Το χρονοδιάγραμμα της ανασυγκρότησης της Εύβοιας παρουσίασε σήμερα από το βήμα του Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), οι διήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, ο επικεφαλής της Eπιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας, Σταύρος Μπένος.
Σύμφωνα με τον κ. Μπένο όλες οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο, θα υπάρξει «δυναμική», όπως είπε δημόσια διαβούλευση και την ‘Ανοιξη θα έχουμε το ξεκίνημα σημαντικών έργων, τους «Φωτοδότες της ‘Ανοιξης», όπως τους χαρακτήρισε.
Ο κ. Μπένος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας χωρίς ένα σύγχρονο οδικό άξονα και ανέφερε επιγραμματικά κάποια από τα έργα «Φωτοδότες» που θα γίνουν στις πυρόπληκτες περιοχές . Όπως η δημιουργία μουσείου Ρυτίνης στους Κουρκουλούς, τουριστικό καταφύγιο στις Ροβιές, τουριστικό και αλιευτικό καταφύγιο στο Πευκί, σημαντική επένδυση για τον ιαματικό τουρισμό – ευεξία στην Αιδηψό, φύτευση πυρίμαχων δένδρων στις Γούβες κ.α .
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που μίλησε επίσης σήμερα στο συνέδριο ανάφερε ότι παρά τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες, το 2022 «θα ξεπεραστεί κατά ένα αξιόλογο βαθμό» η οικονομική στήριξη των Περιφερειών. Επίσης κάλεσε τις Περιφέρειες να στηρίξουν τις επενδύσεις που θα δρομολογηθούν με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης .
Ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής για την αποτελεσματική προσαρμογή στην κλιματική κρίση αλλά και τη θωράκιση έναντι των φυσικών καταστροφών, ζητώντας για την υλοποίηση του άμεση βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Επίσης παρουσίασε το Master plan για την αντιμετώπιση πλημμυρικού κινδύνου και επιπτώσεων των πυρκαγιών στην Περιφέρεια Αττικής, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, το κόστος προετοιμασίας και υλοποίησης των άμεσα αναγκαίων παρεμβάσεων φτάνει τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε πως «απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού μοντέλου πολιτικής προστασίας είναι οι εξής: Πρώτον, η πολιτική προστασία πρέπει να σχεδιάζεται με ένα απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο, την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση, όποτε, όπου και όπως χρειάζεται για να προστατευτεί ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως του αν μένει σε πλούσια ή φτωχή γειτονιά, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται κοντά ή μακριά από την πρωτεύουσα, ανεξαρτήτως του αν είναι πάνω σε κεντρικό δρόμο ή σε σοκάκι. Δεύτερον, με την εξέλιξη που έχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας πρέπει να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν πιο γρήγορα, με περισσότερους πόρους και πολύ πιο συχνά από ότι είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ένας ριζικός επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα. Τρίτον, ο συγκεκριμένος και αποτελεσματικός καταμερισμός ρόλων και ευθυνών στα διαφορετικά επίπεδα διαχείρισης των κρίσεων».Τέλος επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΝΠΕ για την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις αιρετές Περιφέρειες. «Η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα – αλλά όχι ικανό – βήμα για την ανασυγκρότηση της διοικητικής δομής του κράτους, για την αρχιτεκτονική του διοικητικού συστήματος σε νέα βάση λαμβάνοντας υπόψη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» είπε και πρόσθεσε: «Οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν και να αλλάξουν το σκηνικό. Όλες οι εξελίξεις της εποχής μας το επιβεβαιώνουν.Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν το θεσμικό πλαίσιο και τους πόρους, πρέπει το κεντρικό κράτος να επιτρέψει να ανθίσει η περιφερειακή ανάπτυξη και η αναγκαία αποκέντρωση εξουσιών, πόρων και αρμοδιοτήτων. Τώρα είναι η στιγμή για να παλέψουμε ενωμένα και συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε απευθυνόμενος προς την πολιτεία.