*Προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Ευρώπη κάνει η Κίνα. Σύμφωνα με το Bloomberg, o Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ είπε στον πρώην ομόλογο του της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μετβέντεφ, πως το Πεκίνο θα ήθελε να δει συνομιλίες για την Ουκρανία. Ουσιαστικά από το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος (τον Οκτώβριο) ο Σι εργάζεται για να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρώπη, ενώ βήματα επαναπροσέγγισης επιχειρούνται και με τις ΗΠΑ. Τα ίδια είχε επαναλάβει ένα μήνα αργότερα στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.
*“Το κουτί της Πανδώρας” έχει ανοίξει στις Βρυξέλλες και κατά πως περίμενε χθες η DeA και νέα ονόματα θα ξεπετάγονταν στο προσκήνιο. Επείγουσα έρευνα για τις επαφές του Δημήτρη Αβραμόπουλου ξεκινά η Γερτρούδη-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επεκτείνεται και σε άλλα πρόσωπα, που φέρεται να ελάμβαναν “τιμής ένεκεν” δώρα από την ΜΚΟ Fight Impunity. Και αυτή η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δημοσίευμα του Politico, που σημειωτέον το καλοκαίρι είχε αναδείξει την υπόθεση Orgenesis (στην οποία εμπλεκόταν ο σύζυγος της Γερμανίδας). Η κατάσταση βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς ή ένα “χέρι άνωθεν” θα ξανά κλείσει το “κουτί της Πανδώρας” ή από την στιγμή που θα παραμείνει ανοιχτό όλο και νέες υποθέσεις, ονόματα θα πετάγονται…
*Όσοι άνοιξαν και μελέτησαν την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, μία ανησυχία θα πρέπει να την αισθάνθηκαν. Ξεκινώντας από τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος 6,2% (προφανώς θετικό) συνεχίζοντας με τα στοιχεία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών ειδικότερα στο έλλειμμα τον Οκτώβριο ήταν στα 2,6 δισ. και 10,9 δισ. για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Κάτι παραπάνω από το 5% του ΑΕΠ (προφανώς ανησυχητικό). Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων επιβαρύνθηκε κατά 6,7 δισ. (προφανώς ανησυχητικό). Αυτά σε μία χρονιά, που η ανάπτυξη- πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ- “έτρεξε” με 6,2%. Και με 9,4% πληθωρισμό. Τι προβλέπει η ΤτΕ για το 2023; “βύθιση” ανάπτυξης στο 1,5% με πληθωρισμό 5,8%. Τα συμπεράσματα δικά σας, για να μην χαλαστούμε με περισσότερες αναλύσεις.
*Το ερώτημα είναι για πόσο θα λειτουργεί το “σωσίβιο” του τουρισμού. Ανατρέχοντας πάλι στα στοιχεία της ΤτΕ, τον Οκτώβριο ο τζίρος ήταν κατά 3,3% περισσότερος του αντίστοιχου του 2019, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. (κατά 5,7 δισ. τον Ιανουάριο-Οκτώβριο). Αρκούν αυτά και ακόμη 2-3 παράμετροι για να αμβλυνθεί το πρόβλημα; Θα χρειαστεί επίμονη, μεθοδική προσπάθεια και πολιτικό κλίμα, που δεν θα γείρει προς την αρνητική πλευρά για την οικονομία.
*Υπουργικό Συμβούλιο χθες, βράδυ 21 Δεκεμβρίου Χειμερινό Ηλιοστάσιο-η μεγαλύτερη νύχτα, με φως μόνο για 9 ώρες και 11′. Γιατί το αναφέρω, επειδή σχολιάστηκε με το που εισηγήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2023. Όμως, πόσους μήνες από τους 12 να αφορά, ανάλογα με το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Από τον χρονισμό τους εξαρτώνται 2-3 big deals που ενδιαφέρουν όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τι θέλει να πει η DeA: από τον ΣΥΡΙΖΑ την ξανά έριξαν την βολή, πως ο Μητσοτάκης χαρίζει υπερκέρδη δισεκατομμυρίων στα διυλιστήρια. Δε νομίζω στην Κουμουνδούρου να εννοούσαν τον Ρούσο της Revoil ή τον Αληγιζάκη της ΕΛΙΝ; Τον Βαρδινογιάννη της Motor Oil και τον Λάτση της Helleniq Energy “δείχνει” ο ΣΥΡΙΖΑ. Να υποθέσω, πως οι παλιές καλές μέρες μεταξύ Βαρδή-Περιστέρας και Μαριάννας-Αλέξη έχουν παρέλθει. Υπολογίστε και τις αποκαλύψεις των Νέων για τις παρακολουθήσεις Κοτζιά, Καμμένου, Πιτσιόρλα κ.α. Ήταν και η κατάθεση Μαρινάκη στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, με κατηγορούμενους τον πρώην Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα. Μη σας μεταφέρω τώρα αυτολεξεί τι είπε ο επιχειρηματίας, πρωί-πρωί και μέρες που είναι… Για αυτό σας λέω, πάμε παρακάτω,
*Στο θέμα των τραπεζών η κυβέρνηση δια του Χρήστου Σταϊκούρα έστειλε το μήνυμα, μέσω της έγκρισης του σχεδίου αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Θυμίζω την πρόταση της Rothschild: διαδικασία ιδιωτικής ή δημόσιας πώλησης μέσω βιβλίου προσφορών, παραλλαγές fully marketed offering, accelerated book, tribble out) ως επικρατέστερη, ειδικά για την Εθνική όπου το Ταμείο συμμετέχει με 40,4% και την Πειραιώς με το 27% του μ.κ. Στην κυβέρνηση θέλουν η διαδικασία να είναι ανταγωνιστική και από αυτή την άποψη διευκολύνονται που το Public Investment Fund δεν έχει απαντήσει καν στην επιστολή του ΤΧΣ (για παράταση της περιόδου εμπιστευτικότητας) που “ταχυδρομήθηκε” για Ριάντ στις αρχές Δεκεμβρίου. Σήμερα, Πέμπτη 22 και δεν θεωρούν πως οι Σαουδάραβες θα εμφανιστούν το 2022. Εξέλιξη, που θα διευκόλυνε και 4-5 πολύ μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, που on block, ενδιαφέρονται για ικανό μειοψηφικό ποσοστό. Στην περίπτωση της Πειραιώς, το private equity fund ION είχε υποβάλει πρόταση (για το 27%) δίνοντας 452,4 εκατ. ή 1,34 ευρώ/μτχ. Όμως τότε η μετοχή ήταν στα 1,18 που σημαίνει ότι πρόσφερε premium που σήμερα δεν υφίσταται.
*Από σοβαρούς επιχειρηματίες οι προσφορές που έχει στα χέρια της η Axia Ventures για την αγορά του 48% του μ.κ της Aegean Baltic Bank. Το σίγουρο είναι, πως Κούστας και Τσάκος πωλούν, ερωτηματικό-ακόμη- ως προς τον Αφθονίδη.
*Είχε πολύ κόσμο η χθεσινή εκδήλωση της AEGEAN- παρουσίαση του πρώτου οικοσυστήματος υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα. Επένδυση ύψους 140 εκατ. σε βάθος 5-7ετίας (πλην όμως εμπροσθοβαρής), μέρος της θα χρηματοδοτηθεί μέσω των φθηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τη συμμετοχή του Δημοσίου δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα μπορούσε από κοινού με την εταιρεία να “επαναμετοχοποιηθούν” τα warrants (δηλαδή να επανακτήσουν το ποσοστό οι μέτοχοι της εισηγμένης). Πάντως με τη μετοχή στα 5,33 το Δημόσιο εγγράφει υπεραξία, σχεδόν, 2 ευρώ. Αλλά και τους μετόχους τους συμφέρει να ξανά πάρουν την συμμετοχή του Δημοσίου το 2023. Στα 480,6 εκατ. η αποτίμηση.
*Σήμερα επαναδρομολογείται η Air China, στο Σαγκάη- Αθήνα. Επιτέλους, σύμφωνα με την Ιωάννα Παπαδοπούλου- Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος-, απώτερος στόχος είναι να ανοίξουν περαιτέρω οι αγορές της Ασίας, με την Ινδία άμεση προτεραιότητα. Φιλόδοξο εγχείρημα, απαιτεί πολλή δουλειά, μεθοδική προετοιμασία και εταιρείες με στόλο που να καλύπτουν την απόσταση. Θυμίζω το MoU μεταξύ Αθήνας-Δελχί, από την εποχή Κοτζιά, όπως και το διερευνητικό ενδιαφέρον-τότε- 2 ινδικών εταιρειών.
*Στα 15 ευρώ θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Research Greece. Την θεωρεί υποτιμημένη, μάλιστα στην αποτίμηση δεν συμπεριλαμβάνει τον κατασκευαστικό τομέα (ανεκτέλεστο 4,8 δισ.) έργα υπό ανάπτυξη ή ένταξη (λ.χ. Ελληνικό, Εγνατία) κ.α. Στάθηκα όμως στο σημείο της ανάλυσης, που αναφέρεται σε πρόβλεψη για μερίσματα 85 εκατ. το χρόνο (κατά μέσο όρο) από τα υπάρχοντα και λειτουργούντα περιουσιακά στοιχεία (μην υπολογίζοντας την συνεισφορά από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Στα 10,66 ευρώ με 2,50% και “νέο υψηλό” για τη μετοχή. Αποτίμηση στα 1,10 δισ. στα 2,36 δισ. η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
*Από τη μέρα, που ανακοινώθηκε η συμφωνία για το νέο σχήμα MORE της Motor Oil, η μετοχή έχει ενισχυθεί 23,07%. Θεαματική άνοδος με 2,36% στα 21,66 ευρώ και χθες με νέες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Σε νέα υψηλά, με αποτίμηση 2,40 δισ. αφήνοντας 140 εκατ. πίσω την Helleniq Energy. “Καρφί” για επαν-είσοδο στον MSCI Greece Standard.
*Μεθοδικά για τον FTSE100 και το City η Mytilineos. Προς αυτή την κατεύθυνση “δείχνει” η S&P μετά την αναβάθμιση σε ΒΒ με θετικό outlook.
*Προς έξοδο από την “επιτήρηση” η Lavipharm, μετά την αμκ. Με 16,67% στα 0,49 ευρώ.
*Αίτηση εισαγωγής από ελληνική επενδυτική εταιρεία. Αλλά για το ΧΑΚύπρου η Rianeson Investments. Τώρα γιατί ΧΑΚ και όχι ΕΧΑΕ/ΧΑ θα σας γελάσω.
*Προς ΧΑΒιέννης η Inform Lykos. Συνεχίζεται η άνοδος για τη μετοχή, με την αποτίμηση των 49,39 εκατ. να απέχει-ακόμη- από την εύλογη αποτίμηση.
*Από του χρόνου τα νεότερα για τα… επουσιώδη, που αφορούν στην Attica Bank. Τα ουσιώδη- 4 νέες προσλήψεις στελεχών/τα 2 από την Πειραιώς- τα επίσπευσε η Ελένη Βρεττού.
*Μπορεί το Βερολίνο να κρατά-προσώρας- μακριά από τη δική τους Γερτρούδη-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την υπόθεση των εμβολίων (για την Covid-19), αλλά άπαξ και ένα lobby “ξεσκέπασε” άλλο lobby… Μαθαίνω, από την έγκριτο συνάδελφο στις Βρυξέλλες, πως συγκεντρώνονται-και πάλι- υπογραφές προκειμένου να εξετασθεί η σύμβαση προμήθειας 1 δισ. εμβολίων (χρησιμοποιήθηκαν 300 εκατ.) που επισπεύσθηκε από την ίδια την Γερμανίδα κατά παρέκκλιση του κανονιστικού πλαισίου της Κομισιόν. Αν μη τι άλλο, Ρώμη και Παρίσι έχουν διαπραγματευτικά χαρτιά απέναντι στο Βερολίνο, εάν τους πιέσει σε άλλα ζητήματα (λ.χ. δημοσιονομικά). Αυτά μου συμπλήρωσε η συνάδελφος, με τις ευχές της για Καλά Χριστούγεννα.
*Ευχές και από την DeA, ένα ολιγοήμερο διάλειμματάκι και από Τρίτη και πάλι μαζί.