Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναζητά βηματισμό για τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα. Η ατζέντα είναι “πλούσια” και εκτείνεται και σε άλλα πεδία, που αφορούν άμεσα την ελληνική πλευρά, που μπροστά της έχει αποφάσεις για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, τον κατώτατο μισθό και βέβαια την ενέργεια.
Έτσι, όπως αναφέρεται κείμενο για την ημερήσια διάταξη, υπό το φως των δύο προηγούμενων συζητήσεων, το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις για τις μακροοικονομικές και τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής. Ενόψει της διεξοδικής συζήτησης σχετικά με τους προσανατολισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, οι υπουργοί θα εξετάσουν τις συνέπειες για τον συντονισμό της πολιτικής στην ευρωζώνη στο μέλλον.με βάση σημείωμα των υπηρεσιών της Επιτροπής, το Eurogroup στις 13 Φεβρουαρίου θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στις αγορές εργασίας της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια. Οι υπουργοί, επίσης, θα συζητήσουν επίσης τις προκλήσεις πολιτικής στις τρέχουσες συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και πιο μακροπρόθεσμων αλλαγών που συνδέονται με τις δημογραφικές μεταβολές και την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι , ο διευθυντής του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Christian Zinglersen, θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας. Αυτές οι πληροφορίες θα αξιοποιηθούν για την αξιολόγηση μελλοντικών προκλήσεων δημοσιονομικής πολιτικής.
O Acer
Οι εκτιμήσεις του ACER αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να καταγράφεται μια σημαντική πτώση ωστόσο οι προκλήσεις είναι μπροστά, όπως άλλωστε αναφέρουν πολλοί αναλυτές. Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF για τα συμβόλαια Μαρτίου κινείται περίπου στα 53 ευρώ/MWh έχοντας επανέλθει στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά για σήμερα διαμορφώθηκε στα 169,96 ευρώ/MWh με άνοδο 9%. Είναι η δεύτερη υψηλότερη της Ευρώπης μετά τη Βουλγαρία όπου η τιμή έχει διαμορφωθεί τα 171,39, ευρώ/MWh.
Στο φόντο αυτό στο Eurogroup αναμένεται να τεθεί το όλο ζήτημα των ενισχύσεων, τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις κάτι που βέβαια έθεσε και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός, μα αιχμή τη βιομηχανία, χωρίς ωστόσο να αποτυπωθεί κάτι απτό στα συμπεράσματα, αλλά μόνο αναφορές γενικού περιεχομένου.
Ουσιαστικά η συζήτηση για το ενεργειακό θα εγγραφεί στο συνολικό πλαίσιο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, όπου ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις. Ήδη, βέβαια, κυριαρχεί η λογική για στοχευμένα μέτρα στήριξης στις πιο ευάλωτες ομάδες και άρση “ορζιόντιων” δράσεων.
Ξεκάθαρο άλλωστε είναι το μήνυμα στο συνοδευτικό, τεχνικό κείμενο για τη συνεδρίαση της Δευτέρας. “Οι πολιτικές υποστήριξης των εισοδημάτων, για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας στα νοικοκυριά, θα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να είναι στοχευμένες, προσωρινές και να μην αδυνατίζουν τα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας”, αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο, που έχουν λάβει όλοι οι υπουργοί Οικονομικών. Είναι ένα κείμενο που δίνει το πλαίσιο εν όψει των αποφάσεων στο τέλος του μήνα για νέα μέτρα και βέβαια για το πλαίσιο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.
Πάντως τα μηνύματα του ΙΕΑ είναι ξεκάθαρα ότι η φουρτούνα δεν έχει περάσει παρά την αποκλιμάκωση στις τιμές.
O HEPI
Αναφορικά με τις τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ελλάδα τον Ιανουάριο καταγράφηκε ως η χώρα με την τέταρτη χαμηλότερη ανάμεσα σε 15 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη HEPI (Household Energy Price Index).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη, τα οποία επικαλείται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 24,16 λεπτά, ενώ ο μέσος όρος για τις 15 χώρες έφτανε στα 36,45 λεπτά. Βάσει του δείκτη, υψηλότερη τιμή παρουσίασε η Ιταλία (60,4 λεπτά), ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (49,85 λεπτά), η Δανία (49,17 λεπτά) και η Βρετανία (46,6 λεπτά). Χαμηλότερη τιμή από τον Ελλάδα τον Ιανουάριο κατέγραψε η Πορτογαλία (22,52 λεπτά), το Λουξεμβούργο (21,42 λεπτά) και η Μαδρίτη (20,69 λεπτά)..