Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣυνάντηση εργασίας της Λίνας Μενδώνη με τον Πρέσβη της Αιγύπτου Omar Amer...

Συνάντηση εργασίας της Λίνας Μενδώνη με τον Πρέσβη της Αιγύπτου Omar Amer Youssef

​Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα Omar Amer Youssef, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η σχέση στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των διμερών πολιτιστικών σχέσεων, συμφωνήθηκε σειρά δράσεων, όπως η συνεργασία για την επιτυχή διοργάνωση της Αιγυπτιακής Εβδομάδας Πολιτισμού στην Αθήνα, εντός του 2024, και οι ενισχυμένες επαφές για τη διαχείριση και την προβολή των μνημείων παγκόσμιας ακτινοβολίας των δύο χωρών.  

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος  αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από  την παράνομη διακίνηση. Δρομολογείται, ως εκ τούτου, η υπογραφή σχετικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, εν όψει και της επικείμενης διάσκεψης κορυφής των τριών χωρών εντός του 2023. 

Ο κ. Youssef προσκάλεσε την κ. Μενδώνη στην Αίγυπτο για να παραστεί στα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ελληνορωμαϊκού Πολιτισμού, στην Αλεξάνδρεια, στις αρχές Οκτωβρίου, οι εργασίες ανακαίνισης του οποίου είχαν αρχίσει το 2005. Ομοίως, απηύθυνε πρόσκληση για τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου, που θα λάβουν χώρα εντός του πρώτου τριμήνου του 2024. Η Υπουργός Πολιτισμού υποσχέθηκε πως θα επισκεφθεί την Αίγυπτο το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να συναντηθεί και με την Αιγύπτια ομόλογό της, Nevine Al-Kilani, και να συζητήσει μαζί της εφ’ όλης της ύλης.

Τέλος, η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον κ. Youssef για τη σημαντική στήριξη της Αιγύπτου στην εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά την πρόσφατη σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ