άλλων ευρωπαϊκών συμπεριλαμβανόμενου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εξαίρεση ο φετινός Σεπτέμβριος, μήνας παραδοσιακά αρνητικός για τους επενδυτές. Σύμφωνα με την DBRS από το 1945 μέχρι το 2023 είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη διόρθωση για τον S&P500, κατά 0,73% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, ανατρέχοντας ακόμη παλαιότερα στο 1928 το ποσοστό διόρθωσης για τον S&P500 φτάνει στο 1,12%, εύλογα χαρακτηρίζεται και ως…η Τρίτη+13 των αγορών. Στο 2% η μηνιαία μεταβολή για τον S&P500, τον Σεπτέμβριο, στο 4,2% για τον DAX και στο 2,9% για τον CAC40.
*Aπό την συνεδρίαση της Πέμπτης που ανακοινώθηκε η έναρξη συζητήσεων μεταξύ Commerzbank και UniCredit η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει γίνει…πύραυλος. Προφανώς οι διαχειριστές των funds, οι traders προεξοφλούν ότι ο Andrea Orcel θα ανεβάσει το 21% (εάν είναι ακόμη τόσο…) σε 29%, οπότε…η διοίκηση της ιταλικής τράπεζας θα αποκτήσει δικαίωμα πλήρους εξαγοράς. Για “βελούδινο “hostile takeover, αναφερόταν η DeA την προηγούμενη εβδομάδα. Επιθετική εξαγορά με το “γάντι”.
*Εκτός Bundestag θα έμενε το FDP εάν διεξάγονταν εκλογές την Κυριακή, σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Παραιτήθηκε η ηγεσία των Grunen, φυλλοροεί το SPD, persona non grata ο Καγκελάριος στο Βρανδεμβούργο. Παρ’ όλα αυτά, ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας καταγραφής ιστορικά υψηλών στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
*Άντε και Οκτώβριος από αύριο. Επίσης “πονηρός” μήνας για τους επενδυτές, θα περιοριστώ στο να θυμίσω-ενδεικτικά και μόνο- τις μεγάλες χρηματιστηριακές κρίσεις του 1929, του 1987 και τις πιο πρόσφατες του 2008 και 2018 χρονιές που λίγο ως πολύ θυμόμαστε τι και πως. Από τις ημερομηνίες ορόσημα του Οκτωβρίου, θα θεωρούσα την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 17 και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s στις 18 του μηνός. Έχει ενδιαφέρον τι θα (μπορούσε να) κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ συνεκτιμώντας την διολίσθηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Σε ότι αφορά την S&P το investment grade το έχει δώσει, όταν έπρεπε.
*Σήμερα εκκινεί η διαδικασία για την διάθεση του 10% του μ.κ της Εθνικής, από το ΤΧΣ. Πριν την συνεδρίαση θα γίνει γνωστό το εύρος, με κοινή εκτίμηση ότι η έκδοση έχει υπερκαλυφθεί από το βράδυ της Παρασκευής. Μέχρι και Τετάρτη θα είναι “ανοιχτό” το “βιβλίο”, στα 7,844 ευρώ η μετοχή (με άνοδο 9,25% την προηγούμενη εβδομάδα), στα 7,175 δισ η αποτίμηση. Τα 5 μεγάλα αμερικανικά σπίτια είναι, ήδη, μέσα. Μεθοδική/προσεκτική η όλη διαδικασία που “έτρεξε” η JPMC.
*Πάντως αυτό που σχολιάστηκε περισσότερο δεν ήταν τα της Εθνικής (λίγο ως πολύ γνωστά), όσο η δήλωση Μεγάλου (στο Reuters) πως θα ήθελε να είναι παρών στην επόμενη φάση ανάπτυξης της Πειραιώς και να δει την αποτίμηση των 5 δισ. στα 10 δισ. Να τα βάλουμε σε μία σειρά. Το 2017 ανέλαβε ο Χρήστος Μεγάλου (με ομόφωνη εκλογή στο δ.σ της 8ης Μαρτίου), το 2020 ανακοίνωσε/ξεκίνησε την εφαρμογή της “Agenda 2020”- υλοποιήθηκε ένα έτος νωρίτερα και επικαιροποιήθηκε σε “Agenda 2023”- η θητεία ανανεώθηκε για ακόμη μία 3ετία. Πλέον ορίζοντας για την επίτευξη (ή όχι) της πρόθεσης “διπλώματος” της χρηματιστηριακής αξίας είναι το 2026. Κρίνοντας από το total recall της τράπεζας- με αρχή το 2017, στη συνέχεια την συμφωνία με την Intrum e.t.c, e.t.c οι fund managers δείχνουν να τον εμπιστεύονται.
*Επίσης, θα σταθώ και σε έναν άλλον εξάχοντα παράγοντα ο οποίος εκτιμά πως τα 5 δισ. της εταιρείας του μπορεί να μεγεθυνθούν Χ2 ή και Χ3 φορές μέσα στην επόμενη 3ετία έως 5ετία. Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και επειδή τέτοια μεγέθυνση μέσω μόνο αύξησης των λειτουργικών εσόδων πολύ δύσκολα να μπορεί να προκύψει, κάτι άλλο θα είχε κατά νου ο (και) πρόεδρος της Eurometaux. Να υποθέσω πως θα μπορούσε να αφορά στην προτεραιοποίηση των όσων πρέπει να γίνουν- σύμφωνα με την Εκθεση Ντράγκι- δηλαδή διασυνοριακές συμφωνίες, ενοποίηση κλάδων συνένωση δυνάμεων. Γιατί αυτό που πρόταξε ο Ιταλός ήταν ακριβώς αυτό που επιχειρείται με την UniCredit εάν καταφέρει να εξαγοράσει την Commerzbank. Πληροφορίες η DeA δεν έχει, αλλά τα 5 δισ Χ2 ή και Χ3 σε 3-5ετία, με συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί.
*Διαφοροποιημένη σε πολλά και ουσιαστικά η νέα σύμβαση για την “Αττική Οδό”. Για 25ετία, έναντι 3,27 δισ. ευρώ. Έριξα μία διαγώνια ματιά, στάθηκα στην αναφορά πως από την επομένη κιόλας (δηλαδή από Δευτέρα 7 Οκτωβρίου) ο παραχωρησιούχος μπορεί να προχωρήσει για την εισαγωγή του φορέα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ανάλογη τροποποίηση είχε χρειαστεί (και γίνει) για την εισαγωγή του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο ΧΑ. Το της εισαγωγής ενός φορέα “παραχωρήσεων” στο ΧΑ το πρωτο-άκουσα το 2007, όταν γνωστός deal maker είχε προτείνει-τότε- στον Γιώργο Μπόμπολα ένα ανάλογο εγχείρημα. Το ΙΡΟ θα απέφερε- το 2007- περί τα 500 εκατ., το μισό δισ είχε φανεί λίγο, το project δεν προχώρησε. Πλέον, από το 2023 και μετά η προοπτική εισαγωγής φορέα “παραχωρήσεων” ξανά ζεστάθηκε, είτε αφορά στον μεγαλύτερο παίκτη του κλάδου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είτε την Μ-Παραχωρήσεις της Metlen είτε κάτι άλλο.
*Και μιας γίνεται η κουβέντα για “Αττική Οδό” και “παραχωρήσεις”, οι Reggeborgh-Motor Oil βασικοί μέτοχοι του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ τι θα κάνουν με την θυγατρική ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Υποθέτω πως έναντι εύλογου τιμήματος θα το ξανά σκέφτονταν, ή μήπως όχι.
*Μεγάλο το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, δεν είδα και πολλά Μέσα να ενστερνίζονται την αισιοδοξία του ΠΘ. Ενδεικτικά τα σχόλια στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”.
*Γνωστός μου-από τους παλαιούς του “κάγκελου” στην Σοφοκλέους 10- ο γνωστός και ως “συλλέκτης” μου εξιστορούσε γιατί κάθε εβδομάδα αγοράζει και από λίγα “νερά”. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εννοούσε, με ροπή προς την ΕΥΑΘεσσαλονίκης (πιο “μικρή”, πιο μαζεμένο free float, με γαλλική μειοψηφική συμμετοχή και άλλα πολλά που μου έλεγε για να με πείσει…). Το σκεπτικό του; η λειψυδρία οδηγεί σε επενδύσεις, διεύρυνση δικτύου, προσθήκες, ένταξη τοπικών επιχειρήσεων στα κεντρικά δίκτυα. Μου έδειξε και τα μεγέθη 6μηνου, όντως για την ΕΥΔΑΠ τα ebitda συν 57% και 125,38% για την ΕΥΑΘ.
*Παρασκευή, είπα να ρίξω μια ματιά, στήθηκα στο ταμπλό και στο τέλος της συνεδρίασης είδα την ΕΥΔΑΠ στα 5,73 ευρώ με 0,17% και συναλλαγές 26,2 χιλ. τμχ. κυρίως όμως την ΕΥΑΘ. Μάλιστα, άνοδος 3,80% στα 3,28 ευρώ με συναλλαγές 21,3 χιλ.τμχ.
*Ώπα είπα και αναζήτησα τον “συλλέκτη” δεν τον βρήκα, άνοιξα ένα ‘Ξυνό Νερό” και έκλεισα εισιτήρια για Θεσσαλονίκη, με Aegean φυσικά. Κυριακή 13 “ανεβαίνω”, για επιτόπιο ρεπορτάζ. Σπάνια έχει πέσει έξω ο “συλλέκτης” 37χρόνια τώρα που τον ξέρω. Αρχές του 2024 μου είχε επισημάνει την Unibios/ex Βιοσώλ.
*Για τα mezzanines, τα βλέπετε τα αποτελέσματα: PhoenixVegaMezz: κέρδη πρώτου 6μηνου 2023 στα 6,4 εκατ. κέρδη πρώτου 6μηνου 2024 στα 52,5 εκατ. SunriseMezz: κέρδη 2,9 εκατ. – πρώτο 6μηνο 2023- κέρδη 5,4 εκατ.-πρώτο 6μηνο 2024-. Ειδικά για τα mezzanines επειδή λέγεται/γράφεται ότι μπορεί να φανταστεί ο καθείς, η DeA εδώ και μήνες έχει πει: όπου βλέπετε έναν ΟΑΚ να αναλύει τα των mezzanines να τον λαμβάνετε σοβαρά υπόψη. Ο τύπος, απλά δεν παίζεται, έχει στείλει κόσμο και κοσμάκη στο “ταμείο”.