Επιβεβαιώθηκε το θετικό σενάριο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που πλέον θα έχει περισσότερους εκπροσώπους στο δείκτη MSCI Standard Greece καθώς χθες το βράδυ ο οίκος Morgan Stanley Capital International ενέταξε τις Εθνική Τράπεζα και Mytilineos στον εν λόγω δείκτη. Παράλληλα, δεν υπήρξε αποχώρηση μετοχής, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για τη διαγραφή της Jumbo.
Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Ιουνίου, οπότε την Τρίτη 31 Μαΐου θα κορυφωθεί το ισχυρό rebalancing με σημαντικές εισροές για τις δύο μετοχές που μπαίνουν στο δείκτη. Φυσικά, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 13 Μαΐου αναμένεται να έχουμε ξεκίνημα εισροών και θετική ψήφο εμπιστοσύνης από εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την ελληνική αγορά που πλέον αυξάνει την επιρροή της στο συγκεκριμένο δείκτη, που αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους επενδυτικούς μπούσουλες σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλά ισχυρά χαρτοφυλάκια (index funds), ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα συντηρητικά επενδυτικά σχήματα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της γαλλικής Societe Generale οι συνολικές εισροές στις δύο μετοχές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς για τη μετοχή της Εθνικής αναμένεται να φτάσουν τα 120 εκατ. δολάρια και στη Mytilineos τα 96 εκατ. δολάρια.
Πλέον, ο δείκτης MSCI Standard Greece θα απαρτίζεται από οκτώ μετοχές. Πρόκειται για τις ΟΤΕ με στάθμιση 27,10%, ΟΠΑΠ με στάθμιση 19,36%, Eurobank με στάθμιση 16,74%, Alpha Bank με στάθμιση 15,61%, Jumbo με στάθμιση 10,84% και τέλος ΔΕΗ με στάθμιση 10,36% και φυσικά τις Εθνική Τράπεζα και Mytilineos.
Θυμίζουμε ότι έως πριν ένα χρόνο, ο εν λόγω δείκτης φιλοξενούσε μόλις τρεις μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo). Το Μάιο του 2021 εισήλθε η Eurobank, τον Ιούνιο μετά την αύξηση κεφαλαίου μπήκε η Alpha Bank ενώ τον περασμένο Νοέμβριο μετά τη μεγάλη ΑΜΚ εισήλθε και η ΔΕΗ.
Το ιστορικό
H χώρα μας, υποβαθμίστηκε στους συγκεκριμένους δείκτες τη 10ετία της χρεοκοπίας και των μνημονίων και από τις οκτώ μετοχές που απάρτιζαν το δείκτη MSCI Standard Greece, έως πριν λίγα χρόνια, πλέον είχαν μείνει μόνο τρεις, (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo), ενώ με την προσθήκη των Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ πέρυσι είχαν γίνει έξι.
Η ελληνική αγορά από το 2013 που υποβαθμίστηκε από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές, έχασε σταδιακά αρκετές θέσεις μετοχών σε κυρίαρχους διεθνείς δείκτες, που λειτουργούν ως μπούσουλας για πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Έτσι, η τωρινή αλλαγή ρότας, ασφαλώς είναι θετική εξέλιξη και ασφαλώς δείχνει ότι η Ελλάδα «επιστρέφει» σταδιακά στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα.
Μολονότι τα κριτήρια του διεθνούς οίκου για την ένταξη μετοχών στους δείκτες είναι σύνθετα, ένα από τα κυρίαρχα είναι η κεφαλαιοποίηση, κριτήριο που έπαιξε τον καταλυτικότερο ρόλο για την εισαγωγή και των Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίου.
Οι ανακατατάξεις θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών συνολικά, αφού η αύξηση κατά 0,03% λόγω της Εθνικής και η αύξηση κατά 0,027% λόγω της Mytilineos θα βελτιώσουν τη στάθμιση της χώρας κατά 0,06% στο δείκτη.