Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.Φάμελλος: Η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι θωρακισμένη απέναντι στα ακραία...

Σ.Φάμελλος: Η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι θωρακισμένη απέναντι στα ακραία φαινόμενα

«Απαράδεκτη η κίνηση Μητσοτάκη να δεσμεύσει το Σαββατοκύριακο της αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ (…) Αυτό αποδεικνύει ότι ο Μητσοτάκης είναι αλλεργικός στην κριτική, την φοβάται και την αποφεύγει», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην πλημμύρα στη Θεσσαλία από ένα «ιδιαίτερα ακραίο φαινόμενο με θύματα και καταστροφές» και προσέθεσε: «Η κρίση όμως συνεχίζεται σαν κρίση δημόσιας υγείας και επιβίωσης. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε πολλές φορές, εκφράσαμε την συμπαράστασή μας και στηρίζουμε με στάσεις και πράξεις αλληλεγγύης ειδικά εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή και κάνουν την προσπάθεια για την αποκατάσταση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να μη ξανασυμβούν. Προς τούτο προχωρήσαμε σε δύο πρωτοβουλίες: Κάναμε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον πρωθυπουργό για την αίτηση βοήθειας από την ΕΕ. Δεύτερον, καταθέσαμε αίτηση για προ ημερησίας συζήτηση για τη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών». 

Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν ήταν θωρακισμένη. Χρειάζεται μία ισχυρή Πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζονται στη επιστήμη. Οι κρίσεις είναι διεθνείς, αλλά στη χώρα μας μεγεθύνονται γιατί η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη, και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι αναπόφευκτες οι κρίσεις». 

Αναφέρθηκε στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι εξελίξεις μετά τις εκλογές «μας θέτουν στην ανάγκη για μία υποχρεωτική επανεκκίνηση που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης. Καλούμε σε συμμετοχή στις κάλπες όλες και όλους για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για ένα κόμμα που θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση ειδικά σήμερα». 

Όσον αφορά στην οικονομία είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε τη χώρα έξω από τα μνημόνια και με ρυθμισμένο το χρέος και σήμερα έχουμε «διόγκωση και του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και ακραία ακρίβεια». «Η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει με την επενδυτική βαθμίδα. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνονται με το εργασιακό νομοσχέδιο» σημείωσε. 

Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία ή ταχεία ανόρθωση στη Θεσσαλία και στον Έβρο καθώς υπάρχει κίνδυνος αποανάπτυξης και πληθυσμιακής κρίσης. 

Έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση με την Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι «ζούμε ένα κενό με απουσία της πόλης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και με καθυστέρηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί» ενώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είπε ότι πρέπει να αναδείξουν ένα νέο δυναμικό που να σχεδιάζει και να εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Η κλιματική κρίση δεν είναι εργαλείο για άλλοθι αλλά απαίτηση για μια συνταρακτική μεταρρύθμιση

«Η πολιτική για το κλίμα δεν δίνεται με το τι θα κάναμε αλλά με το τι κάναμε εμείς. Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουμε, δεν είναι εργαλείο για επικοινωνία ούτε για άλλοθι, αλλά απαίτηση για μια συνταρακτική μεταρρύθμιση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχεται στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. 

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις πολιτικές που σχεδίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εκπόνησε την πρώτη εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σχεδιάσαμε και τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή, μεταξύ των οποίων και για τη Θεσσαλία, τα οποία κυρώθηκαν το 2107 και το 2018, άρα υπήρχαν. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάργηση των φορέων των προστατευόμενων περιοχών και υποστελέχωση της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής κ.ά. 

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάζει επουδενί σε σχέση με το σκέλος της Δικαιοσύνης και πως έχει ζητήσει την παραίτηση με πολιτικούς όρους, τονίζοντας ότι υπάρχουν «σοβαρότατα ελλείμματα, -άρα υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τα έργα που δεν προχώρησαν και θα περιόριζαν τις συνέπειες». Ο κ. Φάμελλος παρέπεμψε εκ νέου στον χάρτη με τις ζώνες κινδύνου που περιλάμβανε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών του 2018 που είχε καταθέσει την Πέμπτη στη Βουλή. Ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και να δώσει στην κοινωνία πληροφορίες και λύσεις και να αποδώσει δικαιοσύνη. 

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια και τις ευθύνες αναφορικά με τη Θεσσαλία, απάντησε ότι «συμφωνούμε σε οποιοδήποτε εργαλείο βοηθά για να γίνεται η πατρίδα μας πιο ισχυρή». Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση που ζητά το ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ότι, όπως είπε και την Πέμπτη στη Βουλή, «εμείς τις ευθύνες τις γνωρίζουμε και για το μέγεθος των επιπτώσεων στη Θεσσαλία» που, όπως προσέθεσε, οφείλεται σε αδυναμίες του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού κ.ά. «και έχει κολλοσιαίες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας». «Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει στη Βουλή», συνέχισε. 

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας αποχώρησε οριστικά και αμετάκλητα από το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι για όλους στο κόμμα ήταν ένα σοκ, ότι αποτελεί πολύ μεγάλο κεφάλαιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα και δεν μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα είναι εκεί και για το κόμμα και για τη χώρα για τα επόμενα βήματα μας. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως ο κ. Τσίπρας κρατά στάση απόλυτης ουδετερότητας ενόψει της εκλογικής διαδικασίας και πως έχει πει ότι θα είναι παρών. 

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 «για να καταγγείλουμε την διακοπή των ειδήσεων από την ΕΡΤ3». «Θεωρούμε ότι είναι υποβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης και της ΕΡΤ3 και της δημοκρατίας», είπε. 

Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσει προοδευτική διέξοδο στην ελληνική κοινωνία – Εσωκομματική δημοκρατία και πλουραλισμός αλλά ενιαία φωνή προς τα έξω

«Για μας ζήτημα είναι τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάει η χώρα καλύτερα, υπάρχουν αρρυθμίες και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερωτήσεις και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει διέξοδο στην ελληνική κοινωνία, μία διέξοδο που οφείλει να είναι προοδευτική, που θα δίνει καλύτερη ζωή σε όλους τους Έλληνες». 

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο Γεωργιάδη δεν εξασφαλίζει τα ζητήματα στον εργασιακό χώρο αφού φέρνει ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι που δεν θέλει ούτε η επιχειρηματικότητα». «Εμείς», συνέχισε «πρέπει να αλλάξουμε αλλά δεν θα αλλάξουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το σύστημα εξουσίας που εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εμείς θέλουμε η εξουσία να ανήκει στον λαό και να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνίας».

Χαρακτήρισε αποτυχημένο το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη για την αναζήτηση πόρων για την αποκατάσταση των καταστροφών, γιατί όπως εξήγησε, «απλώς πήρε μια υπόσχεση ότι θα αξιοποιήσει πόρους που είχε αφήσει αναξιοποίητους μέχρι τώρα και ότι θα γίνει αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης» και τόνισε: «Πρέπει να διεκδικήσουμε ισχυρή χρηματοδότηση και να διεκδικήσουμε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά και την ΕΕ».

Για την επιβολή πρόσθετου φόρου για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν είπε ότι «πρόσθετος φόρος ή εισφορά θα πρέπει να αφορά τα υπερκέρδη των λίγων στους τομείς της οικονομίας, στις αλυσίδες, στις τράπεζες στην ενέργεια. Δεν μπορεί όμως να επιβαρυνθεί ο πολίτης. Η όποια παρέμβαση να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο». Υπογράμμισε ότι «είναι αδικία να πληρώσουμε υπέρογκο κόστος αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών γιατί δεν πληρώσαμε ένα πολύ μικρότερο κόστος πρόληψης, αφού το κόστος πρόληψης είναι το ένα δέκατο του κόστους αποκατάστασης». 

Τέλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το αποτύπωμα της οικονομικής ζημιάς. 

Αναγκαία η συλλογικότητα η ενότητα και η στήριξη στον επόμενο πρόεδρο

Η νέα ηγεσία που θα προκύψει από την εσωκομματική εκλογή θα χρειαστεί την συλλογικότητα την ενότητα και την στήριξη από τα όργανα και τις συλλογικότητες, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος. 

Σχετικά με το θέμα των ευθυνών για την ήττα είπε ότι «πέρα από το πώς λειτουργεί το σύστημα εξουσίας με τη χειραγώγηση της επικοινωνίας κλπ, εμείς συζητάμε για ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που πρέπει να αλλάξουμε για λάθη και αδυναμίες που παρατηρήθηκαν» και σημείωσε: «Υπήρξε πρόβλημα η τεκμηρίωση πολλών προτάσεών μας και η σύνδεσή μας με την κοινωνία, με τον συνδικαλισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς. Αυτό πρέπει να αλλάξει αλλά με έναν υγιή τρόπο και σεβόμενοι την αυτονομία αυτών των χώρων. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας από την επομένη του 2019, συλλογικά δεν το πετύχαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στην κοινωνία και υπάρχει για την κοινωνία». 

Ο κ. Φάμελλος ανέπτυξε προτάσεις για την θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώνοντας: Τα θεσμικά εργαλεία που θεσμοθετήθηκαν το 2015-19 δεν προχωρούν ούτε στη περιφέρεια Μακεδονίας. Το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή δεν έχει προχωρήσει. Το σχέδιο πρέπει να μπει σε όλες τις τομεακές πολιτικής τής Περιφέρειας. Να γίνει δημόσιος διάλογος για το master plan της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δυτικής Μακεδονίας. Η Ελλάδα παραβιάζει τα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βάζει η ΕΕ. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε επιπτώσεις από παραβίαση των ορίων της αέριας ρύπανσης. Να συγκροτηθεί ο φορέας προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου. 

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ΤΑ είναι βασικός δημοκρατικός θεσμός, στο πλαίσιο αυτό στόχος μας είναι να ισχυροποιηθεί η αυτοδιοίκηση, εκεί πρέπει να αποσκοπεί και το αποτέλεσμα των εκλογών με την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων. Σήμερα δεν υπάρχει πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση, οι αποφάσεις λαμβάνονται είτε στην Αθήνα είτε στα κομματικά γραφεία και κυρίως της ΝΔ. Πρέπει οι αιρετοί να υψώσουν φωνή. Είναι προφανές ότι με αυτή την στρατηγική θέλουμε πρόσωπα που θα δίνουν προοδευτική διέξοδο στη χώρα, θα προωθούν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και των ελεύθερων χώρων. Προφανώς θέλουμε να ενισχυθούν σχήματα που έχουμε στηρίξει. Είναι ένα από τα πεδία που έχουμε έλλειμμα σαν κόμμα, που έχουμε καθυστερήσει και πρέπει και εμείς να πάρουμε τα μαθήματά μας. Συνολικά, στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες. Να βγει δυνατή η Αυτοδιοίκηση με δυνατές προοδευτικές φωνές. Διαφορετικά βλέπουμε τις επιπτώσεις: πυρκαγιές, πλημμύρες, περίεργα φαινόμενα εγκληματικότητας». 

Ζήτησε από τους πολίτες «να καταδικάσουν πολιτικές που υποβάθμισαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να καταδικάσουν κομματικές πολιτικές και να ενισχύσουν σχήματα που αναδεικνύουν την Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε καλύτερη ζωή, να επιλέξουν οι πολίτες για τους παιδικούς σταθμούς, για ελεύθερους χώρους, για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Να επιλέγουν με βάση το συμφέρον του τόπου τους. Όχι επαγγελματίες πολιτικούς. Υπάρχει ένα θέμα διάρκειας και αριθμού των θητειών των αιρετών, πρέπει να υπάρχει χώρος για νέους ανθρώπους και για νέους επιστήμονες. Υπάρχει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτικής για το οποίο ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης και είναι ο κομματισμός». 

Η πολιτική ευθύνη για το έλλειμμα πολιτικής προστασίας είναι προσωπικά του κ. Μητσοτάκη

«Η πολιτική ευθύνη για το έλλειμμα πολιτικής προστασίας είναι προσωπικά του κ. Μητσοτάκη», «υπάρχει ένα κεντρικό πρόβλημα και ευθύνεται για την ανασφάλεια που επικρατεί», είπε ο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 87η ΔΕΘ.

Ερωτηθείς αν ενδεχόμενη αποπομπή Κικίλια από το υπουργικό σχήμα θα ήταν αρκετή για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη Θεσσαλία, ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι κάποια στιγμή είχε πει ότι ο κ. Κικίλιας ανέλαβε ένα υπουργείο που τον πρώτο μήνα αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση και δεν μπορεί κάποιος για έναν υπουργό 20 ημερών να ζητήσει πολιτικές ευθύνες και παραίτηση. «Αυτό ήταν για τις πυρκαγιές του Ιουλίου». Τόνισε ωστόσο ότι «όφειλε όμως και ο ίδιος να αναδείξει τα πολιτικά ελλείμματα αν τα είχε εντοπίσει. Γιατί έρχεται δεύτερο και τρίτο κύμα, δηλαδή δεν προχωρούν τα προγράμματα προμηθειών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, δεν έχει οργανόγραμμα το Υπουργείο, ο νόμος της Πολιτικής Προστασίας είναι σε αδράνεια». «Καταλαβαίνω», σχολίασε, «ότι τον Ιούλιο δεν προλάβαινε, όφειλε όμως να πει κάτι για τις προσλήψεις στην Πυροσβεστική στις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν είπε τίποτα, βγήκε μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου να μιλήσει για προσλήψεις και μάλιστα 500, ενώ είναι 3.600 τα κενά». Ο κ. Φάμελλος είπε ότι θεωρεί πως «υπάρχει ζήτημα πολιτικής ευθύνης του κ. Κικίλια εφόσον δεν αναδεικνύει πολιτικά ελλείμματα που τα βρίσκει μπροστά του». Προσέθεσε ότι «εμμέσως κάτι λέει στον δημόσιο λόγο, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει κι ένα ζήτημα της δικής του συνέπειας, που εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα εσωκομματικά της ΝΔ». 

Ανέφερε ότι θέλει να είναι ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «η πολιτική ευθύνη για το έλλειμμα πολιτικής προστασίας είναι προσωπικά του κ. Μητσοτάκη». «Από εκεί και μετά έχουν ευθύνες οι υπουργοί σαφέστατα, και δεν είναι πια 20 μέρες υπουργός. Θα έπρεπε, αν είχε εντοπίσει σοβαρά προβλήματα που δεν επιλύονται, να είχε παραιτηθεί ή να έχει δηλώσει τη διαφωνία του ή τα ελλείμματα». Σχολίασε ότι έχει μια συνεπή και δεοντολογικά ορθή επικοινωνία με τον κ. Κικίλια για τις πυρκαγιές «αλλά εδώ προκύπτει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο». Προσέθεσε σ’ αυτό το πλαίσιο ότι σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο επωάζεται σχέδιο να αναλάβει ο στρατός την πολιτική προστασία και τα σχέδια διάσωσης ακόμα και χωρίς ενημέρωση. «Αυτό μας δημιουργεί πολλά ερωτήματα και σχετικά με το ποια είναι τελικά η αποστολή τού στρατού κι αν αυτό είναι η απόλυτη παραδοχή του κ. Μητσοτάκη ότι απέτυχε, γιατί εκείνος κρατά τον νόμο της πολιτικής προστασίας σε αδράνεια». 

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι τόσο οι καταστροφές στη Θεσσαλία όσο και στον Έβρο πρέπει να συζητηθούν δημόσια στη Βουλή.

Μιλώντας για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι ένα άσχημο αποτέλεσμα στην αυτοδιοίκηση θα μας οδηγήσει στο να κάνουμε αξιολόγηση του αποτελέσματος και να επενδύσουμε σε περισσότερη και πιο έξυπνη και αποτελεσματική δουλειά σε συνομιλία με την κοινωνία και πως αυτό που έχει σημασία είναι εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας και της χώρας. Πρόσθεσε ότι «από οποιοδήποτε μετερίζι πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι, αυτό κάναμε και το ‘15». «Στην κοινωνία απευθυνόμαστε και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», τόνισε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ