*Συναγερμό σήμαναν Citi και Morgan Stanley. Αρνητικά σήματα από τα περιθώρια κέρδους και τις αποτιμήσεις “βλέπει” η Morgan Stanley. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το βασικό σενάριο για τον MSCI Europe είναι οι 1.760 μονάδες. Με το θετικό το περιθώριο ανόδου 13% στις 2.000 μονάδες και με το αρνητικό πτώση 24,3% στις 1.340 μονάδες. Για τους αναλυτές της Citi προτεραιότητα έχουν τα value stocks. Καθυστερημένα έρχονται οι αναλυτές να αποδώσουν την υπέρ διόγκωση των χρηματιστηρίων/αποτιμήσεων στην χαλαρή νομισματική πολιτική. Δηλαδή στο χωρίς φειδώ “τύπωμα” χάρτινου χρήματος από τις “Κεντρικές”. Κυρίως την Fed αλλά και ECB, BoE κ.α που ακολούθησαν.
*Δύσκολα να κρατήσει στο 1,04 το ευρώ/δολάριο, σύμφωνα με αναλυτή τον οποίο εμπιστεύομαι. Σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ, θέμα χρόνου και συγκυρίας το 1/1.
*Για αρνητικό σερί 10ετίας του τραπεζικού κλάδου έγραφε χθες ο Απόστολος Σκουμπούρης. Στη σειρά 11 συνεδριάσεις με διόρθωση, για τον ΔΤΡ, που χθες συμπλήρωσε την 12η με νέες απώλειες 4,33% στις 546,44 μονάδες. Συνολικά 16,13% για τον κλαδικό δείκτη. Και διαβάζεις από τη μία λ.χ. τον επικεφαλής της Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου πως οι επιδόσεις πρώτου 3μηνου είναι in line με τους στόχους έτους. Κρατάω τις πρόσθετες προβλέψεις 152 εκατ. για τη ζημία από τις 2 επικείμενες τιτλοποιήσεις. Διαβάζεις από την άλλη τον “Κεντρικό” μας- στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος- να επιμένει για το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, για την χαμηλή οργανική κερδοφορία και το ύψος κεφαλαιακής επάρκειας σε συνδυασμό με την χαμηλή ποιότητα των εποπτικών τους κεφαλαίων. Ο Γιάννης Στουρνάρας πράττει-εδώ και καιρό- ως εκ της θέσεως του οφείλει, το θέμα είναι εάν και πως λαμβάνοντας υπ’ όψιν-στην πράξη- οι προειδοποιήσεις του. Θυμίζω, πως ο Διοικητής της ΤτΕ προειδοποιούσε για τον επερχόμενο πληθωρισμό, από τον Ιούνιο 2021. Να μην αναφερθώ στα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω επάλληλων κρίσεων Covid-19, ενεργειακή, επιτοκιακή κ.λ.π
*Cash is the King, και απ’ ότι φαίνεται οι sellers ρευστοποιούν αδιακρίτως assets, από μετοχές, εταιρικά ομόλογα μέχρι θεωρούμενα ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια λ.χ. πολύτιμα μέταλλα και κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. Από τις λιγοστές ενθαρρυντικές ενδείξεις η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Στο 2,86% η απόδοση του US10Y, στο 3,349% του αντίστοιχου GR10Y. Για πρώτη φορά, μετά από καιρό, στην χθεσινή συνεδρίαση.
*Too hard… η Coca Cola/HBC, το απέδειξε χθες με την ανακοίνωση των στοιχείων πωλήσεων πρώτου 3μηνου. Η διοίκηση Αναστάση Δαυϊδ, “έγραψε” πολύ γρήγορα την σημαντική ζημιά από την αγορά της Ρωσίας, προχώρησε μεθοδικά σε ενέργειες αντασφάλισης και-κατά πάσα πιθανότητα- ανακάμπτει. Η μία από τις μόλις δύο μετοχές του FTSELarge Cap, με θετικό πρόσημο. Και τι άνοδο; 4,87% στα 19,60 ευρώ με συναλλαγές 134 χιλ. τμχ. Η άλλη ήταν της Jumbo, με 0,56% στα 14,38 ευρώ. Too hard… ο Απόστολος Βακάκης, το επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία η στήλη.
*Σημαντικές αλλαγές στον ελληνικό δείκτη MSCI Greece Standard με την προσθήκη της ΕΤΕ αλλά και της μετοχής της Mytilineos, ενώ δεν υπήρξε καμία διαγραφή. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα 103 εκατ. δολάρια, για τη Mytilineos στα 92 εκατ. δολάρια.Ενδιαφέρουσα η παραμονή της Jumbo, διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά την Societe Generale, που έχει…βγάλει την εταιρεία 3 φορές από τον δείκτη. Επέμενε η DeA Too Hard…ο Απόστολος Βακάκης.
*Στα 15,76 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, χωρίς απώλειες σε μία ημέρα που κύλησε…αίμα. Αλλάζουν και θα αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο για τον Όμιλο. Το deal για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα ήταν ενδεικτικό των προθέσεων της διοίκησης.
*Αρνητική η εικόνα για τη μετοχή της Lamda, με μείον 5,72% στα 5,52 ευρώ, με συναλλαγές 311 χιλ. τμχ. Βλέπω να αλλάζει πάλι πρόσωπα και θέσεις ο Σπύρος Λάτσης. Χρηματιστηριακή εικόνα της εισηγμένης σαν να… ακυρώνεται το project του Ελληνικού.
*Κατάρρευση αξιών παντού, απώλειες δισ. διεθνώς και όμως μία “τάξη” φαίνεται να βγαίνει δικαιωμένη και με σημαντικά κέρδη μέσα από αυτή την φάση της κρίσης. Για τους Greeks του shipping ο λόγος, που “κλείδωσαν” συμβόλαια για LNG μέχρι 30$ χαμηλότερα από τις τιμές του “χρηματιστηρίου” (TTF) στην Ολλανδία. Προφανώς είδαν, πως λόγω του lockdown στην Κίνα η ζήτηση θα μειωθεί και παραγωγοί όπως τα ΗΑΕ, το Κατάρ θα ρίξουν τις τιμές προκειμένου να (ξε)πουλήσουν τις αδιάθετες ποσότητες (που προορίζονταν για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη). Αναλυτές, που παρακολουθούν την τάση εκτιμούν πως οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω και θα συντηρηθούν χαμηλότερα την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου. Οι ίδιοι εκτιμούν, πως τελικά η Κομισιόν θα αναγκασθεί να αποδεχτεί και θα εγκρίνει το σχέδιο της Αθήνας όπως αυτό παρουσιάστηκε στην DF Energy. Στον Ολλανδικό κόμβο (ΤΤF) οι τιμές “υγροποιημένου” τιμολογούνταν στα 94 ευρώ/MWh.
*Πρακτικά το ανωτέρω περιμένω να αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά σε εισηγμένες, που σχετίζονται άμεσα/έμμεσα με τον συγκεκριμένο τομέα.
*Επανέρχομαι: μέσα Μαΐου και ουδεμία ενημέρωση της Cenergy Holdings για το τι ακριβώς γίνεται με την δανέζικη Orsted. Εν τω μεταξύ sell off σε ElvalHalcor έως τα 1,51 ευρώ η μετοχή, έως τα 2,82 της Cenergy Holdings, έως τα 3,73 της Viohalco. Οι ιστορίες με… δράκους, για στρατηγικούς που ενδιαφέρονταν για το 20% ( ! ) δεν κράτησαν δεύτερη μέρα.
*Τεχνική Ολυμπιακή και Intrakat οι μόνες 2 διασωθείσες από τις 20 των mid caps. Για την πρώτη είναι μεγάλη ιστορία, έχει ουσία και υπόβαθρο, από Δευτέρα. Για την δεύτερη όμως, οι λόγοι της θετικής πορείας της μετοχής είναι δύο. Ο προφανής, η είσοδος στις ΑΠΕ, μέσω της Intra-S.Energy. Στην εν λόγω εισφέρονται οι θυγατρικές Intrakat Greek Windpower, Clamwind, Alpener και Καστρί (Ευβοίας). Πρόκειται για εταιρείες, που έχουν έτοιμα ή κατασκευάζουν αιολικά πάρκα, ισχύος 98 MW. Ο ελάχιστα γνωστός ωστόσο είναι αυτός, που δικαιολογεί την ανοδική πορεία της μετοχής το τελευταίο 2ήμερο. Και αυτόν την Δευτέρα.
*Να δούμε, πως θα “τιμολογήσει” σήμερα η αγορά τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της MSCI. Ειδικότερα αυτές, που αφορούν στον MSCI Greece Standard.