Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣυρία: Μεγάλος χαμένος το Ιράν μετά η Ρωσία;

Συρία: Μεγάλος χαμένος το Ιράν μετά η Ρωσία;

«Είναι ακόμα λίγο νωρίς να το πούμε ποιος κέρδισε, ποιος έχασε». Αυτό σχολίασε αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, ο Νομικός Διεθνολόγος, Ιωάννης Παπαφλωράτος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Είναι δεδομένο όμως ότι ο μεγάλος χαμένος αυτή τη στιγμή είναι το Ιράν. Διότι ο λεγόμενος σιιτικός άξονας αντίστασης που περνούσε από το Ιράκ συνέχιζε Λιβύη, κατέβαινε στη Συρία, Λίβανο με τελικό αποδέκτη την Χεζμπολάχ και μετέπειτα τη Χαμάς, δεν υπάρχει πλέον. Ήδη η Χαμάς ουσιαστικά έχει εξαλειφθεί, η Χεζμπολάχ έχει δεχτεί καίρια πλήγματα και τώρα το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε, με αποτέλεσμα πλέον το Ιράν να έχει αποδυναμωθεί πάρα πολύ. Φανταστείτε ότι για να στηρίξει το καθεστώς αυτό έχει υπολογιστεί ότι έχει διαθέσει τα τελευταία χρόνια, 160 δισεκατομμύρια δολάρια η Τεχεράνη, που πήγαν στο βρόντο. Είναι ο ένας χαμένος. Ο άλλος χαμένος φαίνεται προς ώρας ότι είναι η Ρωσία. Διότι η Συρία είχε τις τελευταίες βάσεις για τους Ρώσους στη Μεσόγειο. Μου έλεγε ένας συνάδελφος ο οποίος ξέρει πάρα πολύ καλά τα τεκταινόμενα στον αραβικό κόσμο, ότι είναι γεωστρατηγική ήττα της αξίας της πτώσης του καθεστώτος Καντάφι για τους Ρώσους. Πλέον είναι συζητήσιμο εάν θα διατηρήσουν τις βάσεις, κάτι αμφίβολο. Σε κάθε περίπτωση, πλήττεται τρομερά το γόητρό τους και καταδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η Μόσχα είναι υπερτιμημένη σε επίπεδο στρατιωτικών δυνατοτήτων, διότι δεν μπορεί να διατηρήσει δύο ανοικτά μέτωπα. Κερδισμένος είναι σε κάποιο βαθμό ο Ερντογάν» ανέφερε ο κ. Παπαφλωράτος προχωρώντας σε μια πρώτη εκτίμηση των γεωπολιτικών συνεπειών που προκύπτουν από την πτώση Άσαντ.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπφλωράτος εξήγησε ότι δεν είναι μόνο τζιχαντιστές αυτοί που μπήκαν στη Δαμασκό και κατέλαβαν πολλές πόλεις αλλά πρόκειται για μία ετερόκλητη συμμαχία τζιχαντιστών από τη μία πλευρά με τουρκμένους αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού, που αυτοί όντως ελέγχονται από την Τουρκία, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Άσαντ εδώ και πολλά χρόνια με τη βοήθεια των Δυτικών, επίσης υπάρχουν Αρμένιοι, Κιρκάσιοι, Κούρδοι, Τουρκμένοι, Ασσύριοι.

«Είναι λοιπόν μία πολύ ετερόκλητη συμμαχία αυτή στην οποία παίζει μεγάλο ρόλο το παρακλάδι της πάλαι ποτέ Αλ Κάιντα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι ξέρουμε ποιος θα πάρει τα ηνία ή εάν η χώρα θα ξανακυλήσει και πάλι σε ένα νέο εμφύλιο πόλεμο. Χθες οι φιλοτουρκικές ομάδες επετέθησαν στην κουρδική πόλη στην Μανμπίτζ στο θύλακα, σκότωσαν 26 Κούρδους. Είναι ένα πρώτο πολύ κακό δείγμα του τι θα επακολουθήσει. Η κατάσταση εκεί λοιπόν είναι τεταμένη. Η Άγκυρα σίγουρα θέλει να κρατήσει τα κεκτημένα. Επίσης κερδισμένο είναι το Ισραήλ, διότι η οικογένεια Άσαντ που κυβερνούσε επί μισό και πλέον αιώνα, ήταν μονίμως εχθρός του. Και να μην ξεχνάμε βεβαίως ότι σε όλες τις κρίσεις η Συρία ήταν αναμεμειγμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαφλωράτος.

«Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα επικρατήσει και ποιος θα πάρει το πάνω χέρι. Και υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο να κυλήσει όλη η χώρα στην άβυσσο του εμφυλίου πολέμου, με την Τουρκία να παίζει καθοριστικό ρόλο. Να μην ξεχνάμε ότι ο κύριος Τραμπ είπε το εξής, το οποίο εφήρμοσε στη θητεία του, Δεν με ενδιαφέρει η Συρία, δεν έχω συμφέροντα εκεί, δεν με ενδιαφέρει και έτσι κρέμασε τους Κούρδους. Εγκατέλειψε τους Κούρδους όταν ήταν στην εξουσία. Η διοίκηση Μπάιντεν κατέβαλε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους Κούρδους. Και τώρα πλέον οι Αμερικανοί έχουν βάση στην περιοχή. Είναι δύσκολο βεβαίως για τον κύριο Τραμπ να αποχωρήσει πλήρως, αλλά σε κάθε περίπτωση η έλλειψη ενδιαφέροντος θα βοηθήσει, όπως έγινε και στην πρώτη θητεία και το είχαμε επισημάνει επανειλημμένως, την Τουρκία να αναβαθμίσει τον ρόλο της. Επειδή ακριβώς θέλει να φύγει από την περιοχή η Αμερική. Το κενό πάντα καλύπτεται» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν υπάρχει ελπίδα η Συρία να ξαναγίνει ένα κράτος κανονικό, ο κ. Παπαφλωράτος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο και βέβαια κανείς δεν μπορεί να το πει αυτή τη στιγμή, γιατί είναι κάποιοι που έρχονται και κάποιοι που φεύγουν.

«Οι υποστηρικτές του καθεστώτος, οι οποίοι δεν ήταν λίγοι, φεύγουν και αυτή τη στιγμή συνωστίζονται στο συνοριακό πέρασμα προς το Λίβανο και από εκεί προφανώς θα αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα κάπου στο εξωτερικό. Σίγουρα αυτοί οι οποίοι είχαν υποφέρει από το καθεστώς Άσαντ θα προσπαθήσουν να γυρίσουν. Αρκεί όμως να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή να γυρίσεις σε μια χώρα που δεν ξέρεις ποιος κυβερνά, που υπάρχει αστάθεια, που βεβαίως είπε ο πρωθυπουργός ότι εμείς διασφαλίζουμε την ομαλή μετάβαση, αλλά ομαλή μετάβαση σε ποιον;» επισήμανε ο κ. Παπαφλωράτος.

Όσο αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, η εκτίμησή του είναι ότι δεδομένα οι Ελληνορθόδοξοι που υπάρχουν στη Συρία και ανήκουν στο αραβόφωνο πλέον Πατριαρχείο Αντιοχείας θα δυσκολευτούν να παραμείνουν στην περιοχή, γιατί έχουν ήδη υποστεί στην περίοδο του εμφυλίου σφαγές, εγκλήματα από τους ακραίους τζιχαντιστές, όταν αυτοί έμπαιναν στα χωριά και τις πόλεις τους. Άρα είναι δεδομένο ότι αυτοί θα αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στη Δύση.

«Σε αυτό το πλαίσιο, σίγουρα έχει δίκιο όποιος το ισχυρίζεται αυτό και η Ελλάδα με την Κύπρο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Δαμασκό θα εξαρτάται πιθανότατα από την Άγκυρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θαλάσσιες ζώνες, την ΑΟΖ, κυρίως ως προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Άρα είμαστε εν όψει εξελίξεων. Θα δούμε πως θα διαμορφωθεί το νέο περιβάλλον το επόμενο διάστημα, γιατί κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τον άλφα ή βήτα τρόπο και θα δούμε βεβαίως τι θα κάνει η Ρωσία και στη Λιβύη πλέον, που είναι η μοναδική περιοχή που της έχει απομείνει φιλική στη Μεσόγειο» είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαφλωράτος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ