Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣ. Εφραίμογλου: Η καθοδήγηση των επιχειρήσεων για πολυμορφία των φύλων στα ΔΣ...

Σ. Εφραίμογλου: Η καθοδήγηση των επιχειρήσεων για πολυμορφία των φύλων στα ΔΣ κοινός στόχος ΕΒΕΑ, ΕΕΔΕΓΕ και ΝED Club

Η «Ισότιμη Εκπροσώπηση στα Διοικητικά Συμβούλια – Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία, Ευκαιρίες και Προκλήσεις» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν, πρόσφατα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Ned Club (Ελληνική Λέσχη μη Εκτελεστικών Μελών Διοικητικών Συμβουλίων), στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο οργανισμών για την από κοινού υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν την Εταιρική Διακυβέρνηση, ειδικότερα στις οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αφορμή για το θέμα τής εκδήλωσης αποτέλεσε η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2022 και προβλέπει την περαιτέρω αυξημένη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Η πρόεδρος του ΕΒΕA και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Μια από τις σημαντικότερες αρχές της σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης είναι η ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Ως ΕΕΔΕΓΕ διεκδικήσαμε την υποχρεωτική εκπροσώπηση των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών κατά 25%. Ωστόσο, παραμένει σημαντικό το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου ή διευθύνουσας συμβούλου. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του ΕΒΕΑ είναι η παροχή στις επιχειρήσεις της πρακτικής καθοδήγησης που χρειάζονται για να προωθήσουν την πολυμορφία των φύλων στα διοικητικά τους συμβούλια. Στην προσπάθεια αυτή ενώνουμε δυνάμεις με φορείς όπως το ΕΕΔΕΓΕ και το ΝED Club, υλοποιούμε προγράμματα reskilling και upskilling για άνεργες γυναίκες, και παραμένουμε σε συνεχή διαβούλευση με την πολιτεία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του NED Club Λήδα Κοντογιάννη, επισήμανε ότι: «Η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, αποτελεί ένα κριτήριο καλής διακυβέρνησης, το οποίο αξιολογείται από τους θεσμικούς επενδυτές, κυρίως τους ξένους, για παράδειγμα όταν πρόκειται να εγκρίνουν με την ψήφο τους τη σύνθεση ενός νέου διοικητικού συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεσμοθέτησε τη σχετική ποσόστωση για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, γιατί η πολυμορφία σε ένα ΔΣ βοηθά στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων προς το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο συμφέρον της επιχείρησης. Για να υπάρξει όμως μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα ΔΣ, είναι εξαιρετικά σημαντικό επίσης να ενθαρρυνθεί συνολικά η πολυμορφία των φύλων, σε όλη την ιεραρχία, και ιδίως στα μεσαία και ανώτατα στελέχη».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησε panel discussion.

Η Ζέφη Δημαδάμα, γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε: «Η προώθηση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις ευθύνης στο οικονομικό πεδίο συνδέεται πολλαπλώς με την προαγωγή της έμφυλης ισότητας, συμβάλλοντας στη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και την αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη προωθεί χωρίς δισταγμό την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2381 σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων στην ελληνική Βουλή».

Η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να περιληφθεί στον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών διάταξη για την υποχρεωτική ποσόστωση (25%) του φύλου που υποεκπροσωπείται στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών. Σε συνέχεια της διάταξης αυτής που ετέθη σε ισχύ τον Ιούλιο του 2021, το ποσοστό των γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών ανέρχεται από 13% στο τέλος του 2020 σε 27% στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2023, κάτι που αποδεικνύει ότι οι αλλαγές με στόχο την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων μπορούν να επιταχυνθούν εφόσον υπάρχει βούληση.

Η Κατερίνα Παπανικολάου, Skills and DEI Lead at PwC, είπε: «Το μισθολογικό χάσμα εξαιτίας του φύλου όχι μόνο χρειάζεται πολλά χρόνια για να εξαλειφθεί (αναμένεται πως η μισθολογική ισότητα θα επιτευχθεί το 2059) αλλά απαιτεί και συντονισμένες προσπάθειες από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. Η ευρωπαϊκή οδηγία για την εκπροσώπηση των γυναικών, καθώς και αυτή για τη μισθολογική διαφάνεια είναι οι πρώτες καλές βάσεις για την ουδετερότητα των επιχειρήσεων στο θέμα του φύλου».

Η Νατάσα Μαρτσέκη, γενική γραμματέας NED Club τόνισε: «Με αφορμή την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία ανταλλάξαμε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες από την περαιτέρω αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια όπως αυτές προδιαγράφονται και από την σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση. Η συνεργασία όλων των stakeholders είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να πάει γρήγορα μπροστά αυτή η ατζέντα».

Η Χέντγουιγκ Νάιενς, Chair of European Women on Boards, τόνισε: «Ήταν χαρά μου που προσκλήθηκα από το NED Club Greece για να μεταφέρω τον αντίκτυπο και τη σημασία της Οδηγίας για τη συμμετοχή των Γυναικών στα ΔΣ. Ο καθορισμός ξεκάθαρων στόχων όσον αφορά στη γυναικεία εκπροσώπηση σε εκτελεστικό και διοικητικό επίπεδο αλλάζει πλέον το παιχνίδι. Το ”European Women on Boards” έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση της Οδηγίας. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζεται πλήρως. Η ύπαρξη ισχυρών συνεργατών σε κάθε χώρα, όπως το NED Club στην Ελλάδα, είναι κρίσιμη».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ