Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣυμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ- Χαμάς: Μεγάλη η εσωτερική και η εξωτερική πίεση

Συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ- Χαμάς: Μεγάλη η εσωτερική και η εξωτερική πίεση

Για το παρασκήνιο και τις μυστικές διαβουλεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων μίλησε στην ΕΡΤ από την Ιερουσαλήμ ο Γαβριήλ Χαρίτος, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Με βαριά καρδιά έγινε αυτή η συμφωνία από την ισραηλινή κυβέρνηση. Η πίεση η εσωτερική ήταν μεγάλη, όπως και η εξωτερική» σημείωσε και εκτίμησε πως «δεν θα αρχίσει σήμερα η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους»

«Περίπου 25.000 πολίτες μαζί με τους συγγενείς των ομήρων διαδήλωναν μετά από πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβιβ έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού» ανέφερε.

Όσον αφορά στην δική του αίσθηση από την κοινωνία του Ισραήλ για τη συνέχιση ή μη του πολέμου, δεδομένης και της δήλωσης Νετανιάχου ότι «Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε σε πόλεμο» απάντησε:

«Από τη μία η κοινωνία θέλει να δει τους αιχμαλώτους να γυρνάνε στους οικείους τους, από την άλλη υπάρχει παράλληλα η πίεση να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτή τη στιγμή 60 οικισμοί γύρω στη μεθόριο με τη Γάζα και στη μεθόριο με τον Λίβανο έχουν εκκενωθεί. Δεν υπάρχει αυτό το προηγούμενο. Υπάρχει η αίσθηση ότι “δεν θα γυρίσουμε ξανά στις εστίες μας, όταν γνωρίζουμε ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση ασφαλείας και δεν θα μπορέσουμε να κοιμηθούμε στο σπίτι μας, όταν ξέρουμε ότι οι γείτονές μας έχουν σφαγιαστεί ή βρίσκονται ακόμα υπό αιχμαλωσία. Το στοίχημα και αυτό που είπε και ο Νασράλα στο διάγγελμα του στις 3 Νοεμβρίου, είχε μεγάλη σημασία. Και είχε δίκιο “ότι έθεσαν οι Ισραηλινοί πολύ ψηλά τον πήχη στον αντικειμενικό σκοπό που έχει τεθεί για τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη”».
«Κλειδί της διαπραγμάτευσης Ισραήλ – Χαμάς και ταυτόχρονα στόχος ο Γιαχία Σινουάρ»

«Την τελευταία εβδομάδα γίνεται όλο και πιο έντονη η προσωποποίηση των στόχων από το Ισραήλ» είπε ο κ. Χαρίτος. «Δύο είναι τα στελέχη της Χαμάς που βρίσκονται στη Γάζα. Ο Γιαχία Σινουάρ και ο Μοχάμα Ντέφ επί του στρατιωτικού σκέλους των επιχειρήσεων»

Ο Σινουάρ θεωρείται ο ιθύνων νους της διαπραγμάτευσης για τους αιχμαλώτους. Οι Ισραηλινοί έχουν πικρά πείρα από τον Σινουάρ. Το 2006 απήχθη ο Γκιλάντ Σαλίτ, ένας στρατιώτης που απελευθερώθηκε το 2011 και για την απελευθέρωσή του απαίτησε ο Σινουάρ και είχε πετύχει να απελευθερωθούν 1027 φυλακισμένοι στελέχη της Χαμάς από τις ισραηλινές φυλακές» και τα κατάφερε. Ο Σινουάρ είναι και τώρα «κλειδί των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ αλλά και ο στόχος»

Εκτίμησε πως «όταν ανέβει το βίντεο ή φωτογραφία πως ο Σινουάρ δεν υπάρχει πια, που είναι “πρόσωπο σύμβολο” τότε θα αυξηθεί και το επιχείρημα του Ισραήλ ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει»

Πιθανή συμφωνία και με Χεζμπολάχ»

«Πολύ σημαντικό είναι το θέμα του βορείου μετώπου» επισήμανε ο κ. Χαρίτος και ενημέρωσε πως «επίμονα έρχονται πληροφορίες από τον Λίβανο σήμερα το πρωί ότι αυτή η εκεχειρία που έγινε με τη Γάζα είναι πιθανόν να ισχύσει και στο βόρειο μέτωπο με την Χεζμπολάχ» εκτιμώντας «για να μπορέσουν οι Ισραηλινοί να πείσουν τους πολίτες τους να επιστρέψουν στις εστίες τους στο βορά»

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ