Με εύλογο ενδιαφέρον περιμένουν οικονομικό επιτελείο και επενδυτές την ετυμηγορία της DBRS, την προσεχή Παρασκευή.
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης είναι ο πρώτος, που θα βαθμολογήσει το outlook εν μέσω ανόδου της απόδοσης των ομολόγων από Νέα Υόρκη μέχρι Αθήνα αλλά και αναθεωρημένης (προς το… μη χειρότερο) της ύφεσης για το 2020.
Και μπορεί, τις τελευταίες ημέρες να αποκλιμακώθηκαν τα yields, με το “ελληνικό 10ετές” και πάλι στα 0,775% απόρροια της νέας παρέμβασης της Κριστίν Λαγκάρντ πλην όμως το volatility παραμένει.
Είχε προηγηθεί ο οίκος Fitch (23/1) επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεο της Ελλάδος στην βαθμίδα “ΒΒ” με σταθερές προοπτικές. Ο αμερικανικός οίκος είχε εστιάσει στο υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, στα υψηλά μεγέθη δημοσίου και ιδιωτικού χρέους αλλά και στο υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Από την πλευρά της η DBRS αξιολογεί με “ΒΒ low” , που πρακτικά σημαίνει πως εάν δώσει μία βαθμίδα παραπάνω, φτάνει την Fitch, επίπεδο που-πλέον- θα απέχει μόλις δύο κλίμακες από το περίφημο investment grade.
Ακολουθούν σε σειρά αξιολόγησης η Standard & Poor’s, Moody’s.
Στο οικονομικό επιτελείο (και τον ΟΔΔΗΧ) γνωρίζουν πως ναι μεν η απόκτηση της “επενδυτικής βαθμίδας” μέχρι το τέλος του 2021 δεν συνιστά ζωτική ανάγκη (λόγω της επέκτασης του ΡΕΡΡ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022) αλλά κάθε θετικός βαθμός που δίνεται διευκολύνει την προοπτική ένταξης της χώρας στο investment grade και την…ομπρέλα προστασίας που παρέχει.