don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τα έργα του Jay, οι ανησυχίες των αναλυτών για Ευρωζώνη, σήμερα για ΟΛΑ, ΟΛΗΓ και ΛΑΡΚΟ, το φιλόδοξο portfolio της Attica Συμμετοχών, το “πετρελαϊκό παράδοξο” και οι κινήσεις στο “γρανιτένιο”, κινητικότητα στο banking και η Lamda… χρειάζεται προπονητή

*Η “επόμενη” μέρα στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης μετά την κίνηση Πούτιν. Σε ότι μας αφορά, συναντήσεις Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία 5 αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, στη Νέα Υόρκη. Κρατώ αυτήν με υψηλόβαθμα στελέχη της AIPAC.

*Παράλληλα “έτρεχε” η συνεδρίαση της Fed, λίγο ως πολύ by the book οι ανακοινώσεις Πάουελ. Οι 75 μ.β ήταν το πιο safe scenario, που είχε προεξοφληθεί-άλλωστε- από τις αγορές. Οι αναλυτές διχάζονται για την συνέχεια, εάν δηλαδή ο επικεφαλής της Jerome Powell θα προχωρήσει και σε νέα γενναία αύξηση τον Νοέμβριο (στην συνεδρίαση της 1-2/11) ανεβάζοντας το επιτόκιο στα επίπεδα του 4%. Με το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ στο 3,536% γίνεται προφανής η επίτευξη της Ουάσιγκτον να κάνει εξαγωγή πληθωρισμού (της αμερικανικής οικονομίας) στις διεθνείς αγορές- με την Ευρώπη να πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη- υπό νέες συναλλαγματικές ισορροπίες (1/1 από 1,20/1 η σχέση ευρώ/δολαρίου σε ένα χρόνο). Παράλληλα “καίγεται” (μειώνεται) -δημόσιο- χρέος των ΗΠΑ, επανέρχεται η “παλαιά οικονομία”, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, οι καταναλωτικές δαπάνες ικανοποιητικές, οι τιμές ακινήτων σε υψηλά επίπεδα παρά το γεγονός της σημαντικής αύξησης (επιβάρυνσης) στα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων.

*Εύλογο το ερώτημα αναλυτών, τι θα γίνει εάν η Ιταλία βρεθεί σε πολιτικό… μετέωρο, τα spreads καταστούν επικίνδυνα ακόμη και αγορές τους από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που-προσώρας- δεν έχει δοκιμασθεί σε “πολεμικές” συνθήκες. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι (προγραμματισμένη) για τις 27 Οκτωβρίου, με την εκτίμηση πως ο χρόνος είναι “πυκνός” όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά μέχρι τότε.

*Βαθύτερη ύφεση απ’ ότι προβλεπόταν αρχικά αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, αφότου η Μόσχα διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, σύμφωνα με οικονομολόγους της Deutsche Bank. Το Bloomberg κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2023.

*Από την αιτιολογική-της μη αναβάθμισης- έκθεση του οίκου Moody’s κρατώ 2 τινά: το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης (δημόσιου) χρέους, μέτριες ανάγκες δανεισμού εν μέσω συνεχιζόμενης πιστωτικής στήριξης και τα πολύ υψηλότερα επίπεδα πλούτου απ’ ότι αντίστοιχοι σε παρόμοια κλίμακα αξιολόγησης.

*Γιατί η χθεσινή ισχυρή διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο; Με “βουτιά” 3,41% στις 549,12 μονάδες, μετά από σημαντική αντίδραση 65 μονάδων από τα χαμηλά των 510 αρχές Σεπτεμβρίου. Ο τραπεζικός ήταν ο κλάδος, που στήριξε την διαφοροποίηση του ΧΑΑ έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

*Σήμερα τα σπουδαία, για τους διαγωνισμούς ΟΛΑλεξανδρούπολης, ΟΛΗΓουμενίτσας και ΛΑΡΚΟ. Θα επικεντρωθώ στην αδυναμία της στήλης, τα “λιμενικά”. Για τον ΟΛΑ, εάν δεν υπάρξει και νέα παράταση στο… και 5′ από την πλευρά Κοπελούζου, τότε το επικρατέστερο σχήμα θα είναι αυτό υπό την Black Summit, με επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Για τον ΟΛΗΓ, οι 3 διεκδικητές δηλαδή 2 Attica Συμμετοχών με ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις vs Grimaldi Group/Minoan Lines. Ο Ναπολιτάνος μπορεί να ενδιαφέρεται σφόδρα, πλην όμως η… ζυγαριά κλίνει προς Attica Συμμετοχών- ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Στη μεν Attica Συμμετοχών διαμορφώνεται portfolio που θα συμπεριλαμβάνει-εκτός από ακτοπλοΐα- και ξενοδοχεία και λιμενικά. Ανεβάζοντας έτσι το ύψος του τιμήματος μεταπώλησης, όταν θα έρθει η ώρα. Και σας διαβεβαιώ, δεν θα είναι σε όρους αποτίμησης 200 εκατ., αλλά 300 εκατ., at least. Κρατήστε το, δείτε πόσο έχει σήμερα το “χαρτί” 0,97 ευρώ και υπολογίστε. Πότε; σε εύλογο επενδυτικό χρόνο και ακόμη καλύτερα στην περίπτωση που θα έχει πάει δυνατά ο τουρισμός και το 2023.

*Θα μείνω στα της Attica για να γίνουν κατανοητά τα της ανταλλαγής με ΑΝΕΚ. Έχουμε 1 κοινή ή προνομιούχο της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές της Attica. Με βάση τις τιμές “κλεισίματος” η μετοχή της πρώτης θα πρέπει να φτάσει τα 0,117 για να μην γίνεται arbitrage. Στα 0,0825 με 19,57% η ΑΝΕΚ.

*Σημείωνε το “πετρελαϊκό παράδοξο” για την αποτίμηση των μόλις 1,76 δισ. της Motor Oil- με ίδια στα 1,77 δισ. χαμηλότερα και της λογιστικής αξίας. Αυτά την Τρίτη.Υπήρχε πωλητής στο “χαρτί”, για αυτό και η ταλαιπωρία. Αλλά και ισχυρός αγοραστής και χθες από τα 15,55 ευρώ. Στα 16,14 με υψηλή τιμή ημέρας στα 14,28 και αποτίμηση στα 1,79 δισ. Θα τα ξανά περάσει τα 2 δισ. Ωστόσο “μίκρυνε” και άλλο η… ψαλίδα με τα ΕΛΠΕ. Στα μόλις 150 εκατ.

*Μπορεί η εκδήλωση της Helleniq Energy-πλέον- να είχε ηχηρά ονόματα (Μαριάννα Λάτση, Γιάννα Αγγελοπούλου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Θεόδωρος Φέσσας, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ευτύχη Βασιλάκη, Χρήστο Μεγάλου και φυσικά Κώστα Σκρέκα κ.α.), αλλά στο “Γρανιτένιο” είναι, που δουλεύουν μεθοδικά και αθόρυβα με αποτέλεσμα την-σχεδόν- ισοψηφία. Και μιας ο λόγος για τη Motor Oil, ετεροχρονισμένο (από αμέλεια μου) αλλά χρήσιμο. Το μήνυμα προς την Bella Olga να χαμηλώσει (σχεδόν να σιγήσει) τους τόνους εστάλη. Δεν ξέρω (και δεν μ’ ενδιαφέρει) εάν ελήφθη, πάντως jacta alea est, με τον Κυριάκο θα πάει προς τις εκλογές και ο καθείς ας κάνει τα κουμάντα του.

*Ευκαιρία για-εκ του σύνεγγυς- συζήτηση/έκθεση των προβλημάτων είχαν με τον Κώστα Σκρέκα οι Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Ευάγγελος Μυτιληναίος. Για τον πρώτο τι να πω, γενικά πολύ χαλαρός είναι και ως ΤΙΤΑΝ και ως ΣΕΒ. Ο δεύτερος όμως έχει κάθε λόγο να επιμένει για τα “ενεργειακά”, άλλωστε ήταν και ο πρώτος που προειδοποιούσε από τις “καλές μέρες”.  Και μιας ο λόγος, βγαίνει προσφορά στο “χαρτί”. Χθες μέχρι τα 14,10 αλλά η προσφορά μαζεύτηκε και μάλιστα στο τέλος έγιναν συναλλαγές στα 14,36 ευρώ. Υψηλό ημέρας, έστω και οριακά στο “πράσινο”. Δεν το αφήνει το “χαρτί” ο Ευάγγελος.

*Αλλά και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπου εμφανής είναι η έξοδος ισχυρού παίκτη, η προσφορά μαζεύτηκε από τα 16,19 για να κλείσει στα 16,63 ευρώ. Ούτε ο Περιστέρης το αφήνει το “παιδί” του. Παλιές καραβάνες, αμφότεροι. Και μιας ο λόγος- για παλιές καραβάνες- με 93,3% στην Byte Computer η IDEAL Holdings. Το’ χε προεξοφλήσει η DeA, για τα “σταλινικά” ποσοστά. Σιγά τώρα Λάμπρος και Σπυριδογεώργης, χθεσινοί είναι;

*Δεν θα αποδώσει ούτε αυτή την φορά η προσπάθεια του Lone Star να εξαγοράσει την Τράπεζα Κύπρου.cy. Γιατί; απλά επειδή δεν θέλει η διοίκηση. Ποιος είναι επικεφαλής; σωστά. Να υποθέσω, πως υπάρχει “ελλαδικός δάκτυλος”; σαν να… κλέβω εκκλησία. Αναζητήστε στο bankofcyprus.com, το δ.σ σταθείτε στο πρώτο και θα σας λυθεί η απορία. Εάν την έχετε μία μικρή, τώρα που το έργο στο banking ξανά ανεβαίνει με αξιώσεις. Optima Bank, Παγκρήτια άντε μπας και συμμαζευτεί η Attica Bank, να προχωρήσει και της Κύπρου να ξαναγίνουν πολλές.

*Έχει λαμβάνειν η MIG από την Attica Συμμετοχών, περί τα 8,5 εκατ. (από επιστροφή κεφαλαίου). Τι να κάνουν όμως τα 8,5 εκατ. στο “κέλυφος συμμετοχών”, σταγόνα στον ωκεανό.

*Σας είχε προϊδεάσει η στήλη για την γενναιοδωρία του Ευτύχη Βασιλάκη. Σε επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ ανά μετοχή προχωρά η Autohellas. Με συμμετοχή περί τα 30 εκατ. μετοχές ο βασικός μέτοχος θα βάλει ισόποσα (30 εκατ.) στο ταμείο του, not bad.

*Lamda Development, tragic. Νέα ισχυρή διόρθωση, με 2,40% στα 5,69 ευρώ. Μόνο σε μία εβδομάδα χάνει 5,64%, είπαμε μετά από κάθε παρουσίαση το “χαρτί” κάνει την βουτιά του. Ας παραδειγματιστεί από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σπύρος Λάτσης. Μια χαρά τα λέει ο Αντώνης Κατσαρός, για τον Μίτσελ. Με συνοπτικές διαδικασίες “άδειασε” τον Κορμπεράν ο Βαγγέλης. Όταν δεν τραβάει η ομάδα ή τους παίκτες αλλάζεις ή τον προπονητή.    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask