Πολλοί εξεπλάγησαν, οι δημοσκόποι πρώτοι απ΄όλους. Εδώ στην Αθήνα, αρκετοί εκ των περιούσιων αναλυτάδων, έμειναν ενεοί. Προφανώς παράγουμε περισσότερους αναλυτές του… συρμού από όσους μπορούμε να καταναλώσουμε.
Εν πάσει περιπτώσει, όλα έχουν την εξήγησή τους για την ανθεκτικότητα (σε σημείο επαγγελματισμού) του Ερντογάν. Όλοι τους και μόνος του (εντάξει και με τον Μπαχτσελί). Ποιους είχε απέναντι του; Ένα κράμα (συνονθύλευμα) ετερόκλητων ομοτράπεζων. Αλεβίτες (Κιλιτσντάρογλου), Κούρδοι, σοσιαλδημοκράτες, εθνικιστές (Ακσενέρ) και πάει λέγοντας… Κοινός σκοπός να εκδιωχθεί ο Ταγίπ. Προφανώς δεν έπεισαν ούτε οι ίδιοι τον εαυτό τους για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος και κυρίως το “άλογο” στο οποίο πόνταραν.
Ουδείς γνωρίζει εάν θα πάνε… ακέραιοι στον δεύτερο γύρο. Δεν έπεισαν πρωτίστως τον σημαντικότερο όγκο των εκλογέων. Κέρδισαν με… αχαμνά ποσοστά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετό. Θολό ήταν το πολιτικό τους μήνυμα. Να φύγει ο Ερντογάν και ό,τι ήθελε προκύψει. Μοίρασαν μάλιστα και τα πόστα εκ των προτέρων για να μην αλληλοσκοτωθούν εκ των υστέρων.
Ποιον είχαν απέναντι τους; Τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Μακροημερεύει γιατί κατόρθωσε να συγκεράσει τον Οσμανλισμό με το δόγμα του παντουρκισμού (Ζίγια Γκιοκάλπ). Κατέστησε ένα εξουσιαστικό μοντέλο που κατατείνει σε ένα μείγμα ιμπεριαλισμού και εθνικισμού. Παράλληλα, έταξε στις φτωχές μάζες από σπίτια έως απαλλαγή από τα κοινωνικά τιμολόγια και τους φόρους. Επιδόθηκε σε φαραωνικά έργα, ενώ δημιούργησε τεχνητά εχθρούς ακόμη και πέραν του Ατλαντικού. Πολιτικό άλλοθι προς προεκλογική επένδυση. Ας προσθέσουμε και το… πραξικόπημα που είχε ως αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο της κρατικής μηχανής και του στρατού. Ο αέρας των παραλιακών αστικών κέντρων φαίνεται ότι δεν είναι αρκετός ώστε να παρασύρει την πολιτική δομή που δημιούργησε ο Ταγίπ.
Συνακόλουθα ο “πατερούλης” είναι εδώ και μάλλον θα εξακολουθεί να είναι για καιρό. Με ποιόν άλλωστε να συγκρίνει τον εαυτό του, με τον Κιλιτσντάρογλου; Άντε με τον Σελήμ τον τρίτο και πολύ του πάει (του Σελήμ). Το ύφος του τη νύχτα των αποτελεσμάτων ήταν σαν να έλεγε “χάρη σαν κάνω που σας δίνω την ευκαιρία ενός δεύτερου γύρου. Ρουσφέτι”.