Την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στο “ΒΒ” με “σταθερή” την προοπτική, ώστε να αντανακλά το υψηλό επίπεδο του κατά κεφαλή εισοδήματος, επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, την Παρασκευή.
Κατ’ αρχήν κρατάμε το θετικό, πως το κατά κεφαλή/ΑΕΠ μας ξεπερνά χώρες με αντίστοιχη ή και καλύτερη αξιολόγηση από της δικής μας. Στοιχείο, που επιβεβαιώνει το ανώτερο επίπεδο (συγκριτικά πάντα) της εσωτερικής δυναμικής που διαθέτει η οικονομία και δη συγκεκριμένοι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, καινοτόμες εταιρείες. Κυρίως καταδεικνύει τα σημαντικά περιθώρια, που διαθέτει η επιχειρηματικότητα και την ευελιξία που θα μπορούσε να αποκτήσει εάν σταδιακά γινόταν λιγότερο “τουριστοβαρής”.
Δεύτερο θετικό, με το “σταθερό outlook” να αντανακλά το επίπεδο εμπιστοσύνης στην βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ακόμη και μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία λόγω Covid-19, το “κλείσιμο” της αγοράς, η κατάρρευση σημαντικών κλάδων.
Προφανώς μεγάλο μέρος της (σχετικής) ισορροπίας του εγχώριου συστήματος οφείλεται στην χωρίς φειδώ υποστηρικτική πολιτική της ΕΚΤ και την αποτελεσματική λειτουργία του ΟΔΔΗΧ.
Και ερχόμαστε στα αρνητικά και δύσκολα, καθώς ο αμερικανικός οίκος είναι ένας από τους πολλούς που προειδοποιούν για το άγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε συνδυασμό με τα υψηλά μεγέθη κυβερνητικού και εξωτερικού χρέους, διαμορφώνουν μία εξαιρετικά πιεστική κατάσταση.
Τα NPLs, το υπ’ αριθμόν πρόβλημα όχι μόνο του εγχώριου banking αλλά συνακόλουθα της επιχειρηματικότητας ευρύτερα της κοινωνίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αλλωστε και η απόκτηση της πολυπόθητης “επενδυτικής βαθμίδας” περνά μέσα από την δραστική επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.
Δεν σημειώνει τυχαία, ο οίκος πως το outlook της χώρας παραμένει αδύναμο μεσοπρόθεσμα (αλλά όχι, κατ’ ανάγκη και μακροπρόθεσμα στην περίπτωση που λυθεί ο… γόρδιος δεσμός των NPLs).
Ο οίκος βλέπει ανάπτυξη 3% (για το 2021) και αύξηση του ΑΕΠ στο 7,6% (2022) με την προϋπόθεση, πως η πανδημία θα υποχωρήσει και θα αρχίσουν η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Και ως προς την πρώτη (προϋπόθεση) έχει (και) ο Θεός αλλά για την δεύτερη μένει να λειτουργήσουν Βρυξέλλες, Βερολίνο που, μέχρι τώρα, τα έχουν κάνει μαντάρα και στο “εμβολιαστικό”.