“Τα τελευταία έτη, η Ελλάδα εφάρμοσε αρκετές μεταρρυθμίσεις για την εναρμόνιση με περιβαλλοντικούς στόχους, επιτυγχάνοντας μείωση των κατά κεφαλήν εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και της έντασης των εκπομπών GHG από την κατανάλωση ενέργειας, η οποία είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ-27. Επίσης, διεύρυνε τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας και έθεσε ως στόχο την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, αναπτύσσοντας ένα Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές.”
Αυτό αναφέρει η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας για το έτος 2021 από το ΚΕΠΕ, που λειτουργεί επίσημα από τον Απρίλιο του 2019 ως το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας της Ελλάδας, σε συνδυασμό και συνεργασία με τα αντίστοιχα εθνικά συμβούλια παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας που λειτουργούν στις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά:
“Στον αντίποδα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, εκφρασμένες σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) στην Ελλάδα, είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ-27. Παράλληλα, το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας παραμένει πολύ πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ-27, γεγονός που καθιστά την εθνική οικονομία πιο εκτεθειμένη στην πρόσφατη αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Ταυτόχρονα, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και πολύ χαμηλότερη ενεργειακή παραγωγικότητα από τον μέσο όρο της ΕΕ-27.
Ως εκ τούτου, ο σημαντικός προϋπολογισμός του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ) που διατίθεται σε έργα ενέργειας και πράσινης μετάβασης είναι επιτακτικό να αξιοποιηθεί πλήρως για να εξασφαλιστεί η παροχή προσιτής και καθαρής ενέργειας, αλλά και μία οικονομική ανάπτυξη που θα είναι συμπεριληπτική, ανταγωνιστική και ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα.”
Προβλέψεις
Στο μεταξύ με βάση όσα ανέφερε o Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDP Renewables, που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο με παρουσία σε 25 διεθνείς αγορές, κατά τη χτεσινή εκδήλωση εγκαινίων του Αιολικού Πάρκου της εταιρίας στο Λιβάδι Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών μέσα στους επόμενους έξι μήνες οι τιμές θα επιστρέψουν και πάλι οι τιμές ενέργειας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όπως είπε ο κ. Stilwell οι τιμές κινούνται ανοδικά, αναλογικά με την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου λόγω κυρίως της ζήτησης στην Ασία, αλλά και της έλλειψης σε αποθέματα που παρατηρείται στην Ευρώπη. Παράλληλα στάθηκε και στην εξάρτησης από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες είναι στη θετική κατεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι στα 250,22 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή 26/11/2021. Η τιμή σημείωσε πτώση 12% σε σχέση με την τιμή της Πέμπτης.
Η αιτία της πτώσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκλιμάκωση που καταγράφηκε εντάχθηκε σε ένα καθοδικό κλίμα των τιμών σε όλη την ΕΕ, λόγω των αποδόσεων των ΑΠΕ. Οι ισχυροί άνεμοι έδωσαν μεγάλη αιολική ισχύ κι έτσι σε Βέλγιο και Γερμανία οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος έπεσαν πάνω από 10 και 22%. Επίσης μείωση έγραψε η Γαλλία σχεδόν 9% και η Ιταλία πάνω από 12%.
Η Βουλγαρία γειτονική αγορά της ελληνικής κατέγραψε πτώση 22% με αποτέλεσμα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να έχει διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 217,25 ευρώ/MWh, γεγονός που ευνόησε τις εισαγωγές από τη γειτονική χώρα, με θετικό αποτύπωμα και στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, με βάση όσα αναφέρει στη νέα του μελέτη για την επάρκεια του συστήματος στην ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος ‘European Network of Transmission System Operators for Electricity’, (ENTSO-E), που αντιπροσωπεύει 42 Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς από 35 χώρες της ΕΕ, οι εισαγωγές δεν αποτελούν ασφαλή λύση για την Ελλάδα, ειδικά σε ακραίες καιρικές καταστάσεις.