Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα βλέμματα σήμερα στο ελληνικό 10ετές

Τα βλέμματα σήμερα στο ελληνικό 10ετές

Με την διαφορά των δύο κομμάτων στις χθεσινές εκλογές να ξεπερνά τις 20 μονάδες, αυτό που αναμένεται είναι ότι οι αγορές θα προεξοφλήσουν από σήμερα τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία άρα και την εφαρμογή του δικού της προγράμματος. Η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί «συνετή» δημοσιονομική πολιτική η οποία δεν θα αμφισβητεί τον στόχο για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ ήδη από το 2024.

Πώς λοιπόν εκτιμάται ότι θα ερμηνευτεί το αποτέλεσμα; Ως μια εξέλιξη που -σε ότι αφορά στο ελληνικό χρέος- θα εξασφαλίσει την συνεχή αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ και την πτώση του ενδεχομένως και κάτω από το 160% μέχρι το 2024. Σημαίνει επίσης διατήρηση της πολιτικής ενεργού διαχείρισης του χρέους η οποία προβλέπει στοχευμένες εξόδους αλλά και πρόωρες αποπληρωμές σε κομμάτια του χρέους που μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικό όφελος σε επίπεδο τόκων γενικής κυβέρνησης.

Να γιατί ο νικητής των εθνικών εκλογών έθεσε ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στις επόμενες 100 ημέρες. Διότι μέσα στις επόμενες 100 ημέρες είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτούν οι εκθέσεις όλων των ξένων οίκων οι οποίοι πλέον -μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση το αποτέλεσμα της οποίας όμως μάλλον έχει προεξοφληθεί- δεν έχουν ούτε το επιχείρημα της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο «καθαρός διάδρομος» δημιουργεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα, όχι απλώς να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα -για να συμβεί αυτό αρκεί ένας από τους αναγνωρισμένους οίκους από την ΕΚΤ να κάνει το επόμενο βήμα- αλλά να επιτύχει δύο ακόμη στόχους:

1.Να αναβαθμιστεί από περισσότερους του ενός οίκους ακόμη και μέσα στην χρονιά. Αυτό έχει τη σημασία του διότι προσθέτει «πελάτες» για τα ελληνικά ομόλογα. Υπάρχουν για παράδειγμα επενδυτές οι οποίοι δεν κινούνται αν δεν δώσει επενδυτική βαθμίδα η Moody’s (ο οίκος που μας έχει τρία σκαλιά κάτω από την επενδυτική)

2.Να πλησιάσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης τόσο σε βαθμολογία όσο και σε απόδοση ομολόγου. Ήδη η διαφορά με Ισπανία και Πορτογαλία έχει μικρύνει αρκετά ενώ η διαφορά επιτοκίου με την Γερμανία είναι περίπου στο 1,6%. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το συγκριτικό μειονέκτημα με τις υπόλοιπες χώρες καθώς σε τελική ανάλυση, η διαφορά στο κόστος δανεισμού της χώρας επηρεάζει και τη διαφορά στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ