Κυρίαρχη θέση στα… παράπονα των καταναλωτών, με βάση τον Συνήγορο του Καταναλωτή έχει ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι. με βάση όσα είπε, χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής της Αρχής Λευτέρης Ζαγορίτης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι αναφορές για υποθέσεις ηλεκτρικής ενέργειας φτάνουν τις 2.585, νούμερο που είναι υψηλό αν υπολογιστεί το γεγονός ότι οι καταγγελίες αφορούν μόνο τους ιδιώτες παρόχους.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή είπε, μάλιστα, ότι «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας» φωτογραφίζοντας ευθύνες στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (που είναι η υπεύθυνη Αρχή να ελέγχει την αγορά και να επιβάλλει κυρώσεις) αλλά και σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις.
Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής αναφέρθηκε, ειδικά., στη ΡΑΕ, λέγοντας πως είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που «έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και της νομιμότητας στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και έχει και την ευθύνη, εκτός από το ότι θα πρέπει να επιβάλλει τη νομιμότητα, να επιβάλλει και κυρώσεις όταν έχουμε εκτροπές, όταν έχουμε παραβατικότητα».
«Δυστυχώς, έχουμε πολύ μεγάλη παραβατικότητα, δεδομένου ότι, ξαφνικά, άρχισαν να μετατρέπονται οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας» συμπλήρωσε και τόνισε ότι «έχουμε χρεώσεις τρελές, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προ συμβατική, αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών. Έχουμε ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, πρόστιμο δηλαδή σε συμβάσεις οι οποίες είναι κυμαινόμενου τιμολογίου, ενώ δεν επιτρέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης μονάχα στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου. Δεν είναι και νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή ένα σταθερό μέγεθος, δεν χρησιμοποιούνται οι αποφάσεις της ΡΑΕ και ειδικά η 409 του 2020 που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίον θα πρέπει να υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής».
Ο κ. Ζαγορίτης τόνισε ότι σε «κάποιες εταιρείες έχουμε φαινόμενα να έχουμε ρήτρες αναπροσαρμογής των 500, των 700, των 1.000 ή και παραπάνω ευρώ και έχουμε και μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές, δηλαδή άλλος χρεώνει 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, άλλος χρεώνει 0,30 λεπτά».