Ο νέος μηχανισμός με τα πλαφόν τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας αλλά και η ένταξη έργων στο RepowerEU είναι μεταξύ άλλων τα βασικά θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul -Joergensen.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο Regional Growth Conference της Πάτρας η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου εμφανίστηκε σίγουρη πως η κυβέρνηση θα καταφέρει από πρώτη Ιουλίου με νομοθετική ρύθμιση -και με την ανοχή των Βρυξελλών- να επαναφέρει τις τιμές ενέργειας στα επίπεδα του Σεπτέμβρη.
Η ίδια είπε πως η πολιτική του αρμόδιου υπουργείου κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον στο Κόστος Ενέργειας, με τη ΓΓ να λέει πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις επιδοτήσεις αναλογικά με τα οικονομικά της δεδομένα. Δεύτερος άξονας είναι το ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και τρίτος η πολιτική απανθρακοποίησης με έργα ΑΠΕ.
Πάντως το όλο σχέδιο για το νέο μηχανισμό είναι σε διαρκή διαβούλευση με την Κομισιόν ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και να γίνει η σχετική νομοθέτηση, πθανότατα και εντός της εβδομάδας, με τροπολογία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση που είναι στο δρόνο για τη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι ένα από βασικά ζητήματα που εκκρεμού είναι τα επίπεδα των αποζημιώσεων ανά τεχνολογία. Εκεί είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία επανεκτίμησης δεδομένων ώστε αφενός να υπάρξει μια στάθμιση κόστους που δε θα δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς και στην προσπάθεια για επενδύσεις ειδικά σε μονάδες αερίου ή ΑΠΕ, αλλά και αφετέρτου να διασφαλίζεται ουσιαστικό “κούρεμα” στη ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι και ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης.
Το πρόγραμμα RepowerEU
Επιπλέον, με την Γενική Διευθύντρια Ενέργειας ο κ. Σκρέκας αναμένεται να εξετάσει την ένταξη μιας σειρά έργων στο σχέδιο REPowerEU που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν. Η λίστα περιλαμβάνει 14 έργα αλλά και μια σειρά δράσεων για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Συγκεκριμένα η Ελληνική πλευρά επιδιώκει να εντάξει στο όλο σειρά από προτζεκτ ώστε να αντλήσει ποσά, από επιδοτήσεις και δάνεια που φτάνουν τα 8 δισεκ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα που αναμένεται να ενταχθούν στην όλη διαδικασία που ουσιαστικά περιλαμβάνεται στο όλο σχέδιο αναδιάρθρωσης του “οδικού χάρτη” του Ταμείου Ανάκαμψης είναι υποδομές αερίου, σχέδια εξοικονόμησης, νέες διεθνείς διασυνδέσεις και υποδομές FSRU και άλλα.