Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΣτ. Γκίκας: Ελλάδα-Κίνα να συνεργαστούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια...

Στ. Γκίκας: Ελλάδα-Κίνα να συνεργαστούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, επισκέφθηκε την Σαγκάη (Κίνα) όπου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής (“keynote speaker”), αρχικά στην τελετή έναρξης της “Ναυτιλιακής Εβδομάδας της Σαγκάης” (“Pudong Shipping Week 2024”), με θέμα “Navigating an Intelligent and Diverse Ecosystem” και εν συνεχεία στην εκδήλωση για την “Ημέρα της Ελληνικής Ναυτιλίας”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της “Pudong Shipping Week 2024” με συνδιοργανωτή την “Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας”.

Παρουσία πολλών κυβερνητικών παραγόντων και φορέων της Κίνας, μεταξύ των οποίων ο General Secretary of Shanghai Government and Mayor κ. Wu Jincheng, ο Deputy General Secretary κ. Wang Weiren, ο πρ. Υπουργός Μεταφορών κ. Xu Zhuyuan και πολλών εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιρειών από όλο τον κόσμο, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ελληνικής ναυτιλίας και στις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, ήτοι:

— στους νέους περιβαλλοντικούς στόχους και στην ανάγκη για την από – ανθρακοποίηση του διεθνούς ναυτιλιακού τομέα μέσα στο πλαίσιο κανόνων του ΙΜΟ,

— στην έλλειψη καταρτισμένων ναυτικών και στην ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση των πληρωμάτων (up-skilling, re-skilling),

— στην τεχνολογική εξέλιξη σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας και την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

και

— στο ζήτημα των επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία στην περιοχή του κόλπου του Άντεν και στην Ερυθρά θάλασσα.

Επισήμανε, επίσης, ότι Ελλάδα και Κίνα – που είναι οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της παγκόσμιας ναυτιλίας – μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν σε όλους τους παραπάνω τομείς για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με σημαντικούς ναυτιλιακούς φορείς και οργανισμούς της Σαγκάης, όπου συζήτησε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε επισκέψεις και συναντήθηκε με τους Προέδρους και ανώτατα στελέχη των εταιρειών:

— “China Shipowners Association” (Ένωση Κινέζων Εφοπλιστών όπου συναντήθηκε και με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της COSCO Shipping Group κ. Yangfan Chen).

— “Shanghai Shipping Exchange”.

— “Shanghai, Merchant Ship Design and Research Institute” (SDARI).

— “China Ship Owners Mutual Assurance Association” και

— “China Classification Society”, όπου ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, μεταξύ των οποίων, την δυνατότητα περαιτέρω συνεργασιών και επενδύσεων, πχ στον τομέα της ενέργειας, στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΙΜΟ για την από – ανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ενώ έθεσε και το πάγιο αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, να μπορούν δηλαδή να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα και να αναπτύσσουν συνεργασίες με τα κινεζικά ναυπηγεία που κατασκευάζουν μαζικά πλοία Ελλήνων εφοπλιστών (345 πλοία μόνον το τελευταίο διάστημα).

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Αρχικά το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (Shanghai International Studies University), όπου είχε συνάντηση με τον Πρύτανη και στη συνέχεια με Κινέζους φοιτητές που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και τους καθηγητές τους.

Επίσης ξεναγήθηκε σε ένα εκ των κορυφαίων, παγκοσμίως, ναυτιλιακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το Shanghai Maritime University (SMU), όπου στη συνάντηση με τον Πρύτανη, έθεσε το ζήτημα της έλλειψης καταρτισμένων ναυτικών για την παγκόσμια ναυτιλία. Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική συνεργασίας με αντίστοιχα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Όλες οι συναντήσεις έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη δυναμική των υφιστάμενων οικονομικών και ναυτιλιακών σχέσεων και την βούληση για περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας.

Τέλος, ξεχωριστή ήταν η επίσκεψη του κ. Γκίκα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Σαγκάη, όπου ενημερώθηκε από τον Γενικό Πρόξενο Γεώργιο Παρθενίου και τον Ναυτιλιακό Ακόλουθο Πλωτάρχη Λ.Σ. Σταύρο Κακαρούχα, για λειτουργικά – υπηρεσιακά θέματα.

Ισχυρή ήταν η παρουσία της Ελλάδας στην “Pudong Shipping Week 2024”, με τη συμμετοχή αρκετών ελληνικών εταιρειών του ναυτιλιακού πλέγματος, με προεξάρχουσα την Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας που συμμετείχε με σύσσωμο το ΔΣ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ