Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS"Συγκρατημένη" η ύφεση του 2020 - Κέρδος για την αναλογία χρέους/ΑΕΠ-Γράφει ο...

“Συγκρατημένη” η ύφεση του 2020 – Κέρδος για την αναλογία χρέους/ΑΕΠ-Γράφει ο Εμμ.Νότης

Επιβεβαιώθηκαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις περί συγκράτησης της ύφεσης σε μονοψήφια ποσοστά που μεταδώσαμε από το πρωί. Και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο καθώς το 2020 έκλεισε με αρνητική μεταβολή -8,2% και το ΑΕΠ να συγκρατείται τελικώς στα 168,5 δις. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2021 είχε συνταχθεί με την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα κλείσει με αρνητικό ποσοστό της τάξεως του 10,5% κάτι που σημαίνει ότι «γλτιώσαμε» τις απώλειες εθνικού πλούτου της τάξεως των 4 δις. ευρώ.

Στο 4ο τρίμηνο, η ύφεση συγκρατήθηκε στο 7,9% με την κατανάλωση να παρουσιάζει μικρή μείωση 2,2% παρά τα κλειστά μαγαζιά στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 1,6%, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 13,4% και οι εισαγωγές είχαν απώλειες κατά 9,5%. Να σημειωθεί πάντως ότι πρόκειται για τα προσωρινά στοιχεία του ΑΕΠ τα οποία και θα αναθεωρηθούν τον Οκτώβριο.

Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η παγκόσμια οικονομία, πριν από περίπου 1 έτος, υπέστη σοκ, εξαιτίας του υγειονομικού αιτίου. Επί 1 χρόνο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών. Σύμφωνα με τα προσωρινά – τονίζω, προσωρινά – στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%. Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις. Και τούτο λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής – σχετικά – εικόνας του 4ου τριμήνου.
Τέταρτο τρίμηνο που, σε σχέση σε το 3ο, φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.
Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά.
Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες.
Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας.
Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα.
Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης.
Συνεχίζουμε, με πίστη στην προοπτική της πατρίδας, ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, σχέδιο, σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και δικαιοσύνη.
Έτσι ώστε όλοι μαζί, Κράτος, Πολίτες και Επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ