“Σαφέστατα και λαμβάνουμε υπόψη μας τι θέλει και τι σκέφτεται ο κόσμος, εν προκειμένω για τη φοροδιαφυγή. Αυτό που αναδείξαμε στη Βουλή είναι ότι, ενώ υπάρχει πρόβλημα φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να το αντιμετωπίσει. Πρακτικά ο κος Μητσοτάκης μάς είπε ότι δεν έκανε κάτι τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια και άρα ότι είναι ανεπαρκής και δεύτερον ότι, αντί να κάνει κάτι έστω και τώρα, πετάει στα σκουπίδια όποιο ψηφιακό εργαλείο υπάρχει, my data κτλ. και επιβάλλει ένα τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή ένα χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, που θίγει μόνο τους μικρούς και μικρομεσαίους και ευνοεί τους επαγγελματίες με μεγάλο ετήσιο εισόδημα. Θα είναι μεγάλο το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση όταν οι πολίτες θα βιώνουν την εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “ATTICA TV”.
Στάθηκε στα παράλογα όπως τα χαρακτήρισε στοιχεία του νέου “χαρατσιού” Χατζηδάκη-Μητσοτάκη: “πληρώνεις μεγαλύτερο φόρο όταν έχεις εργαζόμενους, σε κόντρα δηλαδή με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, και μάλιστα μεγαλύτερο φόρο όσο μεγαλύτερο μισθό λαμβάνει ο εργαζόμενος. Σαν να σου λέει η κυβέρνηση: κόψε μισθούς και απέλυσε εργαζόμενους. Είναι ένας μηχανισμός για να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις και να εξαγοραστούν από μεγάλες εταιρείες. Το αποτέλεσμα δηλαδή θα είναι μεγάλες εταιρείες δικηγόρων, μηχανικών, ταξί, εμπορικές αλυσίδες και ούτω καθ’ εξής. Παραλογισμός είναι ακόμη ότι ο τεκμαρτός φόρος θα αυξάνεται βάσει των ετών που έχει ο/η απασχολούμενος/η στο επάγγελμα. Αυτό σημαίνει ότι διαλέγεις ταξί στο δρόμο ή στην πιάτσα με βάση την επαγγελματική ηλικία του ιδιοκτήτη ταξί! Ο μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός. Να αυξήσει αφενός τα φορολογικά έσοδα -αλλά άδικα- και αφετέρου να συμπιέσει τις μικρές επιχειρήσεις για να κλείσουν”.
Κατέθεσε την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αύξηση των φορολογικών εσόδων: “με βάση την ίδια λογική φορολόγησης η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει τα ίδια φορολογικά έσοδα αντί με το νέο χαράτσι, αν φορολογούσε για το 2023 τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων. Είναι απολύτως άδικο, παράλογο και υποκριτικό το μέτρο αυτό της κυβέρνησης. Την ενοχλεί η μικρή μεσαία επιχειρηματικότητα και ο κόσμος της επιστήμης”.
Πρόσθεσε πως οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα τεχνογνωσίας και οικονομίας κλίμακας το οποίο όμως μπορεί να λυθεί κάνοντας το λεγόμενο clustering των επιχειρήσεων, ένα εργαλείο που είχε προωθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής: “σίγουρα η επιλογή της κυβέρνησης να αναβάλλει εδώ και ενάμισι έτος τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτή είναι μία επιλογή του τρομερού ψηφιακού κράτους των κ.κ. Πιερακάκη Μητσοτάκη, σχολίασε δηκτικά”.
Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται να μειωθεί η χρέωση προμήθειας των καρτών γιατί επαγγελματίες, όπως είναι για παράδειγμα τα περίπτερα, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, οι μεγάλες χρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα οι ελληνικές τράπεζες να είναι τρίτες σε κέρδη στην Ευρώπη. Προφανώς και με αυτόν τον τρόπου η κυβέρνηση δεν προωθεί την ανάπτυξη. Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ορισμένοι όμιλοι δύο διυλιστήρια, τέσσερις τράπεζες, λίγες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εταιρείες ρεύματος και λίγες πιθανά εταιρείες τηλεπικοινωνιών να συγκεντρώνουν ουσιαστικά τα χρήματα που παράγουμε οι υπόλοιποι”.
Ο Σ.Φάμελλος άσκησε κριτική στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο παρελθόν αλλά και έδωσε στοιχεία για το μέλλον: “δεν είναι πολιτικά αποτελεσματική ούτε η στείρα αντιπολίτευση αλλά ούτε μία αριστερή αναζήτηση που δεν προσφέρει απαντήσεις στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ και να δομήσει ένα ευρωπαϊκό, οικολογικό και προοδευτικό λόγο που να συνομιλεί με τον κόσμο της επιστήμης και της εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά, οφείλει να ολοκληρώσει τη συζήτηση για την ταυτότητά του μέχρι το Συνέδριο. Πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε την τεράστια αυτή υπέρβαση από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα που έγινε για να μάς δώσει το χώρο να πραγματοποιήσουμε αυτή την μεγάλη αλλαγή. Η αλλαγή ηγεσίας ήταν ένα από τα “εργαλεία” που έχουμε για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένα από τα υπόλοιπα θέματα είναι το πώς λειτουργεί το κόμμα, πώς δηλαδή δεν υποκύπτει σε μία κομματική γραφειοκρατία εσωστρέφειας, τάσεων και περιχαράκωσης. Ο κόσμος μάς ζητάει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα για να μπορέσουμε στη συνέχεια να διοικήσουμε τη χώρα. Άρα το κόμμα, η πολιτική του πρόταση, η εκπροσώπηση του στην κοινωνία, η πολιτική του γείωση στην αυτοδιοίκηση στα επιμελητήρια. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λύσουμε γρήγορα”.
Σημείωσε επίσης, ότι η “χαραμάδα” που άνοιξε η κοινωνία με την ανατροπή και την αμφισβήτηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές γεννά ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν: “ο κόσμος δήλωσε ότι θέλει νέα πρόσωπα, θέλει νέες πολιτικές προτάσεις και ότι δεν θέλει την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, ούτε την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη. Μπορεί να είναι μόνο εξαιρέσεις στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλία οι πολίτες έδειξαν ότι αν υπάρξει μία χαραμάδα, θέλει μία προοδευτική ανάσα. Με νέα πρόσωπα αλλά και πρόταση διοίκησης, άρα κυβερνώσα πρόταση”.
Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κοινωνική αναγκαιότητα είπε: “βλέποντας τις υφιστάμενες πολιτικές προτάσεις και την αδυναμία και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στο ΚΚΕ να εκφράσουν μία ολοκληρωμένη κυβερνητική πολιτική πρόταση, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη προοδευτική πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει μία προοδευτική κυβερνητική διέξοδο για την κοινωνία και που έχει αποδείξει και σε κυβερνητικούς ρόλους ότι μπορεί να το κάνει. Θεωρώ ότι είναι κοινωνική αναγκαιότητα ένα τέτοιο κόμμα. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα που μπορεί να καλύψει αυτό το κενό και της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και της προοδευτικής πρότασης”.
“Η κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας επί του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, για παράδειγμα, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η δύναμη που λαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες. Καταθέσαμε ακόμη την πρόταση να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων ώστε να βρει τα φορολογικά έσοδα που είναι προφανές ότι ψάχνει η κυβέρνηση. Άρα υπάρχει και η διαχειριστική δυνατότητα απολύτως εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αφού η φορολόγηση προβλέπεται σε Κανονισμό της ΕΕ, αλλά και η δυνατότητα πολιτικών κινήσεων που μπορεί να ανακτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μιλώ για δυνατότητα να ανακτηθεί η πρωτοβουλία γιατί, όλα αυτά πρέπει να τα αποδείξουμε στον κόσμο”.
Σχετικά με την προσπάθεια να παρουσιαστούν αντιθέσεις σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι: “ο Στέφανος Κασσελάκης είπε σε δύο διαφορετικές στιγμές δύο πράγματα που είναι απολύτως αληθή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επειδή θέλει και πρέπει, πολιτικά και κοινωνικά, να είναι μία δύναμη που δίνει κυβερνητική διέξοδο πρέπει να είναι ή να διεκδικεί να είναι πρώτο κόμμα. Δεν μπορεί δηλαδή να ακολουθεί μία ηττοπαθή λογική. Οι πολίτες θέλουν λύσεις, θέλουν να ζουν καλύτερα, θέλουν σχολεία, νοσοκομεία και όχι απλά μία αριστερή αντιπολιτευτική φωνή. Από την άλλη δεν μπορώ να υποτιμήσω ότι η συσχέτιση του ποσοστού μας με το αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών θα μας δώσει πολλά συμπεράσματα. Και τα δύο έχουν μία δόση αλήθειας αλλά ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να δίνει πρόταση στην κοινωνία που να μπορεί να προκρίνει στην πρώτη θέση των εκλογών η κοινωνία. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας”.
Υπογράμμισε επιπλέον ότι στον αγώνα απέναντι σε Δεξιές και αντιδραστικές πολιτικές και στον αγώνα για μία προοδευτική λύση δεν περισσεύει κανείς: “χρειαζόμαστε όλο και περισσότερες και περισσότερους. Οι αποχωρήσεις δεν με κάνουν χαρούμενο, είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη για την ελληνική κοινωνία πάνω από όλα. Γιατί το να υπάρχει μία Κοινοβουλευτική Ομάδα από βουλευτές που εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ακόμη πιο αρνητικό για την ελληνική κοινωνία και για την υπόθεση της προόδου. Από την άλλη, εμείς που είμαστε σε ένα κόμμα που θέλουμε να κατακτήσουμε την κοινωνική πλειοψηφία, άρα θέλουμε να σε πολίτες που μπορεί να ψήφισαν ακόμη και Νέα Δημοκρατία, είναι δυνατόν να μην μας ενδιαφέρουν όσες πολιτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι ανήκουν στην αριστερή και προοδευτική σκέψη; Ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος όμως οι αποχωρήσεις και γιατί δεν συνδυάστηκαν με κάποια συζήτηση για πολιτικά επίδικα μέσα στα όργανα του κόμματος. Οι αποχωρήσαντες δεν περίμεναν ούτε μέχρι το Συνέδριο στερώντας ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συζητήσουμε δημοκρατικά και να τοποθετηθούμε και εμείς για πιθανά διαφορετικές απόψεις. Όμως αυτή η σελίδα έχει κλείσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να συνεχίσει να έχει ως προτεραιότητα και να βρίσκεται απέναντι στη συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και να δίνει προοδευτική διέξοδο”.
Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: “δεν μπορεί να ζούμε σε μία ευρωπαϊκή χώρα όπου η κυβέρνησή της από τη μία επιβάλλει έναν κεφαλικό φόρο και από την άλλη με νομοθετική ρύθμιση που μπαίνει σήμερα στη Βουλή μεταφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υπό το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε μία προσπάθεια να φιμώσει τους επιστήμονες επειδή δεν της αρέσουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μαθαίνουμε τέλος ότι αντικαθιστάται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα για τρεις μεγάλες υποθέσεις για τις χρεώσεις των τραπεζών, για τα διυλιστήρια και για τις εταιρείες ρεύματος. Και ενώ η κοινωνία και η αγορά εδώ και 4 χρόνια δεν έχουν πάρει απαντήσεις για μεγάλα προβλήματα στρέβλωσης της αγοράς. Όλα αυτά οφείλουμε να τα μεταφέρουμε στην κοινωνία”.