Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣυμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο ευρωπαϊκό έργο ADRISEISMIC

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο ευρωπαϊκό έργο ADRISEISMIC

Στην εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου ADRISEISMIC συμμετείχε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος επί Ευρωπαϊκών Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης που αποτελεί εταίρο του έργου. Το ADRISEISMIC που χρηματοδοτείται από το INTERREG ADRION και έχει ως αντικείμενο τις «Νέες προσεγγίσεις για τη σεισμική βελτίωση και ανακαίνιση-αποκατάσταση ιστορικών κέντρων στην περιοχή Αδριατικής –  Ιονίου».

Όπως δήλωσε ο κ. Αλεξάκης, πέραν της σημασίας του για μια σεισμογενή περιοχή όπως η Κρήτη, ο Ελλαδικός χώρος αλλά και η ευρύτερη της Αδριατικής, το έργο απεδείχθη αρκετά επίκαιρο λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της σεισμικής ακολουθίας που έπληξε πέρυσι την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, αλλά και άλλων μικρότερης έκτασης σεισμικών επεισοδίων σε άλλες περιοχές του νησιού μας.

Ο ίδιος τόνισε τις δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Κρήτης:

-να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα του έργου για την αντιμετώπιση ανάλογων επεισοδίων και σεισμικού κινδύνου, διευρύνοντας την εφαρμογή τους και σε άλλα κτίρια πέραν των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων στα οποία έδωσε έμφαση το εν λόγω πρόγραμμα.

-Να εφαρμόσουν το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου, αντλώντας πληροφορίες χρήσιμες για την προτεραιοποίηση και  χρηματοδότηση δράσεων και πιλοτικών έργων για τη θωράκιση των περιοχών τους και των κτιριακών υποδομών τους.

-Να εστιάσουν τις προσπάθειές τους για «επιμόρφωση-εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση», καθώς έχουν  ιδιαίτερη σημασία, και συμπληρώνουν αθροιστικά την όποια τεχνική παρέμβαση, την όποια τεχνογνωσία και εξειδίκευση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα ως ομιλητές: η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Δέσποινα Συγγελάκη, ο Συντονιστής του έργου στην Κρήτη- Στέλεχος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης Νίκος Βότσογλου, ο Ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που αποτελεί εταίρο του έργου Μπάμπης Φασουλάς και η Έμυ Γιαλύτη, στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης και μέλος της Ομάδας Εργασίας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ