Μια έξυπνη, βιώσιμη υποδομή, μεγάλης αντοχής, για την άνετη και ασφαλή λειτουργία μιας πόλη, είναι ο δημόσιος φωτισμός, ο οποίος με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, επιτυγχάνει βελτίωση του περιβάλλοντος και μεγάλης κλίμακας εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ολόκληρη την περιφέρεια Αττικής, η οποία ολοκληρώνοντας μια εκτεταμένη οριζόντια αναβάθμιση του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, τόσο σε επίπεδο οδοστρώματος, όσο και φωτισμού, απαντά στην πρόκληση της ενεργειακής κρίσης πετυχαίνοντας ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξεως του 60%. Ταυτόχρονα ενισχύει σημαντικά την οδική ασφάλεια, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ελκυστικότητα της, με συνακόλουθα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την γενικότερη πορεία της Περιφερειακής στρατηγικής να καταστεί η Αττική «πράσινη Περιφέρεια».
Εξάλλου, η αναγκαιότητα ενεργειακής επάρκειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν το μεγάλο ζητούμενο των τελευταίων δεκαετών και η περιφέρεια Αττικής είχε αναπτύξει έγκαιρα ανάλογα προγράμματα, ώστε με τη σημερινή ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος να συμμετέχει δυναμικά στην εθνική στρατηγική για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της κατανάλωσης.
Έχοντας αξιοποιήσει ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ), εντός τριμήνου ολοκληρώνει την εγκατάσταση ολοκληρωμένου σύγχρονου συστήματος οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, ενώ ταυτόχρονα αντικαθιστά και το δίκτυο των υφιστάμενων ενεργοβόρων σηματοδοτών.
Σε ό,τι αφορά το έργο προϋπολογισμού 37 εκατ. της αντικατάστασης των περίπου 24.000 φωτιστικών σωμάτων με led, η περιφέρεια Αττικής το ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, και έχει εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας 60%, που αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση κόστους 6 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα από το 2018 βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο, προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ, για τη σταδιακή αντικατάσταση των 37.000 σηματοδοτών που λειτουργούν με λαμπτήρες πυράκτωσης, υδραργύρου/νατρίου από σηματοδότες Led υψηλής ευκρίνειας και χαμηλής κατανάλωσης. Μέχρι στιγμής αντικαταστάθηκαν 21.000, γεγονός που επιφέρει εξοικονόμηση 45% και ετήσια μείωση κόστους κατανάλωσης 2,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στον εθνικό και ευρωπαϊκό αγώνα που διεξάγεται για ενεργειακή εξοικονόμηση και επάρκεια ενέργειας, συμμετέχει όλο το φάσμα του Δημοσίου (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ολοένα και περισσότεροί δήμοι προχωρούν σε πολιτικές μείωσης του ενεργειακού κόστους, τις οποίες υλοποιούν με την αρωγή της περιφέρειας Αττικής, είτε με τις δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, είτε με αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας τύπου LED, αλλά και με μείωση του διακοσμητικού φωτισμού για κάποιες ώρες σε εγκαταστάσεις και μνημεία. Μεταξύ αυτών οι δήμοι Αθηναίων (αντικαθιστά περίπου 46.000 φωτιστικά), Βούλας- Βάρης-Βουλιαγμένης, Σαρωνικού, Ζωγράφου, Παπάγου, Φυλής, Χολαργού, Παπάγου, Ν. Φιλαδέλφειας, Αγ. Παρασκευής κλπ.