don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τέσσερα χρόνια μετά (μείωση επιτοκίων-Αγγλία), ξεχώρισε η Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ (Ε.Σ για Αττική Οδό), οι άριστες σχέσεις Βαρδινογιάννη-Περιστέρη, οι εκτιμήσεις για ΤΙΤΑΝ America, χωριστά στα…μέταλλα και η ανοιχτή γραμμή Ρώμης-Πεκίνου

*Πρώτη φορά από το 2020 που η Τράπεζα της Αγγλίας μειώνει τα επιτόκια. Το έκανε το βήμα χθες η ΒοΕ- κατά 25 μ.β στο 5% το βασικό επιτόκιο. Είχε προηγηθεί, μία μέρα νωρίτερα η Fed με δηλώσεις Πάουελ ο οποίος άνοιγε…παραθυράκι για ενδεχόμενη μείωση από Σεπτέμβριο. Εάν υποθέσουμε ότι και η Fed-έστω και έμμεσα- εμπλέκεται στο πολιτικό παιχνίδι στις ΗΠΑ, τότε όντως στην συνεδρίαση της 17-18 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να προχωρήσει σε μικρό “κόψιμο” 25 μ.β στο 5%-5,25%. Έτσι και αλλιώς ότι πρόσκαιρα ενδεχομένως να χάσει από το “επιτοκιακό” σχετικά εύκολα το αντισταθμίζει λ.χ. με το “νομισματικό” (δολάριο/ευρώ κ.λ.π). Ούτως ή άλλως, γνωστό τοις πάσι το πρόβλημα το έχει κυρίως η Ευρώπη. Καταντά κουραστική η DeA, αλλά τα προφανή δεν γίνεται να μην λέγονται.

*Διαβάζω σε 2-3 Μέσα αναλύσεις για την προσπάθεια της Ρώμης να επαναπροσεγγίσει το Πεκίνο. Έχει τους λόγους της η Τζόρτζια Μελόνι- η οποία δικαιολογημένα αισθάνεται ριγμένη από την Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στο θέμα των Επιτρόπων- βλέποντας μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Είτε με Ντόναλντ Τραμπ, είτε με Κάμαλα Χάρρις η Ευρώπη θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει την πολιτική της. Για αυτό και επισπεύδει (για να προλάβει) η Ιταλίδα. Πιθανότατα το Πεκίνο θα αδράξει την ευκαιρία/αφορμή για να διατηρήσει ακόμη μία “ρωγμή” στο συγκεκριμένο μέτωπο. 

*Επιστρέφω στην ΒοΕ, ο διοικητής Αντριου Μπέϊλι -ο οποίος ηγήθηκε της απόφασης 5-4 για τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%- δήλωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα κινηθεί προσεκτικά στο μέλλον. Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου μετά τη μείωση των επιτοκίων, διευρύνοντας τις απώλειες και υποχωρώντας κατά 0,75% έναντι του δολαρίου, στο 1,276 δολάριο αμέσως μετά την ανακοίνωση.

*Στα καθ’ ημάς: ανησυχητικά τα μηνύματα της έκθεσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, σε χαμηλό 5μηνών σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. H υποχώρηση προέρχεται από τρεις επιχειρηματικούς τομείς, τη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, ενώ και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθενεί. Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τα νοικοκυριά αφού το 56% από αυτά, αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αντλεί από τις αποταμιεύσεις του.  Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωση του Ιουλίου είναι σημαντική, αλλά απομένει να φανεί εάν θα μετατραπεί σε τάση κατά τους επόμενους μήνες.

*Ακρίβεια, σταθερά με συνέπειες και στο πολιτικό πεδίο.  Ενδεικτικό το γεγονός πως, στο σύνολο των δημοσκοπήσεων η ακρίβεια είναι “πρώτο-δεύτερο” θέμα για τους ερωτώμενους, συντηρώντας τον πονοκέφαλο στο Μ.Μ και στα συναρμόδια υπουργεία. Μάλιστα η ανακοίνωση-την Τετάρτη- του πληθωρισμού Ιουλίου στο 3% (από το 2,5% τον Ιούνιο) προφανώς και προκάλεσε ψυχρολουσία στο Μ.Μ. Φαίνεται πως, η επιμονή του προβλήματος, η αδυναμία ουσιαστικής διαχείρισης του επιφέρει τριβές και μεταξύ των υπουργών, καθώς ο ένας πετάει την “καυτή πατάτα” των ευθυνών στον άλλο, κ.ο.κ

*Είδα με προσοχή την τελευταία δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου-μετά την συνάντησή του με τους σούπερ μαρκετάδες/πολυεθνικές κ.λ.π- Τι είπε ο υπ. Ανάπτυξης; “…η προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια είναι συνολική για την Κυβέρνηση: το Υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των επιτοκίων των τραπεζών, το Υπουργείο Ενέργειας για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, το Υπουργείο Ναυτιλίας για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Όλοι μαζί δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να στηρίξουμε τους πολίτες….”. Εάν μετράω σωστά ο πεπειραμένος πολιτικά- εκ της αρχικής του κατεύθυνσης…- επιρρίπτει/επιμερίζει ευθύνες σε υπουργό Οικονομικών, σε υπουργό Ενέργειας, σε υπουργό Ναυτιλίας. Το όλοι μαζί, του Τάκη Θεοδωρικάκου δεν χωρά παρερμηνείες, όπως και η ρητή αναφορά σε συγκεκριμένες υπουργικές θέσεις. Μαθαίνω πως η παραίνεση Θεοδωρικάκου προς παραγωγούς και λιανική για συγκράτηση των τιμών είχε έμμεσο προειδοποιητικό χαρακτήρα πως εάν δεν-τότε…σηκώνοντας πολλές ερμηνείες. Ο υπουργός ζητάει από επιχειρηματίες/παραγωγούς-βιομηχανία- μεσάζοντες- τελική γραμμή λιανικής να συνεξετάσουν σε ποια βασικά προϊόντα/αγαθά μπορούν να μειώσουν τα κόστη. Μάλιστα ζητά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες-μέσα στον Αύγουστο- ώστε να προλάβει τον Σεπτέμβριο (οπότε υπεισέρχονται και τα σχολικά/εκπαιδευτικά και συναφή) για να μην υποχρεωθεί η Πολιτεία να παρέμβει… Και μετά τις παρεμβάσεις σε διύλιση και ενέργεια, ο νοών νοείτω…

*Στα 290 εκατ. το προσαρμοσμένο ebitda 6μηνου για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ (δεν συνυπολογίζεται το εφ’ άπαξ έξοδο/κόστος εθελουσίας, πρόσληψης συμβούλων για το ΙΡΟ της θυγατρικής στις ΗΠΑ). Παράλληλα η διοίκηση εκτίμηση πως, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ υπήρξαν καθυστερήσεις στην εκτέλεση σημαντικών έργων, κάτι που εάν βελτιωθεί στη συνέχεια του έτους θα μπορούσε να εισφέρει στην αύξηση της ζήτησης/παραγωγής. Για αυτό και θέτουν τον πήχη για το δεύτερο 6μηνο υψηλότερα του πρώτου. Εκτιμήσεις που εάν επιβεβαιωθούν, ενισχύουν το fair value της ΤΙΤΑΝ America εν όψει της εισαγωγής σε αγορά του NYSE, το πρώτο 3μηνο 2025. Με την υπόθεση πως το consensus των αναλυτών για ebitda 569 εκατ. (2024) επιτυγχάνεται τότε ο Marcel Cobuz μπορεί βάσιμα να προσβλέπει σε ένα ΙΡΟ μεγέθους 1,6 δισ $-at least- που αναλογικά με τα ενοποιημένα μεγέθη του ομίλου αντιστοιχεί σε εύλογη αποτίμηση του στα 3 δισ και… Τρέχουσα, στο ΧΑ, στα 2,561 δισ. (τιμές 1/8).

*Άριστες οι σχέσεις Βαρδινογιάννη- Περιστέρη, με τις 2 πλευρές να συνεργάζονται ήδη σε 1-2 σημαντικά projects. Θα μπορούσε να διευρυνθεί; εκτιμώ πως ναι, με γνώμονα τους κλάδους/τομείς δραστηριότητας συνεργειών κ.λ.π. Ενέργεια- και δη στην λιανική- απορρίμματα, θα είχε ενδιαφέρον. Σε συνέχεια της σκέψης που είχα διατυπώσει προχθές στην DeA. 

*Εντελώς δυνητικά πάντα. Ουδεμία περίπτωση υπάρχει να συμφωνήσουν επιχειρηματίες (εισηγμένων) με κοινή δραστηριότητα λ.χ. στα “μέταλλα”. Κάπου το είδα; κάποιος μου το είπε; έψαξα-ρώτησα και η απάντηση ήταν ξεκάθαρα αρνητική. 

*Η Πειραιώς από τα τραπεζικά ξεχώρισε στην χθεσινή-πρώτη- συνεδρίαση του Αυγούστου. Ανέτρεξα σε πρόσφατη συνέντευξη (*) του Χρήστου Μεγάλου, στις απαντήσεις του για καταθέσεις και small business. Για το πρώτο “…οι τράπεζες έχουν εξαιρετική ρευστότητα και αυτό αντανακλάται και από το γεγονός ότι ο Έλληνας αισθάνεται πια ασφαλής να φέρει πάλι τα χρήματά του στην Ελλάδα. Και φαίνεται και από τις καταθέσεις, οι οποίες αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα τελευταία χρόνια σημαντικά. Αυτές οι καταθέσεις δίνουν σημαντική ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και οι χρηματοδοτήσεις πλέον έχουν περάσει από ένα αρνητικό ρυθμό χρηματοδότησης στα χρόνια της κρίσης, και τα πρώτα χρόνια που βγαίναμε από την κρίση, σε μια καθαρή πιστωτική επέκταση η οποία βοηθάει 100% την οικονομία…” και το δεύτερο “…Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βελτιώνονται συνέχεια και βλέπουμε ότι υπάρχει μία συνεχής ροή, προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πιστοδοτήσεων η οποία μάλιστα γίνεται και πολύ ανταγωνιστική. Πλέον είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά που βλέπετε ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν επιτόκια αρκετά χαμηλότερα, σαν να ήταν μια μεγάλη επιχείρηση. Και βέβαια στο small business, στο μερίδιο αυτό της αγοράς, εκεί είναι που βλέπει κανείς και έλλειψη οικονομικών στοιχείων που δεν μας δίνει τη δυνατότητα, με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δώσουμε χρηματοδοτήσεις…”.

(*) στον Γιάννη Παπαδογιάννη/businessdaily.

*Με τη βούλα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 έτη στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στις 5 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η υφιστάμενη σύμβαση (ΕΛΛΑΚΤΩΡ/Ακτωρ Παραχωρήσεις, AVAX).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask