Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤέρνα Ενεργειακή: Καταλυτική πλέον η συνδρομή του έργου του Καφηρέα

Τέρνα Ενεργειακή: Καταλυτική πλέον η συνδρομή του έργου του Καφηρέα

Καταλυτική θα είναι πλέον η συνδρομή στον κύκλο εργασιών αλλά και στην κερδοφορία του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή του συμπλέγματος αιολικών πάρκων του Καφηρέα, που εδρεύει στο Δήμο Καρύστου στην Εύβοια. Πρόκειται για έργο – ορόσημο τόσο για την εταιρεία όσο και για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας.

Αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη συστάδα αιολικών πάρκων καθώς απαρτίζεται από 17 επιμέρους αιολικά πάρκα και συνολικά 102 ανεμογεννήτριες, ενώ έχει εγκατεστημένη ισχύ 330 MW. Απαιτήθηκε επένδυση που ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ, ενώ θα συνδράμει πλέον περίπου στο 1/3 των κερδών του ομίλου.

Πλέον, μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα στο τέλος 9μήνου, η εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακής αυξήθηκε σε 1.225 MW, έναντι 905 MW στο τέλος του 2022.

Επίσης, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εμπορική λειτουργία το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και μαζί με τα λοιπά έργα του τομέα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο) θα ενισχύσουν περαιτέρω τις επιδόσεις του Ομίλου σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ισχυρή βελτίωση μεγεθών στο 3ο τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο του έτους τα συνολικά έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 90,2 εκατ. ευρώ έναντι 63,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, σε συνέχεια της αυξημένης κατά 28,4% παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και της περαιτέρω θετικής συνεισφοράς από την έναρξη λειτουργίας της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καθώς και της δραστηριότητας της κατασκευής.

Σε επίπεδο κερδοφορίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για το 3ο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 49,8 εκατ. ευρώ έναντι 33,0 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το 3ο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 18,0 εκατ. ευρώ έναντι 9,6 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Το 9μηνο

Σε επίπεδο 9μήνου, τα συνολικά έσοδα της Τέρνα Ενεργειακή ανήλθαν σε 235,9 εκατ. ευρώ, έναντι 218,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ διαμορφώθηκαν σε 173,1 εκατ. ευρώ έναντι 175,2 εκατ. ευρώ. H προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 124,5 εκατ. ευρώ έναντι 126,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 54,6 εκατ. ευρώ έναντι 50,8 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο 9μηνο διαμορφώθηκαν σε 40,7 εκατ. ευρώ έναντι 32,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 54,6 εκατ. ευρώ έναντι 50,8 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο τέλος του Εννεαμήνου του 2023 διαμορφώθηκαν σε 40,7 εκατ. ευρώ έναντι 32,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Νέα projects

Η Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει σταθερά το επενδυτικό της πλάνο έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Επιπλέον, σταδιακά από το τέλος του τρέχοντος έτους και εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW, ενώ συνεχίζουν να εξετάζονται κατά περίπτωση και με βάση τις συνθήκες τις αγοράς νέα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ο όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ