Ερωτήματα για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης θα τεθούν στην Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα, ένα μήνα μετά την ενίσχυση του προγράμματος στήριξής της.
Η ΕΚΤ αποφάσισε στις αρχές Δεκεμβρίου τη διεύρυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ στα 1,85 τρισ. ευρώ, αλλά οι νέοι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία – και ο βραδύς ρυθμός των εμβολιασμών έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της.
Οι αγορές, σύμφωνα με το Reuters, θέτουν πέντε ερωτήματα:
1. Τι σημαίνει ο βραδύς ρυθμός εμβολιασμών και η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 για την οικονομία;
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμμένει στις προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας φέτος εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο του κορονοϊού θα αρθούν έως το τέλος Μαρτίου και θα διανεμηθούν τα εμβόλια. Η Λαγκάρντ είπε σε συνέντευξή της στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ έχουν λάβει υπόψη κάποιες επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα. Οι επόμενες προβλέψεις της θα γίνουν τον Μάρτιο.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να επανέλθει στα μέσα του 2022 στα προ της κρίσης επίπεδα του, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι παρατάσεις των lockdown έχουν εξανεμίσει τις ελπίδες μιας γρήγορης ανάκαμψης και οικονομολόγοι ψαλιδίζουν τις προβλέψεις τους. Η Bank of America προβλέπει τώρα έναν ρυθμό ανάπτυξης 2,9% για το 2021, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της. Για τον λόγο αυτό, οι αγορές θα αναλύσουν την εκτίμηση της ΕΚΤ για το ισοζύγιο των κινδύνων και θα θέλουν να έχουν μία αίσθηση για το αν είναι πιθανά περαιτέρω μέτρα στήριξης φέτος.
2. Κατά πόσο είναι δεσμευμένη η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων;
Τα στελέχη της ΕΚΤ συζήτησαν την προοπτική μιας μικρότερης αύξησης του PEPP τον περασμένο μήνα και θέλησαν να τονίσουν ότι είναι πιθανόν να μη χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα στο σύνολό του. Τον Δεκέμβριο, η Λαγκάρντ δεν δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο των 1,85 τρισ. ευρώ. Οι αβέβαιες προοπτικές, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν κάποια ανησυχία στις αγορές.
3. Η ΕΚΤ θα καλωσορίσει τις θετικές ενδείξεις για τον πληθωρισμό;
Ένας βασικός δείκτης των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών στην Ευρωζώνη, που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών. Η αύξηση του δείκτη σημειώθηκε μετά τη λήξη της προσωρινής μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία, η οποία συμπίεσε τις τιμές, και το άλμα 50% των τιμών του αργού πετρελαίου από τον Νοέμβριο. Ωστόσο, η αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις τιμές. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, πιστεύει ότι μία αύξηση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
4. Τι θα πει η ΕΚΤ για το ευρώ;
Το ευρώ εξασθένισε τις τελευταίες ημέρες αλλά δεν απέχει ουσιαστικά από τα υψηλότερα επίπεδά του από τις αρχές τους 2018. Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters προβλέπουν ότι θα ενισχυθεί στο 1,25 δολάριο στο τέλος του 2021, σημειώνοντας άνοδο 3% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδά του.
5. Μπορεί η ΕΚΤ να εξετάσει το έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων;
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Κος δήλωσε αυτό τον μήνα ότι η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει τον έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων για να αυξηθεί ο πληθωρισμός. Η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν ήδη θέσει ως στόχους τμήματα της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων, αλλά η πολιτική αυτή είναι πιο περίπλοκη για την ΕΚΤ καθώς δεν διαθέτει μία ενίαια αγορά κρατικών ομολόγων. Αν και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η επιλογή αυτή θα παραμείνει στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ, δεν θεωρούν ότι θα υιοθετηθεί σύντομα.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ