Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣφίγγει τον κλοιό στο Κίεβο η Ρωσία

Σφίγγει τον κλοιό στο Κίεβο η Ρωσία

Προσωρινή κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί σε Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (7/3) η Μόσχα, ενώ στον 3ο γύρο των συνομιλιών, έθεσε τέσσερις όρους στην Ουκρανία για να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Σε νέο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνει ότι παραμένει στο Κίεβο μαζί με την ομάδα του, επισημαίνοντας ότι θα επιμείνουν στις διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί η ειρήνη.

Ήδη οι Ρώσοι εμφανίζονται ημέρα με την ημέρα να κλείνουν τις βασικές διόδους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, εξακολουθώντας ωστόσο να κινούνται με σχετικά αργούς ρυθμούς, θέλοντας, σύμφωνα με αναλυτές, να διευκολύνουν τον πληθυσμό που θέλει να εγκαταλείψει την πόλη, προκειμένου αυτή να αδειάσει έτσι ώστε να μειωθούν κατ’ επέκταση και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Οι 4 όροι της Μόσχας

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα ζητά από το Κίεβο τα εξής:

-Να σταματήσει άμεσα η Ουκρανία τη στρατιωτική δράση. Να σταματήσει δηλαδή να εξοπλίζεται και να έχει βιομηχανία οπλισμών και πυρηνικά για και να υπάρξει η λεγόμενη αποστρατιωτικοποίηση.

-Να αλλάξει η χώρα το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (δηλαδή να προχωρήσει σε τροποποιήσεις τροποποιήσεις του Συντάγματος της Ουκρανίας με τις οποίες θα απορρίπτεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η ένταξή της σε οποιαδήποτε συμμαχία, πολύ περισσότερο στο ΝΑΤΟ).

-Να αναγνωριστεί η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.

-Να αναγνωριστούν οι «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα και αναλυτές ο Πούτιν δεν πρόκειται να κάνει… πίσω αν δεν ικανοποιηθούν οι συγκεκριμένοι όροι.

Ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με το διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ