don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τα “απόνερα” στις αγορές ενέργειας, η Ευρώπη “πυροβολεί” τα πόδια της, οι προβλέψεις της Γέλεν και οι bond vigilantes, άλλο το βάθος του Τελ Αβίβ και άλλο του ΧΑ, Εθνική Τράπεζα και ΤΧΣ και οι 2+2 ενδιαφερόμενοι για την Κωτσόβολος

*Στις οικονομικές εξελίξεις και σήμερα η πρόταξη της DeA. Αρχή με τα “απόνερα” στις αγορές ενέργειας λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η εικόνα από τον ειδικό Γιώργο Αλεξάκη. Θα συμπληρώσω, εστιάζοντας στην πρόβλεψη της Goldman Sachs: αμετάβλητη στα 100$/βαρέλι. Οι Daan Struyven, Callum Bruce και Farouk Soussa τρεις αναλυτές κύρους, επισήμαναν δύο πιθανές επιπτώσεις των επιθέσεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

-η σύγκρουση μειώνει την πιθανότητα μίας σύντομης εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και ως εκ τούτου μειώνει την πιθανότητα πρόωρης χαλάρωσης των περικοπών από την πλευρά του Ριάντ,

-ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης και διάρκειας της θα ενισχύσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής από το Ιράν.

Ο Gui Chenxi- επικεφαλής ανάλυσης για θέματα του κλάδου της CITIC Futures παραπέμπει σε 3 προηγούμενες περιπτώσεις συρράξεων, στον πόλεμο του Κόλπου (1990) το πετρέλαιο είχε αυξηθεί 240%, στο Ιράκ (2003) 45% και στην Λιβύη (2011) 40% με τις τιμές να επανέρχονται σχετικά γρήγορα. Η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων δεν έχει περάσει- ακόμη- σε γειτονικές χώρες που παράγουν αργό, έχοντας περιορισμένο αντίκτυπο στα θεμελιώδη, για την ώρα πάντα. Κατ’ αρχήν ψύχραιμη η διαχείριση της κρίσης στις αγορές, σε λογικά πλαίσια οι απώλειες με την προσοχή εύλογα στη Μέση Ανατολή αλλά και στα οικονομικά δεδομένα.

*Για τέταρτο μήνα υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 η παραγωγή έχει περιοριστεί συνολικά 2%. Τα ξανά είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (στο CNBC) αλλά φευ…ένας χρόνος διαπραγματεύσεων για το Green Pool και τελικά η απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παρασκευή, που θα έδινε “ανάσες” σε ενεργοβόρες βιομηχανίες της ηπείρου. Ένας χρόνος διαβουλεύσεων για τις εκπομπές άνθρακα κ.α και τελικά τίποτε.  Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση Biden προώθησε το “πληθωριστικό πλαίσιο” (Inflation Reduction Act), “κλείδωσε” διεθνείς συμφωνίες, περιόρισε τα “ανοίγματα”, ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων και στις Βρυξέλλες ατέρμονες συζητήσεις επί συζητήσεων. Εν τέλει η Ευρώπη “πυροβολεί” τα πόδια της, χάνοντας σταθερά μερίδια και ισχύ σε όλα τα μέτωπα. Από την οικονομία μέχρι την (γεω)πολιτική.

*Κόλαφος για τον 3κομματικό συνασπισμό στις εκλογές σε Βαυαρία και Εσση. Νέα άνοδος για την AfD, με αιχμή το μεταναστευτικό. Ούτε αυτό το βλέπουν στις Βρυξέλλες.

*Προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά το sell off στα ομόλογα, η Janet Yellen. Άτρωτες οι τράπεζες από το χτύπημα στα ομόλογα, σύμφωνα με την υπ.Οικ. των ΗΠΑ και ex επικεφαλής της Fed. Εάν οι προβλέψεις της για τα ομόλογα είναι τόσο…επιτυχείς όσο για την επιτοκιακή πολιτική της Fed θα κάνουν πάρτι οι bond vigilantes. Η χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών των ομολόγων την περασμένη εβδομάδα – με σημείο αναφοράς τα αμερικάνικα ομόλογα, δηλαδή αυτά που για να τα αγοράσεις πρέπει να έχεις δολάρια – ήρθε σαν τον σεισμό να ταρακουνήσει τις διεθνείς χρηματαγορές, υπενθυμίζοντας, ότι τα “χαρτιά” αυτά μετά το 2008, δεν αντιπροσωπεύουν πλέον ισχυρές αξίες, αλλά ένα χρέος που ακόμα και οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, θεώρησαν υποχρέωσή τους να το υποβαθμίσουν (!). Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον άρχισαν να «σκάνε» την άνοιξη κάποιες αμερικάνικες τράπεζες καθώς τα ασφαλή περιουσιακά τους στοιχεία, τα κρατικά ομόλογα έχαναν ραγδαία την αξία τους. Η Fed την ίδια στιγμή υποχρεώθηκε να κάνει πίσω τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και να τις χρηματοδοτεί με ένα ειδικό «εργαλείο» χρηματοδότησης για να ανακόψει μια γενική χρεοκοπία. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως, με την κρίση στις αγορές ομολόγων (πριν την επίθεση της Χαμάς) τα 2 βασικότερα εργαλεία άσκησης πολιτικής από τις ΗΠΑ, δηλαδή η αξία (σε δολάρια) του αμερικανικού χρέους και η (δολαριακή) “τιμολόγηση του πετρελαίου είναι σε αμφισβήτηση από τις πανίσχυρες αγορές. Προφανώς το 2023 δεν είναι 1973, όπως σημείωνε και χθες η DeA πλην όμως για πρώτη φορά, εδώ και 252 χρόνια, που η Ουάσιγκτον έθεσε σε διαπραγμάτευση το “κρατικό χρέος” η τελευταία κρίση των bonds σήμανε alert. Εξαιρετική η ανάλυση-συσχέτιση πετρελαίου/χρέους του Bloomberg. Εάν έχετε χρόνο αναζητήστε την, διαφωτιστικότατη για τα επερχόμενα.

*Αρνητικός πρωταγωνιστής χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλο ευρωπαϊκό. Την ώρα που στο Τελ Αβίβ η συνεδρίαση “γύριζε” στο πράσινο, στην Αθήνα κυριαρχούσε το βαθύ κόκκινο. Ο ΤΑ35 κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου του Ισραήλ είχε διορθώσει έως 6% μία μέρα νωρίτερα, αλλά βγήκε αντίδραση. Θα πει κάποιος, άλλο το βάθος της αγοράς του Τελ Αβίβ και άλλο το…αβαθές του ΧΑ. Μέσος ημερήσιος τζίρος πάνω από 500-600 εκατ., πολλά dual listing σε NYSE ισχυρών εταιρειών παραγωγής (από τεχνολογία, οπλικά κ.α.) και ισχυρό lobby που βγήκε μπροστά τώρα που χρειάστηκε. Άμεση η απάντηση και της κεντρικής τράπεζας με στήριξη του σέκελ. Αλήθεια, το…βάθος του ΧΑ ποιο είναι; οι συναλλαγές των 70-80 εκατ. οι μόλις 19 εισηγμένες με αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ., ουδεμίας πάνω από τα δέκα δισ. ένα dual listing- επί της ουσίας- της Coca Cola HBC, ουδεμία εισηγμένη στη Νέα Υόρκη, με θεσμικούς ευθυνόφοβους και βασικούς μετόχους που προτεραιότητα έχουν τα stock options, τις αυξήσεις αμοιβών για τα μέλη των δ.σ ή πρώην αποτυχημένους πολιτικάντηδες και τραπεζίτες σε πολλαπλά δ.σ και αργομισθίες. Το χθεσινό “τρομοκρατικό” χτύπημα στο ΧΑ κατέδειξε πανηγυρικά το πόσο γυμνός είναι ο…Βασιλιάς, ότι 2-3 hedge funds μπορούν να κάνουν την αγορά…πύραυλο ή…βαθυσκάφος με χαρακτηριστική ευκολία, χωρίς αντιστάσεις και ωσεί παρούσες τις καθ’ ύλην αρμόδιες Αρχές. Όταν με την συνδρομή και των hedge funds το ΧΑ είχε αναδειχθεί “πρωταθλητής” 7μηνου σε χρόνο d.t και χαμηλό κόστος μόχλευσης όλα ήταν καλά, ρολόι. Τώρα που τα funds ξεφορτώνουν, από τα τέλη Ιουλίου με πωλήσεις κατά ριπάς για όλα ευθύνονται οι άλλοι, οι τρίτοι. Γιατί δεν είναι το σερί των 6 διαδοχικών εβδομάδων με συνεχή πτώση αλλά το γεγονός πως, εδώ και 12 εβδομάδες οι 11 είναι με πτώση. Αλήθεια, ένας διαχειριστής fund που στα τέλη Ιουλίου βγάζει απόδοση 150% από μία τραπεζική μετοχή γιατί να μην ξεκινήσει να πουλάει;

*Ενδεικτικά θα αναφερθώ στην Πειραιώς που είχε φθάσει μέχρι τα 3,596 ευρώ ξεκινώντας από τα 1,048 ευρώ. Χθες με απώλειες 2,55% στα 2,602 ευρώ. Και πάλι με τιμές αρχής έτους η μετοχή είναι 80,95% ψηλότερα, γιατί να μην πουλήσει και χθες ο διαχειριστής. Το αυτό ισχύει για την πλειονότητα των μετοχών που πήραν στα χέρια τους από χαμηλά οι διαχειριστές των funds. Και το άλλο, από την αποτίμηση των 90 δισ. τέλη Ιουλίου σήμερα είναι στα 77,5 δισ. έχουν χαθεί 12,5 δισ. σε-ούτε- 2,5 μήνες. Πόσα είχαν κερδηθεί; τα σχεδόν διπλάσια. Κάπου εδώ ή και λίγο/περισσότερο χαμηλότερα τα ίδια ή και άλλα funds θα είναι και πάλι αγοραστές.

*Έγινε χθες η επανάκτηση του 1,4% της Eurobank, στην αρχή της συνεδρίασης πέρασε η εντολή για 52,08 εκατ. τμχ στα 1,80 ευρώ. Η πρώτη πλήρως ιδιωτική τράπεζα χωρίς ΤΧΣ. Η θέση του Ταμείου στην Eurobank κόστισε-περί τα 10 δισ.- συνολικά κοντά στα 40 και στις 4 συστημικές. Όμως με βάση την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό η πώληση έγινε με premium 27,25%. Μία εβδομάδα πριν η διαφορά ήταν μικρότερη του 20%. Σειρά έχει τώρα η Εθνική, τουλάχιστον αυτό θα ήθελε η κυβέρνηση. Να προχωρήσει η διάθεση του 20% ( ; ) μέσα Νοεμβρίου. Το ΤΧΣ μαθαίνω ότι, δεν έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση. Λένε πως, θα συσκεφτούν την επόμενη εβδομάδα, θα συνεκτιμήσουν την κατάσταση και ανάλογα θα πράξουν. Ωστόσο, κοινός τόπος ότι και ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να προχωρήσει η διαδικασία. Για να δούμε…

*Προς ώρας, μία εισαγωγή (Noval Property) πηγαίνει για το 2024 (και βλέπουμε, μετά από τόσες παρατάσεις). Σχεδόν οριστικό πως και της Orilina Property η εισαγωγή μετατίθεται. Για 1-2 εβδομάδες πίσω- προς ώρας- φαίνεται να πηγαίνει η εισαγωγή της Trade Estates. Άλλωστε, δεν έχει κλείσει οριστικά- ακόμη- η συμφωνία με την REDS/ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το Smart Park. Στην περίπτωση της Trade Estates είναι και η πλευρά της Μαριάννας Λάτση, που απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή και κάπως θα πρέπει να μπει στο ΧΑ. Για την Lamda Malls, ούτως ή άλλως για το 2024 προγραμματιζόταν. Θα δούμε, επαναφέρω το ερώτημα πόσες χιλιάδες εξειδικευμένοι εργάτες απαιτούνται για την λειτουργία/συντήρηση των εργοταξίων στο Ελληνικό, υπάρχουν; Εάν ναι που θα στεγασθούν όλοι αυτοί; Με τις μελέτες σε ποιο σημείο είναι, ή μήπως τις έχουν…παραχωρήσει στην κατασκευάστρια εταιρεία; γιατί δεν έχουν επαρκή μελετητική ομάδα;

*Διαβάζω ότι, 2+2 είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι για την Κωτσόβολος. Οι 2 ελληνικές/εισηγμένες Quest και ΔΕΗ. Τα έχουμε πει για την ΔΕΗ, μέχρι που είναι διατεθειμένη η διοίκηση Στάσση να φθάσει. Συν το ότι έχει και μία και δύο εναλλακτικές εάν δεν πλειοδοτήσει.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask