Με συντηρητικότερη «γραμμή» θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συγκριτικά τουλάχιστον με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά στον στόχο ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς. Το… κοντέρ θα σταματήσει στο +4,4-4,5%, κάτι που θα φέρει το ΑΕΠ στην περιοχή των 187-188 δις. ευρώ.
Ουσιαστικά, μέσα στο 2022 θα έχει ανακτηθεί πλήρως το χαμένο έδαφος του 2020, λόγω πανδημίας, ενώ και η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ προγραμματίζεται να επιστρέψει στο επίπεδο του 190-192%, καθώς σε απόλυτο αριθμό το χρέος δεν αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τα 355 δις. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.
Προς τι η συντηρητική γραμμή; Γιατί δεν υιοθετείται η εκτίμηση της ΕΕ ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί πάνω από 5% την επόμενη χρονιά; Διότι η κυβέρνηση δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες από τους τρεις παράγοντες αβεβαιότητας: την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «ρεύμα ανατιμήσεων», αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας.
Τα καθησυχαστικά μηνύματα ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown καθησυχάζουν σε έναν βαθμό, καθώς είναι αβέβαιο το τι θα γίνει, όταν θα πέσει ακόμη περισσότερο ο υδράργυρος. Από εκεί και πέρα, η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχεται ότι η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένες τιμές, θα παραταθούν ενδεχομένως και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ανέβουν οι τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. Δεν έγιναν τυχαία οι εκκλήσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη χθες για αυτοσυγκράτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να μην ανέβουν οι τιμές σε άλλο επίπεδο. Μπορεί του χρόνου ο πληθωρισμός (δηλαδή η μεταβολή των τιμών) να πέσει ωστόσο, το ζητούμενο είναι να μην παγιωθούν οι υψηλότερες τιμές πλήττοντας την κατανάλωση.